Paavo Väyrynen ilmoittaa palaavansa eduskuntaan 12. kesäkuuta – eduskunnassa syynätään vielä paluupykälää

Konkaripoliitikko muodostaa oman eduskuntaryhmänsä.

Paavo Väyrynen
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 25. huhtikuuta
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 25. huhtikuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen aikoo palata eduskuntaan 12. kesäkuuta.

Väyrynen kertoo blogissaan lähettäneensä eilen eduskunnan puhemiehelle ilmoituksen paluustaan. Väyrysen mukaan hänen Euroopan parlamentin jäsenyytensä lakkaa parlamentin säädösten mukaan, kun hänen paluunsa eduskuntaan varmistuu.

Mirja Vehkaperä (kesk.) nousee Väyrysen tilalle Euroopan parlamenttiin. Eduskunnassa Väyrynen ottaa Mikko Kärnän (kesk.) paikan.

– Kesäkuun 12. on siis ilon ja riemun päivä. Pääsen taas mukaan kotimaan politiikkaan vaikuttamaan sekä Suomen ulko-, turvallisuus ja Eurooppa-politiikan linjaan että maamme sisäpolitiikan suuntaan, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrynen valittiin eduskuntaan keväällä 2015, mutta hän ilmoitti pian vaalien jälkeen jatkavansa työtään Euroopan parlamentissa.

Väyrynen aikoo muodostaa eduskunnassa oman eduskuntaryhmänsä. Eduskunnassa olisi näin kesällä kaksi yhden miehen eduskuntaryhmää, kun myös kokoomuksesta eronnut Harry "Hjallis" Harkimo perusti huhtikuussa oman ryhmänsä.

Väyrynen sanoo pyrkivänsä yhteistyöhön yli puoluerajojen niiden kansanedustajien kanssa, jotka ovat valmiita puolustamaan Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta, toteuttamaan hallittua maahanmuuttopolitiikkaa, toimimaan köyhyyden poistamiseksi ja vahvistamaan maaseudun ja maakuntien elinvoimaa.

Hän sanoo työn Euroopan parlamentissa olleen antoisaa, mutta että siihen on liittynyt myös ikäviä piirteitä. Konkaripoliitikon mielestä parlamentin enemmistö ajaa EU:n kehittämistä ylikansalliseksi liittovaltioksi vastoin kansan tahtoa.

Väyrysen varamies uhkaa riitauttaa paluun

Väyrysen varamiehenä eduskunnassa istuva Mikko Kärnä on uhannut riitauttaa Väyrysen paluun eduskuntaan kesken EU-parlamentin toimikauden.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavolan mukaan paluuta Euroopan parlamentista eduskuntaan koskeva perustuslain pykälä vaatii vielä selvittelyä. Hänen mukaansa pykälä on kirjoitettu tulkinnanvaraisesti, mutta kirjoitustapa viittaisi siihen, että paluu on mahdollista.

Pykälän mukaan kansanedustajan edustajantoimen hoitaminen keskeytyy siksi ajaksi, jonka kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä ja edustajantointa hoitaa tänä aikana hänen varaedustajansa.

Lue myös:

Väyrynen eroaa keskustasta, luopuu kunniapuheenjohtajuudesta eikä tue eduskunnassa sote-uudistusta

Väyrysen paluu eduskuntaan epävarmaa – perustuslain pykälän tulkinta vaatii vielä selvittelyä