Karhu syö hunajat päivästä toiseen – Pirkanmaalainen mehiläistarhuri turhautui: "Se ei lopeta ennen kuin se lopetetaan"

Poliisi on antanut karkotusmääräyksen hunajapesillä Kangasalan ja Oriveden rajamailla vierailleelle karhulle. Eläimiä voi olla useampiakin, eilen karhu törmäsi linja-autoon samalla seudulla.

karhu
Jannu Pajula tutkii karhun tekemiä tuhoja mehiläistarhallaan
Katso videolta, miltä näyttää mehiläistarhalla Oriveden Siitamassa karhun vierailun jälkeen.

Mehiläistarhuri Janne Pajula katselee Oriveden Siitamassa turhautuneena hunajatarhaansa. Sinne tänne heiteltyjä mehiläispesiä lojuu ympäriinsä. Monissa näkyy karhun kynnen jälkiä. Puusta ja styroksista valmistettuja pesiä on riepoteltu suurella kämmenellä.

Pajulan mehiläistarhan ensimmäiset pesätuhot tulivat ilmi huhtikuun 20 päivän kieppeissä.

– Naapuri soitteli, että oletko jättänyt mehiläispesät kummallisesti. Koskaan aikaisemmin karhu ei ole pesillämme vieraillut, mutta nyt ensimmäisen kerran jälkeen se on tihentänyt tahtia. Karhu on käynyt joka päivä jollain tarhalla, Pajula kertoo.

– Karhu on syönyt kehistä sikiökakut, ja mehiläiset niiden mukana.

Uskon, että täällä on nyt kaksi karhua, toinen on saanut linja-autosta siipeensä ja toinen syö meidän mehiläispesiä.

Janne Pajula

Karhu on siirtynyt tarhalta toiselle sitä mukaa, kun Pajula on saanut jäljet edellisellä tarhalla siivottua. Pajula laskee, että tuhottuja pesiä on nyt kaikkiaan 18. Rahalliset menetykset ovat mittavat.

– Yhden pesän arvo on tuhat euroa, kun lasketaan pelkästään pesän ja hunajasadon arvo. Tällä hetkellä menetys on siis 18 000 euroa, Pajula summaa.

Keskiviikkona karhu ja linja-auto törmäsivät 9-tiellä Orivedellä. Karhu palasi metsään törmäyksen jälkeen, eikä sitä löydetty järjestetyssä jäljestyksessä. Siitä, onko kyseessä yksi ja sama karhu, ei ole varmuutta. Pajula epäilee, että kyseessä on eri yksilö.

– Uskon, että täällä on nyt kaksi karhua, toinen on saanut linja-autosta siipeensä ja toinen syö meidän mehiläispesiä.

Karhun rikkoma mehiläiskenno
Päivi Solja / Yle

Tuhoja myös muilla tarhaajilla

Orivedellä ja Kangasalla on tänä keväänä vierailtu myös kahden muun tarhaajan pesillä. Mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala Mehiläishoitajain liitosta kertoo, että toinen ilmoituksista on tullut Pajulan tarhojen läheltä Kangasalta, toinen Längelmäveden itäpuolelta. Toisella tarhalla rikottiin neljä pesää, toisella yksi.

Martikkalan mukaan juuri tähän aikaan kesästä tuhottu pesä on tarhaajalle valtava menetys.

– Kyseessä on talvehtinut pesä, josta saataisiin kesällä tuottoa. Tähän aikaan vuodesta sitä ei saa korvattua mistään, Martikkala sanoo.

Kesällä pesästä voi ottaa jaokkeita, mutta ne alkavat tuottaa vasta seuraavana kesänä. Mehiläishoitajain liiton arvion mukaan karhujen tuhoista aiheutuu tarhaajille noin 300 000 euron vahingot vuodessa. Vahingoista saa korvausta valtiolta, mutta niiden saaminen saattaa kestää useita vuosia.

Mehiläistarhaaja Janne Pajula
Janne Pajula jaksaa vielä hymyillä, vaikka on saanut siivota karhujen jäljiltä jo 18 tuhottua pesää. Ehjien suojaksi on nyt viritetty sähköpaimenia. Niiden teho karhuja vastaan ei ole kuitenkaan 100-prosenttinen.Päivi Solja / Yle

Karhujen vierailuja yritetään estää sähköaidoilla, mutta Martikkalan mukaan ne eivät ole sataprosenttisia.

– Karhut ovat menneet niistä läpikin. Ne voivat myös kaataa puita aidan päälle ja kaivautua niiden alitse, Martikkala sanoo.

Pajulan tarhoilla karkottimia ei tähän kevääseen mennessä ole tarvittu, vaikka toimintaa on ollut vuodesta 1998. Osa jäljellä olevista pesistä on suojattu sähköpaimenilla.

Karkotus vai lopetus?

Sisä-Suomen poliisi on antanut karkotusmääräyksen hunaja-apajilla vierailevasta otsosta. Asia on nyt Kangasalan riistanhoitoyhdistyksen tehtävänä. Käytännössä se tarkoittaa, että tavattaessa karhu hätistellään pesien läheltä asumattomille seuduille.

Janne Pajula ei usko, että karkotus on toimiva keino tiheästi asutulla seudulla.

– Tästä se karkotetaan johonkin, mutta mihinkä? Kun se on tottunut käymään pesillä, se tulee aina uudelleen. Se ei lopeta ennen kuin se lopetetaan, Pajula sanoo.

Karhun rikkoma mehiläiskenno
Päivi Solja / Yle

Myös Mehiläishoitajain liiton Martikkala on samalla kannalla.

– Tässä tapauksessa vahingot ovat sattuneet keskellä asuttua aluetta. Meidän näkökulma on se, että vahinkoa aiheuttavat yksilöt pitäisi poistaa, Martikkala sanoo.