1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nobelin palkinnot

Suomen kirjailijaliiton vetäjä on tyytyväinen siihen, että kirjallisuuden Nobel jää jakamatta – "Nyt ei tarvitse epäillä, miten palkinnon saaja on valittu"

Sirpa Kähkönen muistuttaa, että kirjailijat itse eivät kirjoita palkintoja varten vaan motivaation antaa luova työ.

Sirpa Kähkönen Kuva: Mårten Lampèn / Yle

Ohhoh! huudahtaa Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen puhelimeen. Kodin remontti on pitänyt kirjailijan pois uutisten ääreltä.

Kirjallisuuden Nobel-palkinto jää syksyllä jakamatta Ruotsin akatemian sekavan tilanteen vuoksi.

– Välivuosi lienee hyvä päätös. Itsekin olisin kannattanut juuri tällaista ratkaisua. Nyt ei pääse herättämään ihmetystä tai epäilyksiä se, kuka on palkittavaksi valittu ja miten.

Kähkösen mielestä palkinnon jakamatta jättäminen ei kaada kenenkään elämää, mutta se jää hienoksi historialliseksi merkiksi. Itse kirjailijathan jatkavat työtään normaalisti.

Ei tässä palkintojen takia kirjoiteta

Kirjallisuusala pitää suuria palkintoja tärkeinä, koska ne pitävät yleisön mielenkiintoa yllä taiteenlajiin. Nobel on myös suunnannut lukijoiden huomiota eri maanosien kirjallisuuteen.

– Kirjailijuus ei ole palkintojen havittelua. Tekijöille se palkinto syntyy luovasta toiminnasta ja suhteesta lukijoihin, Sirpa Kähkönen sanoo.

Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja toivookin Nobel-perinteen jatkuvan tauon jälkeen.

– Uskon tieteen ja taiteen traditioiden säilyttämiseen, koska ne kannattelevat sivistystä. Ruotsin akatemia on tavattoman vanha mutta myös läpinäkymätön. Tässä kriisissä on on törmännyt erittäin hieno perinne ja käytännöt, jotka eivät kerrassaan ole nykypäivää. Välillä instituutioiden on aika muuttua.

Siltala: Miten huomioidaan välivuoden huippukirjat?

Tässä ei ole mitään hyvää, kustantaja Aleksi Siltala huokaa.

– Toki tätä on spekuloitu viikkoja, mutta kuitenkin ajattelin, että akatemia saisi rivinsä koottua ja saisi palkinnon jaettua. Nyt jo pohdin, miten Ruotsin akatemia aikoo huomioida maailmalla tänä vuonna ilmestyneen kirjallisuuden syksyllä 2019. Vai huomioidaanko sitä mitenkään?

Siltala-kustantamon toinen perustaja arvioi, ettei kirjallisuuden Nobelin kaupallinen merkitys ole Suomessa järin dramaattinen. Ravistelevaa on menetetty huomio. Kaikki vähän kärsivät.

Aleksi Siltala pitää itse Nobel-perinnettä säilyttämisen arvoisena.

– En usko tradition uusimiseen. Ei kai siitä ole löytynyt mitään vikaa. Tämä palkinto saattaa nostaa esiin kirjailijoita tuntemattomuudesta tai jopa hieman historian hämäristä. Ja onhan se eräänlainen rauhanpalkinto.

Lue myös

Ruotsin akatemian päätös: Nobelin kirjallisuuspalkintoa ei jaeta tänä vuonna

Kuusi pointtia, jotka auttavat seuraamaan kirjallisuuden Nobel-skandaalia