Ikänsä pitkätukkaisena elänyt Sanni Nieminen leikkasi kutrinsa syöpäsairaille – hiuslahjoitukset räjähtivät kasvuun

Suomalaislettejä on lähetetty Englantiin jo yli 100 kiloa. Moni lahjoittaja harmittelee, etteivät hiukset päädy peruukeiksi kotimaahan.

lahjoitukset
Hiukset.
Mikä onkaan parempi syy leikata hiukset kuin lahjoittaa ne syöpäpotilaan peruukkiin?

Helsinkiläisen Hiusextra Heinilän viime syksynä käynnistämä hyväntekeväisyyskampanja on yllättänyt yrityksen toimitusjohtajan Mikko Heinilän suosiollaan.

– Odotin, että hiuslahjoituksia tulee muutama kappale viikossa, mutta niitä tuleekin hurjan paljon.

Hiusalan erikoisliikkeen kautta on tähän mennessä lennätetty Englantiin Little Princess Trust -järjestölle yli sata kiloa suomalaisia hiuksia.

Hiukset.
Sanni Niemisen hiukset pestiin, kuivattiin ja sen jälkeen leikattiin kampaamossa Riihimäellä.Johanna Talasterä / Yle

Lahjoituksia on tullut lähes 1 200. Lisäksi moni lähettää itse hiuksensa suoraan järjestölle Englantiin.

Mikko Heinilä etsi yhteistyökumppania aloittamalleen lahjoituskampanjalle ympäri Eurooppaa. Lähin löytyi Englannista. Little Princess Trust-järjestö valmistuttaa hiuksista peruukkeja, jotka lahjoitetaan vähävaraisille lapsipotilaille.

Yleensä peruukkia tarvitsee lapsi, joka on menettänyt hiuksensa pälvikaljua aiheuttavan sairauden alopecian (siirryt toiseen palveluun)tai syöpähoitojen takia.

Hiukset.
Hiusalan yrittäjä Mikko Heinilä lähettää luovutetut hiukset eteenpäin EnglantiinJohanna Talasterä / Yle

Päätös lahjoittaa hiukset rohkaisi leikkaamaan

Hausjärveltä kotoisin oleva Sanni Nieminen, 28, on aina ollut "se tosi pitkätukkainen tyttö". Ainoastaan kerran hän on leikkauttanut hiuksensa lyhyemmiksi. Hän oli silloin viisivuotias ja halusi samanlaisen polkkatukan kuin kaverilla.

Lähes koko elämänsä ajan hiukset ovat heiluneet pitkälle alaselkään asti. Lopullisen sysäyksen hiusten leikkaamiseen antoi päätös lahjoittaa letit hyväntekeväisyyteen.

– Olisi ollut isompi kynnys leikata hiukset, jos ne olisi menneet vain roskikseen. Pitkistä hiuksista luopuminen oli helpompaa, kun tiesin, että niille on jotain käyttöä.

Kuriiripostilla Englantiin lähtee kuukauden-parin välein suuri laatikko, jossa on noin 30 kiloa suomalaishiuksia.

Mikko Heinilä

Syksy oli toimitusjohtaja Mikko Heinilän mukaan vilkasta aikaa lahjoitusten osalta. Talvella niitä tuli hiukan vähemmän. Nyt keväällä moni leikkauttaa hiuksensa kesäksi kuntoon, joten lahjoitusten määrä on räjähtänyt kasvuun.

– Kuriiripostilla Englantiin lähtee kuukauden-parin välein suuri laatikko. Siinä on noin 30 kiloa suomalaishiuksia.

Alun perin kampanjan piti olla lyhyt tempaus, mutta yritys on päättänyt jatkaa hiuslahjoitusten vastaanottamista toistaiseksi.

Hiukset
Lahjoitettujen hiusten täytyy olla vähintään 17 cm pitkät.Johanna Talasterä / Yle

Lahjoittajista moni toivoisi hiusten jäävän kotimaahan

Toimitusjohtaja Mikko Heinilän mukaan moni lahjoittaja kyselee, voisivatko hiukset päätyä suomalaiselle potilaalle. Suomessa olisi tilausta järjestölle, joka organisoisi lahjoitettujen hiusten valmistamisen peruukiksi.

Myös Sanni Nieminen toivoo, että hänen hiuksistaan tehtävä peruukki olisi päätynyt suomalaiseen päähän.

– Jos olisi mahdollista, antaisin hiukseni mieluiten Suomessa asuvalle lapselle.

Muista Pohjoismaista ei tiettävästi tällä hetkellä löydy järjestöä, joka organisoisi lahjoitushiusten tekemisen peruukeiksi ja jakamisen niitä tarvitseville.

Jos olisi mahdollista, antaisin hiukseni mieluiten Suomessa asuvalle lapselle.

Sanni Nieminen

Suomessa sairaanhoitopiiri tai kotikunta korvaa osan potilaan peruukin hinnasta. Maksusitoumukset eivät yleensä kata aidoista hiuksista tehtyjen peruukkien kustannuksia.

Aitohiusperuukit solmitaan käsin, jolloin niistä saadaan mahdollisimman keveitä. Heinilän mukaan aitohiusperuukki on ainoa järkevä vaihtoehto erityisesti lapsille.

– Etenkin lapsella pitäisi olla mahdollisimman luonnollinen ja kevyt peruukki. Se vaatii käsityötä, joka Suomessa tehtynä olisi hyvin kallista, sanoo Heinilä.

Aitohiusperuukin hinta on keskimäärin tuhat euroa. Peruukit solmitaan useimmiten Aasiassa.

Hiukset.
Tukka letitetään tiukoille leteille, joiden molemmissa päissä on kuminauha.Johanna Talasterä / Yle

Hiukset tuovat identiteettiä potilaalle

Lähes päivittäin Mikko Heinilä tapaa hiuksensa sairauden vuoksi menettäneitä ihmisiä. Monelle syöpäpotilaalle sairaus tulee lopullisesti todelliseksi siinä vaiheessa, kun rankat hoidot vievät päästä omat hiukset.

– Hiukset on osa identiteettiä. Hiusten saaminen takaisin merkitsee monelle potilaalle todella paljon. Siksi peruukki on tärkeä.

Hiukset.
Sanni Nieminen jätti itselleen hiuksia polkkatukan verran.Johanna Talasterä / Yle

Sanni Nieminen toivoo, että hiuksensa alopecian tai syöpähoidon vuoksi menettänyt lapsi saisi hänen lahjoituksensa kautta mahdollisuuden hiuksiin.

– Itselläni on aina ollut paljon tukkaa. Olisi kiva jos joku, jolla ei ole tukkaa, saisi kokea miltä tuntuu, kun on hiukset.