Vanhoissa rivitaloissa tuli tuhoaa omaisuuden helpommin kuin uusissa – Kälviän tuhoisa palo sai miettimään, pitäisikö riskikohteet kartoittaa

Pelastuslaitoksen arvion mukaan yksinomaan Keski-Pohjanmaalla on satoja 70–80-luvulla rakennettuja rivitaloja, joista puuttuu yläpohjan palo-osastointi.

paloturvallisuus
Rivitalon rauniot.
Iina Kluukeri / Yle

Kokkolan Kälviällä tuhoutui huhtikuussa kahdeksan asunnon rivitalo, josta puuttui yläpohjan palo-osastointi. Tuli pääsi sen vuoksi leviämään rakennuksen asunnosta toiseen nopeasti.

Rivitalohuoneistojen kattojen palo-osastoinnilla voitaisiinkin välttää suuret omaisuusvahingot tulipalon sattuessa. Henkilövahinkoihin sillä ei pelastusviranomaisten mukaan ole kovin suurta merkitystä, koska aikaa poistumiseen jää yleensä riittävästi.

Vuonna 1997 rakentamisen paloturvallisuusmääräyksiin tuli vaatimus, että rivi- tai paritalon kattorakenteissa pitää olla palo-osastointi.

Parin viikon takaisessa rivitalopalossa tuli levisi yhdestä asunnosta yläpohjan kautta muihin huoneistoihin tuhoten ne asuinkelvottomiksi.

– Tällaisia vanhoja rivitaloja on Keski-Pohjanmaalla varmasti parisataa. Jos puutteelliset palo-osastoinnit korjattaisiin, niin tulipalon sattuessa mittavat omaisuusvahingot voitaisiin ehkä välttää. Ja olisihan se merkittävä parannus. Jos palo pääsee yhden asunnon yläpohjaan, niin sieltä palokaasut leviävät ullakon kautta naapurihuoneistoihin. Lopulta sammutuksessa käytettävä vesi tuhoaa lopullisesti asunnot, Leppälä kuvailee.

Korjausten tekeminen on kaksipiippuinen juttu, arvioi Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuspäällikkö Jouni Leppälä.

– Osastoinnin korjaaminen on tietenkin suositeltavaa, mutta me emme viranomaisina sitä vaadi, koska talot on rakennettu vanhojen rakennusmääräysten mukaan, eivätkä ne ole lainvastaisia. Kiinteistöjen omistajat voivat kartoittaa rivitalojen paloturvallisuutta ihan oma-aloitteisesti, jos haluavat. Korjaustöitä jarruttaa varmasti niiden kalleus, miettii Leppälä.

Riskirakennusten kartoitus omistajan vastuulla

Pelkästään Kokkola omistaa sata vuokrarivitaloa, joista valtaosa on rakennettu 80- ja 90-luvulla. Vuokra-asuntoyhtiön toimitusjohtaja Heikki Laitinen arvioi, että suurimmassa osassa palo-osastointi on kunnossa, mutta puutteitakin löytyy.

– Riskitalot olisi hyvä kartoittaa, pitää harkita. Tarkasti en osaa sanoa niiden määrää. Lähtökohtana on, että kiinteistöt pidetään kunnossa. Peruskorjausten yhteydessä tällaisia tarpeellisia korjauksia voidaan puntaroida, pohtii toimitusjohtaja Heikki Laitinen.

Talon paloturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu sen omistajalle. Niinpä esimerkiksi Kokkolan Vuokra-asuntoyhtiön hallitus voi itsenäisesti päättää rivitalojen palo-osastointien kartoituksista, vaikka kaupunki omistaakin yhtiön.

Kokkola ei ainakaan toistaiseksi aio tarkastaa vuokrarivitalojensa paloturvallisuutta Kälviän tuhoisan rivitalopalon takia.

– Mikään taho, ei kaupunki, eikä kukaan muukaan, ole ollut missään yhteydessä asiasta, kertoo Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuspäällikkö Jouni Leppälä.

Kälviän rivitaloasunnot olivat yksityisomistuksessa.