1. yle.fi
  2. Uutiset

"Ei se ole ihminen, joka tekee toiselle näin" – petoksia tehtaillut valepoliisi huijasi maratonpuhelussa helsinkiläismieheltä 20 000 euroa

Ympäri maata levittäytyneessä valepoliisijutussa on annettu tuomiot kahdeksalle.

Valepoliisi
Setelirahaa
Sanna Savela / Yle

– Poliisista hyvää iltaa. Sillä tavalla se puhelu alkoi. Nimiä ei sanottu, vaan mentiin suoraan asiaan, noin 70-vuotias mies kertaa viime vuoden lokakuussa saamaansa puhelua.

Poliisina esiintynyt nainen kertoi puhelimessa, että rikolliset yrittävät nostaa miehen tililtä huomattavaa summaa, ja hän pyysi verkkopankkitunnuksia ja salasanaa teon estämiseksi.

Minulla on poliisiin vahva luotto, siksi tämä pääsi tapahtumaan.

Mies antoi tunnukset. Illan ja yön aikana miehen kolmen pankin tileiltä nostettiin 20 000 euroa.

– Ei se ole ihminen, joka tekee toiselle näin. Niin pahalta tämä tuntuu.

Rikoksen uhriksi joutuneen miehen henkilöllisyyden suojelemiseksi Yle ei julkaise miehen nimeä.

Kahdelle yli kaksi vuotta vankeutta

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomiot kahdeksalle ympäri Suomea levittäytyneessä valepoliisijutussa. Päätekijät onnistuivat verkkotunnusten ja salasanojen avulla siirtämään uhrien tileiltä yhteensä noin 115 000 euroa.

Rikokset tapahtuivat viime vuonna heinäkuun ja marraskuun välisenä aikana.

Poliisin varoitustarra.
Petri Lassheikki / Yle

Kahdesta päätekijästä toinen, 25-vuotias Jasmin Sandra Unelma Nyman, tuomittiin 2 vuoden, 4 kuukauden ja 15 päivän ehdottomaan vankeuteen. Puolestaan 24-vuotias Teresa Katariina Palmroos tuomittiin 2 vuoden, 1 kuukauden ja 15 päivän ehdottomaan vankeuteen. Tuomiot annettiin molempien kohdalla muun muassa virkavallan anastuksesta, väärän henkilötiedon antamisesta ja törkeästä maksuvälinepetoksesta. Syytekohtia molemmilla oli yli 40.

Valtaosassa tapauksia pankkitunnusten tiedustelu epäonnistui. Osassa niistä uhri olisi voinut menettää hyvin huomattavia summia. Yhdessä tapauksessa tunnusten ja salasanojen avulla uhrin yritysasiakkaiden varoja olisi voitu siirtää noin 100 000 euroa.

Puheli kesti lähes kaksi tuntia

Helsinkiläismies kertoo, että puhelu osui kotiintulohetkeen. Hän ei yhtäkkiä osannut edes ajatella, ettei poliisin kuulu pankkitietoja kysellä.

– Minulla on poliisiin vahva luotto, siksi tämä pääsi tapahtumaan. Soittaja esiintyi hyvin vakuuttavasti.

Säästöistäkin minulta kysyttiin, mutta onneksi niitä ei voi vain nostaa.

Lähes kaksi tuntia kestäneen puhelun aikana miestä alkoi epäilyttää, mutta siitä huolimatta häneltä onnistuttiin onkimaan tietoon kolmen pankin verkkopankkitunnukset salasanoineen.

– Säästöistäkin minulta kysyttiin, mutta onneksi niitä ei voi vain nostaa. Jos nekin olisivat menneet, sitten tämä olisi ollut katastrofi.

Miehen onneksi hänen kaverinsa tuli pian puhelun loputtua käymään. Kaveri sanoi miehelle heti, että "nyt haksahdit".

Aamulla mies sulki tilit ja meni käymään yhdessä pankeistaan. Tililtä oli hävinnyt 18 000 euroa. Myöhemmin selvisi, että kahden muun pankin tileiltä oli viety vielä 2 000 euroa.

Seuraavaksi mies meni poliisiasemalle tekemään rikosilmoituksen.

Tekijät etsivät uhreiksi iäkkäitä

Asianomistajia valepoliisijutussa on 24 eri puolilta Suomea, Helsingin lisäksi muun muassa Jyväskylästä, Turusta, Oulusta, Pudasjärveltä, Kurikasta, Pellosta, Kiteeltä, Hämeenlinnasta ja Lappeenrannasta.

Tekijät etsivät numeropalvelusta nimiä, jotka voisivat kuulua iäkkäille ihmisille.

Helsinkiläismiehen tileiltä rahat siirrettiin rikosporukkaan kuuluneen miehen tilille. Osa niistä nostettiin pankkiautomaatista, osa siirrettiin toiselle tilille.

Näissä asioissa edes parhaaseen kaveriin ei voi luottaa.

Toisessa onnistuneessa huijauksessa valepoliisit onnistuivat siirtämään jyväskyläläismiehen ja hänen tyttärensä tileiltä 60 000 euroa. Summasta 20 000 euroa ehdittiin nostaa pankkiautomaatista.

Loput 40 000 euroa poliisi takavarikoi, kun pankki oli vaatinut summaa nostamaan menneeltä mieheltä selvitystä rahojen alkuperästä ja käyttötarkoituksesta.

Tekijät laativat väärennetyn velkakirjan ja kirjoittivat pankkia varten selvityksen, jonka mukaan rahalla oli tarkoitus ostaa Saksasta asuntoauto, mutta rahat jäivät saamatta.

"Raha helpoimmin korvattavissa"

Vaikka tekijät saatiin lopulta kiinni ja tuomittua, rahoja helsinkiläismies ei ole saanut takaisin.

Tapahtunut ei jättänyt jälkiä, koska elämä on miestä ennenkin koetellut.

Nettipankin tunnuslukuja
Yle

– Olen aina turvautunut siihen, että kun kyse on rahasta, mitään korvaamatonta ei ole tapahtunut. Raha on lopulta helpoimmin korvattavissa, kun taas vaikkapa ihmissuhteet eivät.

Hän aikoo edelleen antaa kolikon sitä pyytävälle, mutta nimiä hän ei laita paperiin.

– Näissä asioissa edes parhaaseen kaveriin ei voi luottaa.

Viidelle ehdollista

Päätekijöiden lisäksi jutussa tuomittiin 27-vuotias mies rahanpesusta ja törkeästä maksuvälinepetoksesta 9 kuukaudeksi ja 10 päiväksi ehdottomaan vankeuteen. 70-vuotias mies tuomittiin rahanpesusta ja törkeästä rahanpesusta 8 kuukaudeksi ja 15 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Rahanpesusta 22-vuotias nainen tuomittiin 3 kuukaudeksi 20 päiväksi vankeuteen, 23-vuotias mies 5 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen, 21-vuotias mies 4 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen ja 32-vuotias nainen sakkoihin.

Kahden epäillyn syytteet hylättiin.

Lue seuraavaksi