Hyppää sisältöön

Yritykset tylyinä aktiivimallista: Tarpeeton temppulista ja hyöty tasan nolla

Suomalaiset pk-yritykset pitävät työttömien aktiivimallia likimain turhana ja tehottomana, kertoo uusi Yrittäjägallup. Suomen Yrittäjien mukaan gallup osoittaa silti mallin vaikuttaneen yli 10 000 työpaikan syntymiseen.

Sähköasentaja Tuomo Kokko. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Uuden Yrittäjägallupin mukaan yrittäjät suhtautuvat työttömien aktiivimalliin varsin nuivasti. Firmat katsovat, ettei vuoden alusta voimaan tulleesta aktiivimallista ole ollut heille juurikaan hyötyä.

Suomen Yrittäjät selvitytti huhtikuun lopulla markkinatutkimusyritys Kantar TNS:llä pk-yritysten mielipiteitä ja näkemyksiä ajankohtaisista aiheista.

Yrittäjägallupissa peräti 80 prosenttia vastasi kielteisesti kysymykseen: Onko aktiivimallista ollut hyötyä yrityksellenne?

Samaan kysymykseen 15 prosenttia vastasi, ettei osaa sanoa.

Gallupissa kysyttiin muun muassa paljonko vastaajan firmaan on tullut uusia työntekijöitä aktiivimallin myötä. Tulos oli tyly. Vastaajista 91 prosenttia sanoi, ettei yritys ollut saanut mallin myötä yhtään työntekijää. Viisi prosenttia yrityksistä ei osannut vastata kysymykseen.

Suomen Yrittäjät: Aktiivimalli ei turha

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi, ettei aktiivimalli ole kuitenkaan ollut täysin turha.

– Aktiivimallilla ei ole ollut merkitystä valtaosalle yrityksiä, mutta joillekin sillä on ollut kuitenkin merkitystä. Yrittäjägallupin perusteella se on vaikuttanut yli 10 000 työpaikan syntymiseen. Tämä ei ole merkityksetön määrä, Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallupiin vastasi yhteensä 1 055 pk-yritysten edustajaa. Tuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Yritykset: ei toimi

Ylen haastattelemat pienten ja suurten yritysten henkilöstöasioista vastaavat ovat Yrittäjägallupin kanssa samoilla linjoilla.

– Aktiivimalli on meille työnantajana tarpeeton menettely. Siitä ei ole ollut meille hyötyä, mutta ei tosin haittaakaan, suuren rakennus- ja kiinteistöalan konserni Lehto Groupin HR-asiantuntija Tanja Kanerva sanoo.

Hänen mukaansa työttömien työnhakijoiden ryntäystä ei ole nähty eikä osa-aikatyön kyselijöitä ole ollut. Lehto Group oletti, että aktiivimalli olisi lisännyt työttömiä työnhakijoita heidän tehtailleen, mutta näin ei ole käynyt.

– Rakennusalalla on työntekijän markkinat eikä aktiivimalli ole muuttanut tilannetta. Se ei vaikuta työvoiman tarjontaan, Kanerva sanoo.

Kanerva arvioi, ettei aktiivimalli toimi rakennusalalla, jolla on suuri kysyntä osaavasta korkeakoulutetusta työvoimasta. Rakennusalalla uudet työntekijät tulevat töihin lähes poikkeuksetta jostakin toisesta firmasta. Tällöin aktiivimalli on hyödytön.

Vantaalaisen Takuusähkön toimitusjohtaja ja omistaja Tommi Valtonen on samoilla linjoilla. Aktivointitoimet ovat kannatettavia, mutta pienelle sähköfimalle siitä ei ole paljon iloa.

Takuusähkön toimitusjohtaja Tommi Valtonen Kuva: Pekka Tynell / Yle

– Aktiivimalli ei ole näkynyt meillä millään tavalla eikä siitä ole ollut meille mitään hyötyä. Sitä paitsi meillä jo työhön perehdyttämiseen kuluisi paljon aikaa, jota ei lyhyen työsuhteen takia kannata haaskata, Valtonen sanoo. Hänen mukaansa aktiivimalli ei yksinkertaisesti toimi pk-yrityksissä.

Toimitusjohtaja Valtonen vannoo paikallisen sopimisen nimeen. Sitä olisi lisättävä niin, että työnantajat ja työntekijät voisivat oikeasti sopia yrityksen sisällä pelisäännöistä.

Kuva: Pekka Tynell / Yle

– Työllistämisen kynnystä pitäisi laskea nimenomaan pk-yrityksissä. Määräaikaisten työsopimusten tekoa tulisi helpottaa ja henkilöperusteinen irtisanominen pitäisi viedä maaliin asti, Valtonen listaa.

HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen kertoo, ettei aktiivimallin hyötyjä ole ainakaan vielä voitu osoittaa.

– Positiivista on kuitenkin ollut asian saama julkisuus. Kaupan ja ravintola-alan osaajille olisi töitä, joten toivottavasti keskustelu rohkaisee myös vanhempia työntekijöitä lähtemään liikkeelle, Levänen sanoo.

HOK-Elannon työntekijämäärä on pysynyt alkuvuoden aikana samalla tasolla kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Työpaikkoihin liittyviä tiedustelujakaan ei ole tullut aiempaa enempää.

Henkilöstöjohtaja Levänen arvioi, että aktiivimallin työllistämisvaikutukset voivat näkyä hieman pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi HOK-Elannon viimeisimpään omaan rekrytointikoulutukseen oli enemmän hakijoita kuin aiemmin. Se voi johtua aktiivimallista.