1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunkikulttuuri

Nyt puhuu salaperäinen, Vallilan konepaja-alueelle ilmaantunut yrittäjä: Teollisuusrakennuksiin tulossa kaupunkiviljelyä, talvipuutarha, panimotoimintaa...

Toimitusjohtaja ei kerro, onko yritys kiinnostunut samasta rakennuksesta kuin Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs Bruce Oreck.

VR:n entinen konepaja-alue sijaitsee Helsingin Vallilassa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Amsterdam. Berliini. New York.

Muun muassa tällaisista kaupungeista kiinteistösijoitusyhtiö Vallilan Ratapiha hakee inspiraatiota, kun se alkaa kunnostaa Helsingin Vallilan konepaja-alueella sijaitsevia rakennuksiaan.

Vallilan Ratapiha on ollut huomion kohteena sen jälkeen kun muun muassa Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi, että yritys on mukana VR:n kanssa neuvotteluissa konepajan isoimman kiinteistön eli kokoonpanohallin ostamisesta.

Yhtiö ei kuitenkaan ole vahvistanut olevansa kiinnostunut samasta rakennuksesta kuin aiemmin Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs Bruce Oreck.

Eikä vahvista nytkään. Sen sijaan yritys suostuu puhumaan kolmesta pienemmästä kiinteistöstä, jotka se on alueelta ostanut.

Rakennukset tunnetaan nimillä paja, voimala ja lasipalatsi. Olemme kertoneet kaupoista aiemmin esimerkiksi tammikuussa.

Suunnitelmat ovat varsin kunnianhimoiset.

Havainnekuva Vallilan Ratapihan suunnitelmista. Kuva: Vallilan Ratapiha

Kunnostamiseen menee yhdestä kahteen vuotta – "Kiinnostusta on ollut jo"

– Idea on, että kolmen rakennuksen ympärille muodostuu keskittymä, jossa on erilaista kulttuuri- tai tapahtumaelämää, ravintoloita ja gallerioita, sanoo Vallilan Ratapihan toimitusjohtaja Janne Järvinen.

Tiloissa olisi myös muun muassa aktiviteettipuisto, kaupunkiviljelyä, talvipuutarha, työskentelytiloja sekä panimotoimintaa.

Havainnekuva Vallilan Ratapihan suunnitelmista. Kuva: Vallilan Ratapiha

Toiminnasta vastaisivat vuokralaiset.

– Yrittäjillä on ollut jo kovaa kiinnostusta alueelle, Järvinen kertoo.

Ensimmäinen askel kuitenkin on rakennusten kunnostaminen. Järvinen arvioi, että tähän menee näillä näkymin yhdestä kahteen vuotta.

Toiminta alkaisi vasta sen jälkeen.

Mallia Amsterdamista, Berliinistä ja New Yorkista

Vallilan Ratapiha osti alueelta kolme kiinteistöä joulukuussa 2017. Niistä oli neuvoteltu omistaja VR:n kanssa alun perin jo vuodesta 2014.

– Näimme nämä hienot punatiiliset rakennukset. Ne ovat osa teollista kulttuurihistoriaa.

– Halusimme lähteä rakentamaan sinne samanlaista palvelukeskittymää kuin muun muassa Amsterdamissa, Berliinissä ja New Yorkissa on tehty vanhoihin teollisuusrakennuksiin, Järvinen avaa taustoja.

Järvinen itse edustaa perheyritystä, joka on toiminut Vallilan alueella lähes viisikymmentä vuotta. Vallilan Ratapihan hallituksen puheenjohtaja Henrik Hemmilä taas on taustaltaan monialayrittäjä.

– Olemme liikkeellä niin sanotusti suomalaisella pääomalla. Tällaisten vanhojen rakennusten kunnostaminen on kulttuurityötä itsessään. Haluamme tehdä omalta osaltamme myös sitä, Järvinen sanoo.

"En kommentoi spekulatiivisesti"

Vallilan konepaja-alue on herättänyt keskustelua etenkin sen jälkeen kun kerrottiin, että VR on saanut Bruce Oreckin lisäksi kilpailevan tarjouksen kokoonpanohallista toiselta ehdokkaalta.

