EU-parlamentti vaatii maailmanlaajuista kieltoa kosmetiikan eläinkokeille – "Kun testaa ripsiväriä kaneilla, saa kaneille hyvää ripsiväriä"

Euroopan parlamentin jäsenet olivat lähes yksimielisiä päätöslauselman hyväksymisestä.

eläinkokeet
Hiiri koelaboratoriossa.
AOP

Euroopan parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, joka vaatii EU:ta aloittamaan prosessin maailmanlaajuisen kiellon saamiseksi kosmetiikkatuotteiden kehittelyssä tehtäville eläinkokeille.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 620 puolesta, 14 vastaan ja 18 tyhjää.

Päätöslauselman mukaan kosmetiikan eläinkokeista pitäisi luopua vuoteen 2023 mennessä. Nyt tehty päätöslauselma ei kuitenkaan sido mitään osapuolta.

Euroedustajat perustelivat esitystään sillä, etteivät eläinkokeilla saadut tutkimustulokset ole ihmisten kannalta kovinkaan luotettavia. Vaihtoehtoisilla menetelmillä saadaan tarkempia tuloksia, ja usein myös halvemmalla hinnalla. Lisäksi kokeet aiheuttavat eläimille usein suurta kärsimystä.

Eläinkokeet ovat olleet kiellettyjä EU:ssa valmiiden kosmeetiikkatuotteiden osalta jo syyskuusta 2004 ja kosmeettisten ainesosien osalta maaliskuusta 2009 saakka. Lainsäädännössä on kuitenkin porsaanreikiä, jotka mahdollistavat EU:n ulkopuolella eläinkokein testattujen kosmeettisten valmisteiden tuomisen EU:n markkinoille.

Euroedustaja Sirpa Pietikäinen on ollut eläinkoeasiassa raportöörinä ja toiminut myös EU-parlamentin konservatiiviryhmän pääneuvottelijana. Hän kertoo Ylelle olevansa lähiaikoina yhteydessä YK:n pääsihteeriin António Guterresiin, jotta asia lähtisi liikkeelle myös maailmanjärjestössä.

EU-parlamentti toivoo, että eläinkoekielto tulisi YK:n käsittelyyn. EU-parlamentti vaatii myös EU:n komissiota ja neuvostoa toimimaan niin, että kansainvälinen sopimus saataisiin aikaan ja etteivät kauppaneuvottelut tai maailman kauppajärjestön WTO:n säännöt heikennä kosmetiikkaa koskevaa EU:n eläinkoekieltoa.

Pietikäinen: Kiina suurin neuvottelukumppani

EU:ssa jo nyt voimassa oleva eläinkoekielto on ollut menestystarina, sanoo euroedustaja Sirpa Pietikäinen Ylelle. Kiellossa olevat porsaareiät on kuitenkin syytä tukkia ja tätä vaativat myös kuluttajat.

Pietikäisen mukaan eläinkokeet ovat vanhanaikaisia, kalliita ja julmia. Kun tutkitaan esimerkiksi kemikaalien aiheuttamaa ihoärsytystä tai syöpäriskiä ihmisille, eläinkokeilla saatu tieto on vain 40-prosenttisesti luotettavaa.

Lisääntymisterveyden, eli esimerkiksi sikiöiden mutaatioriskin osalta luotettavuus on noin 60 prosenttia, Pietikäinen kertoo.

– Kun testaa ripsiväriä kaneilla, saa kaneille hyvää ripsiväriä, ja lääkkeitä rotilla, saa hyviä lääkkeitä rotille, mutta ei välttämättä ihmisille, Pietikäinen kiteyttää.

Euroopassa koe-eläinkiellolle on laaja kannatus. EU-parlamentissa tuki on jopa poikkeuksellisen laajaa. Tukea on tullut kaikilta parlamentin ryhmiltä.

Koe-eläinkielto on voimassa muutamassa maassa EU:n ulkopuolella, mutta 80:ssa prosentissa maailman maista eläinkokeet ovat yhtä sallittuja.

Pietikäisen mukaan suurin neuvottelukumppani on Kiina, joka ei ole vielä herännyt pohtimaan eläinkokeisiin liittyviä ongelmia. Kiinassa uskotaan vieläkin, että eläinten avulla saadaan luotettavimmat tulokset.

Vaihtoehtoiset tutkimusmenetelmät, esimerkiksi kantasolualustojen käyttö, yleistyvät ja kehittyvät hurjaa vauhtia, Pietikäinen kertoo. Niillä voidaan korvata lähes kaikki eläinkokeet.