Herätys: Tullin pääjohtaja tuomiolla, Viro houkuttelee suomalaisopiskelijoita, sää poutaantuu etelässä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen saapui Helsingin käräjäoikeuteen 19. huhtikuuta
Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen saapui Helsingin käräjäoikeuteen 19. huhtikuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tullin pääjohtaja ei poistunut kokouksesta – tuleeko nyt tuomio?

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään ratkaisun Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen virkarikosjutussa. Syyttäjä on vaatinut Hartikaiselle sakkorangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjä katsoo, että Hartikainen rikkoi lakia kun hän ei poistunut kokouksesta, jossa käsiteltiin epäsuorasti hänen vaimonsa määräaikaisen työsuhteen jatkumista.

Tekesin ex-pääjohtajalta kovaa kritiikkiä poliitikoille: uusista innovaatioista ei välitetä, osaamisen merkitys unohdettu

Tekesin entinen pääjohtaja arvostelee Ylen haastattelussa kovin sanoin nykypolitiikkaa. Hänen mukaansa innovaatioita ei tueta, vaan tuki menee sinne, mistä ei uskalleta leikata. Saarnivaaran mukaan tutkimus- ja innovaatiotoimintaa ei rahoiteta tarpeeksi, vaikka hyvinvointi tarvitsisi uusia innovaatioita.

Tekesin pääjohtajana vuosina 2000 - 2012 toiminut Veli-Pekka Saarnivaara.
Tekesin pääjohtajana vuosina 2000 - 2012 toiminut Veli-Pekka Saarnivaara.Business Finland

Entistä tehokkaampi 5G-verkko on vihdoin jo ovella

Verkkolaitevalmistaja Nokia testaa uutta teknologiaa yli 50 operaattorin kanssa eri puolilla maailmaa, myös Suomessa. Uudella tekniikalla voidaan siirtää vaikka hologrammi käyttäjän virtuaalilaseihin nettiyhteyden aikana. Ensimmäiset 5G-verkot avataan vielä tänä vuonna. Sitä ennen operaattoreiden on kuitenkin ostettava käyttöön sopivat radiotaajuudet Viestintäviraston huutokaupassa.

mies käyttää älypuhelintaan kotona
AOP

Mikä vetää suomalaisopiskelijoita Viroon?

Virossa opiskelee tällä hetkellä noin 1 400 suomalaista tutkinto-opiskelijaa. 2000-luvun alkuun verrattuna Viroon opiskelemaan lähtevien määrä on kuusinkertaistunut. Mutta mikä Viroon vetää? Lue täältä toimittajamme raportti Virosta.

Tallinna
Stanislav Moshkov / Yle

Sateet väistyvät maan pohjoisosan yli koilliseen – viikonloppuna poutaa ja lämpenevää

Sää poutaantuu etelässä ja lännessä, myös pilvipeite alkaa paikoin repeillä, ennustaa Ylen meteorologi Joonas Koskela. Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa on tänään sateista ja osa sateista tulee lumena tai räntänä. Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi. Lauantaiksi sateet väistyvät Lapista itään. Sunnuntaina korkeapaine tuo Suomeen lämpimämpää ilmaa. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

perjantain sääkartta
Yle