Kasvukausi parisen viikkoa myöhässä pohjalaismaakunnissa

Terminen kasvukausi ei ole vielä tänä keväänä päässyt alkamaan. Se ei kuitenkaan ole poikkeuksellista. Ennustetun lämpenemisen ansiosta peltotöihin päästään nopeasti.

kasvit
Veden vallassa oleva viljelty pelto Vaasassa.
Juha Kemppainen / Yle

Pellot ovat kuivuneet kylvökuntoon hitaasti rusaslumisen talven ja kevätsateiden takia. ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukaan terminen kasvukausi ei ole vielä alkanut.

Luke Ylistaron pitkäaikaisten mittausten mukaan nyt ollaan 15 vuorokautta tavanomaista jäljessä.

ProAgrian palvelupäällikkö Juha-Matti Topparin mukaan se ei kuitenkaan ole poikkeuksellista.

– 2010-luvulla on ollut hyviä aikaisia keväitä. Äitienpäivä, joka on hyvin keskimääräinen aloitusajankohta, on vielä tulossa. Kunhan lämpöä vaan saadaan, niin pelloille päästään kyntämään, äestämään ja kylvämään nopeastikin. Siinä mielessä keskimääräisesti mennään vielä toistaiseksi.

Viime vuosi oli huono

Vuosi 2017 oli yksi vaikeimmista kasvukausista pitkään aikaan. Satokausi oli myöhäinen ja sen takia syysviljoja on pohjalaismaakunnissa kylvetty vähän. Syysrukiit ovat selvitytyneet talvesta parhaiten.

Kylvöjen käynnistymistä viivästyttää myös märän syksyn takia keväälle siirtyneet lannan levitykset ja peltojen muokkaukset. Pelloille jäi myös korjaamattomia kasvustoja, jotka on poistettava ennen uuden satokauden alkua

Nurmet ovat selvinneet talvesta runsaan lumipeitteen takia hyvin, eikä jääpoltteesta ei ole raportoitu.