Manga-sankari ja muut panssarivaunut pääsevät vihdoin katosten suojiin: "Historiallinen hetki Panssarimuseolle"

Panssarimuseon pitkäaikainen haave on toteutunut. Museoalueen rinteeseen rakennetut kaksi katosta antavat suojan museon panssarivaunuille. Niiden joukossa on myös japanilaisten manga-harrastajien suosikki.

panssarimuseo
Panssarimuseon vaunuja siirretään katokseen
Panssarimuseon vaunut pääsevät vuosikymmenien odotuksen jälkeen suojaan sateilta ja havunneulasilta.Timo Leponiemi / Yle

HattulaPanssarimuseolla Hattulan Parolassa siirretään ulkona maanneita panssarivaunuja katosten suojaan. Kaikkiaan 28 vaunua saa katoksen, jonka alla ne ovat suojassa sateelta ja männynneulasten aiheuttamalta korroosiolta.

Museonjohtaja Timo Teräsvalli on syystäkin tyytyväinen.

– Tämä on historiallinen ja erittäin miellyttävä hetki Panssarimuseolle. Vihdoinkin nämä jo vuodesta 1961 alkaen ulkona seisseet vaunut saavat sadesuojan.

Suojaan sateelta ja havunneulasilta

Museon rinteeseen rakennetuista katoksista alempaan sijoitetaan kaikki Suomen armeijan sotien aikana käyttämät vaunut. Sotien jälkeiset vaunutyypit pääsevät ylempänä olevaan hieman lyhyempään katokseen. Katokset parantavat merkittävästi vaunujen säilymistä, kertoo Teräsvalli.

– Lämpötila ei näihin juuri vaikuta, mutta kosteusolosuhteet, lumi, vesi ja veden kanssa mäntypuurinteestä putoilevat havunneulaset ovat syövyttävä yhdistelmä. Nyt vaunut saadaan suojaan ja toivotaan, että ne säilyvät ainakin seuraavat 50 vuotta.

Katosten rakentaminen maksoi noin puoli miljoonaa euroa. Katoksiin suunnitellut avattavat takaseinät ja osa katosalueen kulkuväylistä on jätetty rakentamatta kustannussyistä.

Rahoitus katoksiin kerättiin montaa kautta. Katokset saivat muun muassa opetus- ja kultturiministeriön investointirahaa ja valtiovarainvaliokunnan kansanedustajien vuosittain jakamaa joululahjarahaa. Myös materiaalilahjoitukset auttoivat katosprojektia.

Surkeimmasta vaunusta japanilaistyttöjen supersankari

Merkittävää oli myös vastikkeellisen joukkorahoituskampanjan onnistuminen. Puolet sen rahoista tuli Japanista. Japanilaisten innostusta katosten rahoittamiseen selittävät manga-sarjakuvat.

Museon aarteisiin kuuluva, ainoa säilynyt BT-42-vaunu nousi japanilaisten sarjakuvaharrastajien suosikiksi. Vaunu on päätynyt myös seikkailemaan voitokkaasti jopa YouTube-videoille (siirryt toiseen palveluun).

Timo Teräsvalli ja BT-42 –vaunu
Timo Teräsvallin takana näkyvä BT-42 –vaunu auttoi merkittävästi vastikkeellisen joukkorahoituksen onnistumisessa. Todellisuudessa vaunu oli toisen maailmansodan surkeimpia vaunuja, tunnustaa Teräsvalli.Timo Leponiemi / Yle

Teräsvalli kertoo myös merkittävällä osuudella joukkorahoitukseen osallistuneesta japanilaisesta tytöstä. Hän on isänsä kanssa käynyt jo kolme kertaa Suomessa ja nimenomaan Parolassa, varta vasten katsomassa ja kuvaamassa BT-42-vaunua. Todelliseksi sotasankariksi vaunutyypistä ei kuitenkaan ollut, tunnustaa Teräsvalli.

– Rehellisesti sanottuna se oli varmasti toisen maailmansodan surkeimpia vaunuja. Minä voin silti olla tyytyväinen tähän anti-sankariin, viittaa Teräsvalli vaunun tuomaan rahoitusapuun.