1. yle.fi
  2. Uutiset

30-vuotias Natalil Lintala ajautui lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttäjäksi ja päätyi lopulta irtisanoutumaan teatterista: "Tiesin, että olen tienhaarassa, jossa joko juodaan itsensä hengiltä tai saadaan hoitoa"

Päihteiden sekakäyttö on hyvin yleinen huumeidenkäyttötapa Suomessa. Silti sen tunnistamisessa on vielä paljon tehtävää.

päihderiippuvuus
Natalil Lintala
Natalil LintalaHanne Leiwo/Yle

"Tavoitteeni oli, että 30-vuotiaana elämäni muuttuu merkittävästi. Täytyy olla varovainen, mitä toivoo, sillä niin kävi", kirjoitti Natalil Lintala facebookissa viime lokakuussa.

– Se oli kuolema tai hoito, Natalil Lintala sanoo nyt. Puolisen vuotta päivityksen, 30-vuotissyntymäpäivän ja raitistumisen jälkeen.

Unelmien täyttymys

30-vuotias Natalil Lintala on näyttelijä. Hän muistaa nousseensa lavalle jo muutaman vuoden ikäisenä. Kolmivuotiaan bravuuri lavalla oli Oskar Merikannon Laula, tyttö.

Esiintymisiä laulaen, soittaen ja näyttämöllä riitti koko lapsuus- ja nuoruusajan. 18-vuotiaana Lintala pääsi teatterikorkeakouluun ja teatterista tuli hänelle ammatti.

– Se oli unelmien täyttymys, Lintala sanoo.

Teatterikorkeakoulun jälkeen Natalil Lintala oli kiinnityksillä eri teattereissa, teki kiinnostavia rooleja ja sai nuoren musikaaliartistitulokkaan palkinnon. Joku oli kuitenkin pielessä. Muilta saatu hyvä palaute oli merkityksetöntä, kun kritiikki omaa tekemistä kohtaan oli niin kovaa.

– En koskaan ollut tyytyväinen tai osannut suhtautua siihen, että olisin onnistunut jossain roolissa. Mietin aina, että joku toinen laulaisi tämän paremmin. Halusin olla joka saralla 150-prosenttisesti taitava, mikä on mahdotonta.

"Silloin minusta tuli sekakäyttäjä"

Viime syksynä Natalil valmistautui uuteen ensi-iltaan. Syksyn myötä pitkään vaivannut paha olo kuitenkin kärjistyi.

– Olin pitkään ollut umpikujassa. Aloin uskoa että se ahdistus ja masennus, mikä elämässäni oli ollut, ei tule helpottamaan. Että olen se ihminen, joka ei siitä selviä.

Apua ahdistukseensa hän oli hakenut jo useampaan otteesee erilaisista elämäntapamuutoksista, urheilusta, alkoholista, lääkkeistä, lääkäreiltä.

Erityisesti yksi lääkärikäynti on jäänyt mieleen. Lintala oli ensimmäisen kiinnitysvuoden jälkeen kesälomalla ja lähdössä reissuun. Lähtöä edeltävänä iltana hän sai paniikkikohtauksen.

– Luulin kuolevani siihen paikkaan ja hakeuduin päivystykseen. Lääkäri oli sitä mieltä, että se oli ihan normaalia nuoren naisen työstressin purkautumista. Hän kirjoitti mulle diapamia ja minä lähdin Lontooseen pamiliuskan kanssa.

Natalil kertoo, että ei käyttänyt Lontoossa alkoholia ja lääkkeitä yhtä aikaa, mutta peräkkäisinä päivinä.

– Silloin minusta tuli sekakäyttäjä, hän sanoo.

Hallitseva huumeidenkäyttötapa

Päihteiden sekakäyttö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan (siirryt toiseen palveluun) hyvin yleinen huumeidenkäyttötapa sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

THL:n sekakäyttöä tutkivassa projektissa (siirryt toiseen palveluun) on todettu, että sekakäyttäjät ovat erilaisia. Myös se, mitä päihteitä käytetään ja miten, vaihtelee.

Yksi yhdistelmä ovat alkoholi ja lääkkeet. Ja yksi klassinen tapa riippuvuuden syntymiseen lääkkeiden saaminen lääkäriltä, sanoo projektinjohtaja Pekka Hakkarainen.

Päihdekysymyksiin erikoistuneet lääkärit ovat vuosia yrittäneet vaikuttaa muuhun lääkärikuntaan, että niiden määräyskäytäntö tulisi varovaisemmaksi ja riskeistä oltaisiin paremmin tietoisia.

Pekka Hakkarainen

Hakkarainen mainitsee bentsodiatsepiinit (siirryt toiseen palveluun) yhtenä merkittävänä aineryhmänä, jonka riskeihin on alettu viime aikoina kiinnittää huomiota.

– Päihdehoidossa niiden vaarallisuus on ollut tunnettu asia. Päihdekysymyksiin erikoistuneet lääkärit ovat vuosia yrittäneet vaikuttaa muuhun lääkärikuntaan, että niiden määräyskäytäntö tulisi varovaisemmaksi ja riskeistä oltaisiin paremmin tietoisia., Hakkarainen sanoo.

Hakkaraisen mukaan tilanne on jonkin verran korjaantumassa asiasta annetun uuden ohjeistuksen myötä.