Oreck oli VR:n toiminnasta tyrmistynyt ja uhkasi haastavansa yhtiön oikeuteen konepajakaupan peruuntumisesta.

Janne Järvinen ei kommentoi Oreckin ja VR:n välistä tilannetta millään lailla.

Vallilan konepaja-alue. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Olisiko Vallilan Ratapiha kiinnostunut myös Oreckin havittelemasta kokoonpanohallista?

– En kommentoi spekulatiivisesti siihen kokonaisuuteen, Järvinen vastaa.

Vallilan Ratapiha kertoi aiemmin nettisivuillaan, että "neuvottelumme VR Groupin kanssa alueen muista kiinteistöistä jatkuvat ja toivomme pääsevämme kehittämään niitä visiomme hengessä".

Mitä tarkoititte?

– Olimme kiinnostuneita muun muassa alueen konttorirakennuksesta. Mutta VR on päättänyt jatkaa keskustelua muiden kanssa.

Keskiviikkona Vallilan Ratapihan sivustolta poistettiin myös kuva, jossa kokoonpanohallin kohdalle oli laitettu ravintola- ja liiketiloihin viittaavia kuvakkeita. Järvinen sanoo, että graafikko oli laittanut ne vahingossa osittain hallin päälle.

– Tarkoituksemme ei ole puhua eikä kertoa muusta kuin omistamistamme kiinteistöstä.

Konepaja-liike: Avoimia kysymyksiä on vielä paljon

Vallilan Ratapiha esitteli suunnitelmiaan eilen torstaina myös konepaja-alueen kehittämistä ajavalle Konepaja-liikkeelle.

– Tapaaminen meni ihan hyvin. Keskustelimme siitä, millaisia suunnitelmia heillä tarkemmin on ostamilleen rakennuksille ja millaista yhteistyötä tässä voisi mahdollisesti tehdä tulevaisuudessa, sanoo yksi Konepaja-liikkeen perustajista, kaupunkiaktivisti Jaakko Blomberg.

Jaakko Blomberg. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Hänen mielestään sekä Vallilan Ratapihan hanke että Oreckin projekti tukevat hyvin toisiaan.

– Ne eivät ole toisiltaan pois, vaan pikemminkin olisi parempi, jos molemmat toimijat tulisivat alueelle. Oreck ei ole missään vaiheessa halunnut ostaa näitä rakennuksia, mitkä Vallilan Ratapiha on hankkinut.

Vallilan Ratapihan suunnitelmat ovat pitkälti sellaisia kuin Konepaja-liike ja alueen asukkaat haluavatkin, Blomberg kertoo.

– Toivottavasti ne myös toteutuvat niin. Tässä on aika paljon vielä avoimia kysymyksiä.

Lue lisää aiheesta:

Taistelu Vallilan Konepaja-alueesta jatkuu – Bruce Oreck ei luovuta ja julkkikset puolustavat hanketta

Kiinnostus Vallilan Konepaja-alueeseen kiihtyy – osapuolten yhteistyö mahdollinen

Bruce Oreck sanoo haastavansa VR:n oikeuteen Vallilan konepajakaupan peruuntumisesta

Yhdysvaltain ex-suurlähettiläs Bruce Oreck on tyrmistynyt VR:n toiminnasta – Konepajakiinteistön tulevaisuus on nyt avoinna

Vallilan konepajan kohtalo edelleen avoin – VR: Ex-suurlähettiläällä pari kuukautta aikaa miettiä, syntyykö kauppa vai ei

Yhdysvaltojen ex-suurlähettiläs Bruce Oreck: "Vallilan Konepajan ostaminen on tapani kiittää suomalaisia"

Yhdysvaltojen ex-suurlähettiläs Oreck aikoo ostaa Vallilan Konepaja-kompleksin

Päättäjät kuulivat asukkaiden toiveet: Rautakauppa Bauhausia ei näillä näkymin tule kulttuurikeskus Brunon tilalle