1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö

Kemiallisten aseiden tutkijat aikovat nostaa Duman uhreja haudoista näytteitä varten

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun järjestön tutkijat pyrkivät nostamaan ruumiita.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö
Ahmet Üzümcü
Ahmet Üzümcü johtaa kemiallisten aseiden kieltojärjestöä OPCW:tä.Yle

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n tutkijat aikovat nostaa Syyrian Duman epäillyn myrkkyiskun uhreja haudoistaan, sanoi järjestön johtaja Financial Times -lehden haastattelussa.

OPCW:n johtajan Ahmet Üzümcün mukaan järjestön tutkijat ovat keränneet jo yli sata ympäristönäytettä Dumasta, Damaskoksen koillispuolelta. Üzümcün mukaan tutkijat pyrkivät nyt kuitenkin nostamaan uhreja haudoistaan saadakseen lääketieteellisiä näytteitä ruumiista.

– Tämä on erittäin herkkä prosessi. Sen vuoksi olemme erittäin varovaisia. Vaikka asiantuntijamme ovat tehneet aiemmin joitakin ruumiinavauksia, tästä tulee ensimmäinen kerta, kun nostamme ruumiita haudoista, Üzümcü sanoi haastattelussa.

OPCW:n viranomaiset vahvistivat uutistoimisto AFP:lle, että hautoja aiotaan avata. Asiantuntijoiden mukaan ruumiista löytyy yhä jäämiä kemiallisista aineista, jos niitä on käytetty. OPCW:n mukaan on vielä varhaista arvella, koska tutkimusraportti valmistuu.

Lääkintähenkilökunnan mukaan yli 40 ihmistä kuoli iskussa, jossa epäillään käytetyn klooria ja sariinia.

Tutkijat pääsivät iskupaikalle vasta 21. huhtikuuta useiden päivien viivytysten jälkeen. Epäilty kaasuisku tehtiin 7. huhtikuuta.

Lue myös:

Vääntö Duman epäillystä kaasuiskusta jatkuu: Venäjä toi bussillisen syyrialaisia Haagiin, länsimaat boikotoivat

OPCW pääsi viimein Dumaan tutkimaan epäiltyä kaasuiskua

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi