Vasemmistoliitto saa potkut Tampereen pormestarikoalitiosta – "Kummallista, että 1,5 miljoonaa on näin ratkaiseva asia"

Vasemmistoliitto ei voi jatkaa pormestarikoalitiossa, koska äänesti talouden tasapainottamisohjelmaa vastaan kaupunginvaltuustossa huhtikuun loppupuolella.

Vasemmistoliitto
Vasemmistoliiton vaaliteltta Tampereen Keskustorilla.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen kaupunginvaltuuston vasemmistoliiton valtuustoryhmä on jättäytynyt ulos pormestarikoalitiosta, katsovat koalition muut ryhmät. Koalitioon ovat kuuluneet valtuustokauden alusta lähtien kaikki muut valtuustossa edustettuna olevat ryhmät paitsi yhden hengen Vaihtoehto Tampereelle.

Valtuustoryhmät päättivät yhteisissä neuvotteluissa, että Tampereen kaupungin talouden tasapainottaminen on yksi keskeisimmistä valtuustokauden ja pormestariohjelman asioista.

Kaupunginvaltuusto käsitteli talouden tasapainottamisohjelmaa maanantaina 23. huhtikuuta 2018. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä äänesti valtuustossa esitettyä ohjelmaa vastaan.

Pormestarikoalitiossa jatkavat valtuustoryhmät katsovat, että äänestämällä esitystä vastaan vasemmistoliiton valtuustoryhmä jättäytyi pormestarikoalition ulkopuolelle.

Talouden tasapainottamisohjelman hyväksyneet puolueet näkevät, että pisteiden keruu tai "rusinoiden poiminen pullasta" vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ja muiden puolueiden kustannuksella ei ole sen enempää suotavaa kuin sopivaakaan.

Terveyskeskusmaksut kiistan keskiössä

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen on hämmentynyt muiden ryhmien päätöksestä. Aaltonen ajattelee, että keskusteluja asiasta olisi vielä voinut jatkaa.

– Kuitenkin teimme 43,5 miljoonan tasapainottamisohjelmaa Tampereen talouteen, ja vasemmistoliiton muutosesitykset koskivat 1,5 miljoonaa. On aika kummallista, että puolitoista miljoonaa on näin ratkaiseva asia, että erotetaan koalitiosta, Aaltonen sanoo.

Vasemmistoliitto katsoo, että se on ainoana puolueena noudattanut pormestariohjelman linjauksia. Vasemmistoliitto piti esimerkiksi terveyskeskus- ja muiden asiakasmaksujen nostoja liian korkeina.

Vasemmistoliiton luottamushenkilöpaikat kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa säilyvät päätöksestä huolimatta. Puolue menettää kuitenkin paikkoja muissa toimielimissä ja todennäköisesti myös kaupungin omistamien yhtiöiden hallituksissa.

Lue myös: Vasemmistoliitolle voi tulla lähtöpassit Tampereella: "Absurdi tilanne"