"Kaveri sanoi, että katsohan rekisteriotetta!" – Siinä luki: omistaja: Kekkonen, osoite: Tamminiemi, ammatti: presidentti

Kekkosen Mini on edelleen iskussa. Presidentin Britannialta vuonna 1961 lahjaksi saama Morris Mini on yksi viikonloppuna pidettävän klassikkonäyttelyn vetonauloista. Auton nykyistä omistajaa kiinnostaa tekniikkaa enemmän historia.

Morris Mini
Kermanvärinen sinikattoinen Morris Mini vuosimallia 1961. Auton vieressä seisoo sen omistaja Reijo Heurlin.
Ari Tuhkanen / Yle

Reijo Heurlin muistaa hyvin sen, kun näki auton ensimmäisen kerran. Mini oli silloin Heurlinin tutulla korjattavana.

– Kaveri sanoi, että katsohan rekisteriotetta. Siinä luki: omistaja: Urho Kekkonen, osoite: Tamminiemi ja ammatti: presidentti. Otin siitä kuvankin, kertoo Heurlin.

Auto oli lahjoitettu Kekkosille heidän Britannian-vierailullaan vuonna 1961.

Heurlin arvelee Minin värityksen tulevan Suomen lipusta. Auto on kermanvalkoinen ja sen katto sekä sisäverhoilu ovat sinisiä.

– Värisävyt ovat kyllä sellaisia, että tuskin kenellekään suomalaiselle tulee mieleen Suomen lippu, mutta tehtaalla jollekin oli ehkä tullut.

Lisävarusteina presidentin minissä oli radio ja lämmityslaite.

– Radio on hävinnyt jonnekin, mutta lämmityslaite toimii edelleen.

Kummallakaan Kekkosista ei ollut ajokorttia, mutta Sylvi Kekkonen suoritti kortin autolahjoituksen jälkeen yli 60-vuotiaana.

– Sylvi ajoi Minillä heidän mökilleen jonnekin Salon lähelle.

Tuulilasin pyyhkimen alla on auton värinen lappu, jossa lukee englanniksi lounaalla.
Reijo Heurlin laittaa pysäköidyn Mininsä tuulilasiin aina saman lapun.Ari Tuhkanen / Yle

Auto päätyi Heurlinille myöhemmin presidentinkanslian autoja korjanneen tutun kautta. Se oli päässyt huonoon kuntoon ja Heurlin purki ja kasasi sen uudestaan.

– Autoa oli pienen koon vuoksi helppo käsitellä. Se oli vähän niin kuin grillivartaassa kiinni ja siinä sitä pyörittelin ja laitoin osia paikalleen.

Minissä Heurlinia ei varsinaisesti kiinnosta sen tekniikka vaan historia.

– Englanti autoistui silloin ja Ministä tuli modernin Englannin symboli. Se oli auto, jonka pystyi ostamaan tulotasosta riippumatta. Tätä voikin sanoa luokattomaksi autoksi kahdessa mielessä, naurahtaa Heurlin.

Ajokilometrejä Heurlinin Minin mittariin tulee vuosittain vain parisataa.

– Tällä ei ole kiva mennä pidemmälle. Autolle sopivat pienet mutkaiset asfalttitiet. Ajo-ominaisuudet ovat hyvät, mutta ajomukavuus ei.

Reijo Heurlinin Mini on nähtävillä 5.–6.5. Classic Motorshow-tapahtumassa Lahdessa. Näyttelyssä on esillä yli 400 vanhaa ajoneuvoa. Tänä vuonna tapahtuman teemana on britit.