1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakennusluvat

Helsinkiläinen tekee pihavaraston omin luvin, joensuulainen maksaa rakennusluvasta satasia – piharakentamisessa kirjavat käytännöt

Puutteellinen hakemus venyttää luvan käsittelyaikaa viikkoja. Ruotsissa rakentamisen sääntelyä on purettu, samaa toivotaan myös Suomessa.

rakennusluvat
Omakotitaloja Joensuun Karsikossa.
Heikki Haapalainen / Yle

Puutarhavajan tai pihavaraston rakentaja joutuu miettimään lupa-asioita asuinkunnastaan riippuen. Toisissa kunnissa rakentaja joutuu hakemaan satojen eurojen hintaisen rakennusluvan, toisaalla taas rakentamisesta ei vaadita edes ilmoitusta.

Esimerkiksi Joensuussa yli kuuden neliömetrin kokoinen varasto vaatii kantakaupungissa aina rakennusluvan. Helsingissä taas pientalotontille saa rakentaa jopa 20 neliömetrin piharakennelman ilman ilmoitusta tai lupaa, jos asemakaava ja tontin rakennusoikeus sen sallivat.

Rakentamisen sääntely on Suomessa kirjavaa. Vaihtelu on suurta erityisesti erilaisten piharakennelmien, kuten varastojen, vajojen tai kasvihuoneiden lupa-asioissa.

Kunnat päättävät rakentamisen lupa-asioista itsenäisesti lain rajoissa. Esimerkiksi pihasauna ja asuinkäyttöön tarkoitettu lisärakennus vaativat aina rakennusluvan, mutta piharakennelmissa luvanvaraisuus on kunnasta kiinni. Tilanteesta riippuen piharakennelma saattaa vaatia rakennusluvan, toimenpideluvan tai ilmoituksen tekemisen rakennusvalvonnalle. Piharakennelman rakennusluvan hinta on esimerkiksi Joensuussa noin 200–300 euroa.

Lupa ehkäisee naapuririitoja

– On totta, että lupakäytännöt kunnissa vaihtelevat. Asiasta käydään juuri nyt vilkasta keskustelua, ja suunta tuntuisi olevan, että moni kunta pohtii lupasääntelyn höllentämistä, sanoo johtava lakimies Ulla Hurmeranta Kuntaliitosta.

Ruotsissa sääntelyä on purettu voimakkaasti. Siellä pientalotontille voi tietyissä tapauksissa rakentaa myös asumiskäyttöön tarkoitetun lisärakennuksen ilman rakennuslupaa. Lupamenettelyn höllentäminen on ollut asialistalla myös Suomessa Sipilän hallituksen aikana.

Ulla Hurmerannan mukaan rakentamisen luvat eivät ole kunnille tulonlähde.

Puutteellisia hakemuksia jätetään erittäin paljon.

Heli Wahren

– Kaikki kunnat eivät saa edes katettua rakennusvalvonnan menoja lupamaksuilla, Hurmeranta sanoo.

Hänen mukaansa sääntelyssä on sekä hyviä että huonoja puolia. Luvan vaatiminen saattaa ehkäistä naapuririitoja, ja tarkalla sääntelyllä on syntynyt yhtenäisen näköisiä asuinalueita. Toisaalta luvat ja ilmoitukset aiheuttavat paljon työtä sekä rakentajalle että rakennusvalvonnalle.

– Myös alueet ovat erilaisia. Joillakin alueilla kaava on väljä. Toisaalta taas on tarkkaan suojeltuja alueita, joille ei mikä tahansa rautakaupan koppi kelpaa, Hurmeranta toteaa.

Suuri osa hakemuksista tehty väärin

Rakentajalle lupa-asiat näyttäytyvät usein monimutkaisina. Harva tulee ajatelleeksi esimerkiksi sitä, että terassin lasittaminen saattaa vaatia ilmoituksen tekemistä rakennusvalvontaan kuukautta ennen työn aloittamista tai että ranta-alueilla säädökset ovat erilaiset kuin muualla. Kunnan rakennusvalvonnasta kannattaakin tarkistaa lupavaatimukset jo ennen rakennusprojektin suunnittelun aloittamista.

– Jos rakennuslupa tarvitaan, hankkeelle täytyy nimetä myös suunnittelija. Hyvä suunnittelija hoitaa lupa-asiat rakennusvalvontaan. Luonnoksia kannattaa käydä näyttämässä rakennusvalvonnassa jo etukäteen, jotta lupakäsittely sujuisi kivuttomasti, neuvoo rakennustarkastaja Jukka Hyttinen Joensuun kaupungilta.

Rakennustarkastaja Jukka Hyttinen
Rakennustarkastaja Jukka Hyttisen työssä kevät on kiireistä aikaa.Heikki Haapalainen / Yle

Lupahakemusten käsittely rakennusvalvonnassa ruuhkautuu keväisin. Lupien käsittelyaika on monissa kaupungeissa useampia viikkoja, joskus jopa kuukausia. Suurin syy käsittelyn viivästymiseen ovat puutteelliset hakemukset.

– Puutteellisia hakemuksia jätetään erittäin paljon. Kun kaikki asiat ovat kunnossa, käsittely nopeutuu huomattavasti, sanoo rakennusmestari Heli Wahren Helsingin rakennusvalvonnan palvelupiste Tellingistä.

Lue seuraavaksi