1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäteollisuus

Metsä Group selvittää miljardiluokan tehdasinvestointia Kemiin: "Olisiko parempi vaihtoehto uusia koko tehdas"

Vaihtoehtoina on joko uudistaa nykyistä Kemin sellutehdasta tai rakentaa kokonaan uusia biotuotetehdas. Uuden tehtaan rakentaminen olisi miljardiluokan investointi.

metsäteollisuus
Metsä Groupin Kemin tehtaiden pääkonttori ja sellutehdasta.
Riikka Rautiainen/ Yle

Metsä Group esiselvittää Kemin sellutehtaan uudistamista. Yhtiö kaavailee joko nykyisen sellutehtaan korvaamista kokonaan uudella biotuotetehtaalla tai nykyisen tehtaan modernisointia. Uusi biotuotetehdas olisi miljardiluokan investointi.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että biotuotetehdas mahdollistaisi uusien biotuotteiden tuottamisen sellun ohessa. Lisäksi uusi biotuotetehdas olisi sellun tuotantokapasiteetiltaan, puun kulutukseltaan ja työllisyysvaikutuksiltaan selvästi nykyistä suurempi. Esimerkiksi Äänekoskelle rakennettu biotuotetehdas nielee vuodessa yli 6,5 miljoonaa kuutiota puuta.

Jos yhtiö päätyy modernisoimaan nykyistä tehdasta, tuotantokapasiteetti ja puun kulutus säilyisivät suurin piirtein ennallaan.

– Siirtyminen fossiilitaloudesta kohti vastuullista biotaloutta kiihtyy. Metsäteollisuudella ja Metsä Groupilla on tässä kehityksessä merkittävä rooli. Käynnistämässämme esiselvityksessä arvioimme edellytyksiä hyvin merkittävään investointiin Kemissä, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä tiedotteessa.

Kemin tehtaan tekniikka pääosin 1980-luvulta

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen kertoo, että esiselvityksessä valitaan kahdesta vaihtoehdosta pidemmällä aikavälillä paras. Kemin sellutehdasta on uudistettu vaiheittain, mutta sen tekniikka on pääosin peräisin 1980-luvulta.

Yhtiön mukaan Kemin sellutehtaalla on merkittäviä investointitarpeita seuraavan vuosikymmenen aikana.

– Mietimme olisiko parempi vaihtoehto uusia koko tehdas, Nousiainen sanoo.

Esiselvitys valmistuu 2019 kesään mennessä. Nousiainen arvioi, että investointipäätös tehdään vuoden 2020 aikana.

– Loppupeleissä jompikumpi näistä kahdesta vaihtoehdoista valitaan, Nousiainen sanoo.

Selvityksen alla on erityisesti puun saatavuus

Esiselvityksessä tutkitaan erityisesti puuraaka-aineen saatavuutta ja logistisia yhteyksiä. Esiselvitystä yhtiö tekisi ensi vuoden kesään asti, jolloin tehtäisiin päätös mahdollisesta YVA- ja ympäristölupamenettelyjen käynnistämisestä.

Lisäksi selvitetään mahdollisia inframuutoksia ja puun hankintaan tarvittavaa logistiikkaa alueella.

Esiselvitystä johtaa diplomi-insinööri Timo Merikallio, joka vastasi viime elokuussa käynnistyneen Äänekosken biotuotetehtaan suunnittelusta ja rakentamisesta.

Metsä Fibre tuottaa Kemissä havu- ja lehtipuusellua lähinnä pehmopaperin ja kartongin raaka-aineeksi. Samalla tehdasalueella toimiva Metsä Board tuottaa puolestaan kartonkia pakkausteollisuuden käyttöön.

Kemin sellutehtaan vuotuinen havu- ja lehtipuusellun tuotantokapasiteetti on noin 620 000 tonnia, ja tehdas käyttää puuta yli kolme miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Lue seuraavaksi