1. yle.fi
  2. Uutiset

Orpo ei säikähdä SDP:n gallup-sijaa – "Rinteen puheet niin tolkuttomia vaalilupauksia"

Ylen kannatusmittauksen ykkössijaa pitävä kokoomus sai 20,2 prosentin kannatuksen. SDP:n kannatus oli tasan 20 prosenttia.

puolueiden kannatus
Petteri Orpo
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri OrpoJussi Nukari / Lehtikuva

SDP ylsi kokoomuksen kannatuksen laskun vuoksi Ylen tänään julkaisemassa kannatustutkimuksessa aivan kokoomuksen kantaan suosituimpana puolueena. Kokoomuksen kannatus laski 1,3 prosenttiyksikköä 20,2 prosenttiin ja SDP jäi siitä 0,2 prosenttiyksikön päähän.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo selittää Ylen haastattelussa kannatuksen laskua viime kuun myrskyillä, joihin kuului kansanedustaja Hjallis Harkimon puoluejohtoa kohtaan esittämän kritiikin ja puolueesta eroamisen lisäksi hallituksen sisäistä eripuraa aiheuttanut kansanedustaja Kaj Turusen loikka sinisistä kokoomukseen.

"SDP lyö itse itseään"

Orpo epäilee kuitenkin SDP:n mahdollisuuksia nousta ensi kevään eduskuntavaaleissa pääministeripuolueeksi.

– SDP tuntuu lyövän itse itseään, kun Antti Rinteen viime päivien puheet ovat niin tolkuttomia vaalilupauksia. Olen laskenut niitä yhteen, että siinä on 2 – 3 miljardia kohta jo mennyt rahoja eli nyt syödään heidän lupauksillaan kovaa vauhtia sitä arvokasta, mitä olemme saaneet aikaan tällä hallituskaudella, sanoo Orpo.

Orpo viittaa muun muassa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen vappupuheeseen, jossa Rinne lupasi sadan euron lisäystä alle 1 400 euron kuukausieläkkeisiin lähivuosien aikana.

– Kun kuitenkin nautimme edelleenkin vahvaa suomalaisten luottamusta ykköspuolueena, niin se on ihan hyvä asia, Orpo kuittaa.

Kokoomuksen Jokinen: Myrskyistä ei jää näkyvää jälkeä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ei usko Harkimon eron tai Turusen loikan jättävän puolueen kannatukseen pysyvämpää kuoppaa.

– Gallup on aina sen kuukauden puheenaiheiden peili. Se todellinen gallup on vasta vuoden päästä, ja se on sen pitkäjänteisen työn tulos, jota kokoomus joka päivä tekee, ja se näkyy työllisyydessä, talouden paranemisessa ja kasvussa. Uskon että ihmiset tunnistavat ne asiat ympäristössään ja arjessaan, Jokinen sanoo.

Keskusta pyrkii pääministeripuolueeksi kannatusmittauksen kolmannelta sijalta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen pitää pääministeripuolueen aseman säilyttämistä mahdollisena kolmen prosenttiyksikön takamatkalta kokoomukseen ja sosiaalidemokraatteihin.

– Teemme ohjelman, jolla rakennamme oikeudenmukaista Suomea, jossa pidetään kaikki mukana ja koitamme hakea sille kansan kannatuksen ja luottamuksen, sanoo Kaikkonen.

Lue seuraavaksi