1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Volkswagenin entinen toimitusjohtaja syytettynä Yhdysvalloissa – taustalla suuri päästöhuijausskandaali

Saksalaisen Martin Winterkornin toimia Volkswagenin toimitusjohtajana tutkivat myös Saksan viranomaiset.

Ulkomaat
Kuva Volkswagenin merkistä.
Päästöhuijauksen paljastuminen 2015 oli paha takaisku Volkswagenin maineelle.Focke Strangmann / EPA

Autovalmistaja Volkswagenin entistä toimitusjohtajaa Martin Winterkornia vastaan on nostettu syytteet Yhdysvalloissa. Winterkornin, 70, väitetään tienneen autojätin päästöhuijauksesta jo vuoden 2014 toukokuussa.

Volkswagen myönsi syksyllä 2015, että yhtiö on huijannut diesel-autojensa päästömittauksissa. Huijauksen piirissä oli maailmanlaajuisesti noin 11 miljoonaa autoa.

Winterkorn erosi tehtävästään muutama päivä skandaalin paljastumisen jälkeen. Nyt nostettujen syytteiden mukaan ex-toimitusjohtaja tiesi päästöhuijauksesta ja päätti myös jatkaa sitä.

Syyttäjien mukaan kesällä 2015 Winterkorn toimi puheenjohtajana Volkswagenin kokouksessa, jossa käsiteltiin päästövilppiä ja Yhdysvaltain viranomaisten huijaamista. Kokouksen jälkeen Winterkornin väitetään valtuuttaneen yhtiön jatkamaan systemaattista valehtelua.

Tammikuussa 2017 Winterkorn totesi Saksan viranomaisille, ettei hänelle kerrottu päästöhuijauksesta kovin varhaisessa vaiheessa, muutoin hän olisi lopettanut huijaukset.

Volkswagenin saksalaisedustaja ei kommentoinut tuoreita syytteitä, mutta vakuutti yhtiön tekevän yhteistyötä tutkinnan edetessä. Yhdysvalloissa nostetut syytteet Winterkornia vastaan lienevät lähinnä symbolisia, sillä saksalaisen ex-johtajan ei uskota saapuvan Yhdysvaltoihin vastaamaan syytteisiin.

Aiheesta muualla:

Volkswagen ex-CEO Winterkorn charged in US diesel probe (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, STT

Lue seuraavaksi