Voimat oli loppu

Natalil Lintala muistaa, että mitä enemmän hän joi ja käytti lääkkeitä, sitä enemmän hän urheili. Homma pysyi aikalailla hanskassa seitsemän vuotta – kunnes ei enää pysynyt.

– Kyllä minä loppupeleissä aloin olla siinä kunnossa, että en jaksanut lähteä kotoa enää mihinkään. Voimat oli loppu ja olin täysin työkyvytön, Lintala sanoo.

Kiinnitys teatterissa oli pakko jättää. Nyt Natalil kuvaa irtisanoutumista elämänsä viisaimmaksi päätökseksi.

– Kuukauden verran join ja käytin lääkkeitä. Lopulta tajusin, että näitä tunteita ei viinalla hoideta. Tiesin, että olen tienhaarassa, jossa joko juodaan itsensä hengiltä tai saadaan hoitoa.

Lintala hakeutui Lapualle Minnesota-hoitoon.

– En edes hakenut tavaroita kotoa. Sillä hetkellä se oli ainut vaihtoehto. Se oli kuolema tai hoito.

"Kenenkään kanssa en päässyt puhumaan"

Hoitojakso Lapualla kesti kuukauden. Terapiaa, vertaistukea, samassa tilanteessa olevien kokemuksia – oman elämän läpikäymistä ilman lääkkeitä.

Lintala arvelee, että jos alkoholismiin suhtauduttaisiin kuin muihinkin sairauksiin, siitä toipuminen ja puhuminen voisi olla helpompaa. Nyt sairautta häpeillään. Osittain siksi hän on halunnut kertoa omista kokemuksistaan julkisesti.

– Haluaisin muuttaa ja edistää sitä, että emme olisi anonyymeja alkoholisteja vaan nimellisiä ja ylpeitä alkoholisteja. Että tämän sairauden kanssa ei tarvitse mennä piiloon ja kokoontua jossain pimeällä koululla. Tämä on sairaus, jonka kanssa pitää oppia elämään.

Haluaisin muuttaa ja edistää sitä, että emme olisi anonyymeja alkoholisteja vaan nimellisiä ja ylpeitä alkoholisteja.

Natalil Lintala

Natalil Lintalan kokemuksen mukaan asiakkaan huolta omasta alkoholinkäytöstä ei aina kuulla edes lääkärissä. Kun hän kertoi vastaanotolla olevansa huolissaan siitä, miten joi muutaman siiderin joka ilta, juomista vähäteltiin nuoren ihmisen elämään tai kesälomaan kuuluvana.

Ratkaisuksi tarjottiin myös lääkkeitä – toista päihdettä, kuten Lintala kertoo omista kokemuksistaan.

– Kerran halusin katkolle itse. Lopulta istuin pari tuntia yksin ja räpläsin kännykkää, sain pamikyllästyksen ja lähdin suoraan baariin, koska olo oli niin ylivoimainen. Mutta kenenkään kanssa en päässyt puhumaan.

Tutkimuksesta käytännöiksi

Vaikka päihteiden sekakäyttö on yhä enemmän tunnistettu, tietoa erilaisista sekakäyttötavoista on THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) vielä vähän.

– Alkoholitutkimuksessa ollaan kiinnostuneita vain alkoholinkäytöstä. Ei kysytä, käyttävätkö henkilöt ehkä myös muita aineita ja millaista heidän lääkkeiden käyttönsä on. Sama huumetutkimuksessa. Ne menetelmät, joita käytetään, eivät ota sekakäyttöä huomioon, projektinjohtaja Pekka Hakkarainen toteaa.

Hakkaraisen mukaan päihdealan ammattilaiset tiedostavat, että sekakäyttö on keskeinen päihdeongelma Suomessa. Hän kuitenkin pohtii, osataanko asiakkailta muuten kysellä esimerkiksi muiden aineiden käytöstä, jos alkoholin käyttö tulee lääkärin vastaanotolla esille.

THL:n tutkimus päättyy elokuussa ja yhteenveto sen tuloksista valmistuu vielä tämän vuoden aikana. Tutkimuksen toivotaan parantavan sekä sekakäytön tunnistamista että riippuvuuksien hoitoa.

– Siihen pyritään, että tutkimustulokset vaikuttaisivat toimintakäytäntöihin ja ympäristöihin, missä ihmiset elävät, Hakkarainen sanoo.

Ilo yllättää

Viime syksyn epätoivon jälkeen Natalil Lintala elää nyt päivän kerrallaan ja opettelee tekemään raittiita valintoja. Ilo ja onnentunne yllättävät silloin tällöin ja toisaalta hän tietää, että negatiivisia tunteitakaan ei tarvitse pelästyä.

Yksi kuluneen talven tärkeistä pohdinnoista on liittynyt omaan elämäntapaan. Siihen, mitä tapahtuisi, jos hän ei palaisikaan enää näyttämölle.

– Se havainto, että maailma pyörii ilman minua tuntui sekä pelottavalta että helpottavalta, Natalil Lintala kertoo.

Puoli vuotta poissa lavalta on kuitenkin riittänyt. Toukokuun lopussa hän pitää Sävelten sylissä -konsertin. Palo takaisin parrasvaloihin on syttynyt pikku hiljaa uudelleen.

– Se tulee jostain tuolta sisältä ja sydämestä, ja ehkä kappaleetkin ovat erilaisia. Asiat ovat asettuneet oikeisiin mittasuhteisiin.

Lue seuraavaksi