Yhdysvaltain elokuva-akatemia antoi potkut Roman Polanskille ja Bill Cosbylle

Akatemian mukaan Cosby ja Polanski ovat toimineet järjestön käytössääntöjen vastaisesti.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia
Oscar-patsas Kodak-teatterin edustalla Hollywoodissa.
Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa vuosittain palkinnot vuoden parhaille elokuville ja näiden tekijöille.Mike Nelson / EPA

Yhdysvaltain elokuva-akatemia on erottanut ohjaaja Roman Polanskin ja koomikko Bill Cosbyn jäsenyydestään. The Academy of Motion Picture Arts and Sciences äänesti asiasta tiistaina, mutta siitä tiedotettiin vasta torstaina.

Akatemian mukaan Cosby ja Polanski ovat toimineet järjestön käytössääntöjen vastaisesti.

Viime viikolla Cosby todettiin syylliseksi oikeudenkäynnissä, jossa häntä syytettiin naisen huumaamisesta ja seksuaalisesta ahdistelusta 14 vuotta sitten. Polanskia syytetään Yhdysvalloissa 13-vuotiaan tytön raiskauksesta vuonna 1977. Polanski pakeni maasta ennen tuomiota ja hän on asunut Yhdysvaltain ulkopuolella vuodesta 1978 saakka.

Myös elokuvatuottaja Harvey Weinstein erotettiin jäsenyydestä lokakuussa. Toista sataa naista on syyttänyt häntä erilaisista seksuaalirikoksista ahdistelusta aina raiskaukseen asti. Weinsteinin mukaan hän ei ole raiskannut ketään.

Elokuva-akatemia tunnetaan erityisesti siitä, että se jakaa vuosittaiset Oscar-palkinnot. Polanski on voittanut Oscarin ohjaamastaan elokuvasta Pianisti vuonna 2002.

Lähteet: Reuters, AP, STT