1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Runsas pikaruuan syönti viivästyttää raskaaksi tulemista

Myös hedelmien jättäminen pois ruokavaliosta hidastaa hedelmöittymistä.

hedelmällisyys
Mies syö hampurilaista.
Angelo Carconi / EPA

Runsaasti pikaruokaa syövät naiset tulevat raskaaksi muita hitaammin, ilmenee torstaina julkaistusta tutkimuksesta. Tutkimus julkaistiin Human Reproduction -tiedejulkaisussa.

Hampurilaisia, pizzaa ja uppopaistettua kanaa yli neljä kertaa viikossa syövät naiset hedelmöityvät keskimäärin kuukautta hitaammin kuin terveellisemmin syövät naiset.

Myös hedelmien jättäminen pois ruokavaliosta hidastaa hedelmöittymistä. Kahdesta kolmeen hedelmää päivässä syövät naiset tulevat raskaaksi keskimäärin kaksi viikkoa aikaisemmin kuin hedelmiä syömättömät naiset.

– Nämä löydökset osoittavat, että hyvälaatuisen ruokavalion, johon kuuluu hedelmiä ja vähän pikaruokaa, parantaa hedelmällisyyttä ja vähentää aikaa raskaaksi tulemiseen, sanoi tutkimusta johtanut professori Claire Roberts Adelaiden yliopistosta.

Runsas pikaruuan syöminen nosti hedelmättömyyden riskiä 41 prosentilla, tutkijat sanovat.

Roberts ja kymmenkunta muuta tutkijaa keräsivät tietoja kätilöiden välittämillä kyselytutkimuksilla Australiassa, Britanniassa ja Uudessa-Seelannissa 2004–2011. Vastauksia he saivat lähes 5 600 naiselta.

Tuloksissa näkyi kiistaton yhteys ruokavalion ja raskaaksi tulemisen ajan välillä. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös muut hedelmällisyyteen vaikuttavat seikat, kuten naisten ikä, ylipaino, tupakointi ja alkoholin kulutus.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi