Analyysi: Miksi Pori katsoo vierestä, kun suurtapahtumat kynsivät toisiaan?

Porissa heinäkuussa pidettävä tapahtumaviikko tuo kaupunkiin runsaasti yleisöä – ehkä jopa liikaa, pohtivat toimittajat Rami Koivula ja Antti Laakso.

Pori
Festivaaliyleisöä Pori Jazzeilla
Pori Jazz -yleisöä vuonna 2014.Päivi Meritähti / Yle

Pori Jazzin päätös siirtää jazzkatu Etelärannasta Kirjurinluotoon on ollut Porin toriparlamenttien puheenaiheena koko kevään ajan. Keskustelua on käyty myös yrittäjien ja päättäjien pöydissä.

Porin ja jazz-johdon välit ovat selvästi kiristyneet. SuomiAreenan kasvu ja kävelykadun laajentaminen ovat saaneet jazzin pelkäämään oman myyntinsä puolesta ja ihmettelemään Porin kaupungin motiiveja.

Toisaalta Pori Jazzia on arvosteltu siitä, että festivaali ei enää näy kaupungilla vaan on vetäytynyt lähes kokonaan Kirjurinluotoon.

Kaupungintalolla on luotettu siihen, että useat samanaikaiset kesätapahtumat ovat karhukaupungin vahvuus. Ensi kesänä jazzien ja SuomiAreenan aikaan pidetään myös Asuntomessut.

Pori Jazz arvostelee samanaikaisuutta, koska tapahtumat ovat jazzien näkökulmasta jo alkaneet syödä toistensa toimintaedellytyksiä.

Porin hotelleihin ei mahdu määräänsä enempää vieraita eikä yksityismajoituskaan tarjoa riittävästi vaihtoehtoja. Poriin superviikolle haluavan vierailijan toiveet mukavasta yöpymisestä kariutuvat nopeasti, jos ainoana vaihtoehtona on tuoda mukanaan teltta.

Pori Jazzille valitaan kohta uusi toimitusjohtaja. Porissa pohditaan kaupungin kehittämistä uuden brändin alaisuudessa. Tapahtumajärjestäjien ja festivaalien suhteesta pitäisi nyt käydä julkista keskustelua. Se ei välttämättä ole kovin helppoa.

Valtataistelu asiakkaista, anniskelualueista, majoitustiloista ja tietysti euroista käy kuumana. "Kaikkea kaikille" on hyvä idea, mutta Porissa superkesän aikana se kääntyy helposti muotoon "vähemmän harvemmille".

Syyttävä sormi kääntyy osoittamaan Porin kaupunkia. Tapahtumien näivettyessä ja syödessä toisiltaan olisi kaupungin päättäjien herättävä, reagoitava ja ryhdyttävä toimimaan – eli tuomarin lailla ratkaistava tilanne tasapuolisesti. Muuten kaupunkikin jää nuolemaan näppejään.

Yle teki äskettäin juttua Pori Jazzin tulevista näkymistä. Taustakeskusteluissa porilaiset yrittäjät ja virkamiehet kertoivat runsaasti näkemyksiään. Suljettujen ovien takana kritiikkiä esitetään sekä festivaalia että kaupunkia kohtaan. Julkisuuteen uskaltaa harvempi.

Miten SuomiAreenan ja Pori Jazzin vastakkainasettelusta päästäisiin eteenpäin molempia hyödyttävään ratkaisuun? Kuinka sekä yrittäjät että jazzit saataisiin pelaamaan samaan maaliin? Mitä Porin Etelärantaan keksitään tulevina vuosina, kun sinne ei voida enää ensi kesän tapaan ajaa armeijan panssarivaunuja esiteltäväksi?

Kun kaikki pelkäävät toistensa varpaille astumista, julkisuudessa hyssytellään avoimista kiistakysymyksistä.

Tapahtumaviikko tuo tällä hetkellä Porille runsaasti mainetta ja myös mammonaa. Viikon kaatuminen keskinäiseen kyräilyyn ja epäluuloihin olisi suuri onnettomuus.