Hyppää sisältöön

Uusi taksilaki mullistaa pian kaiken, mutta miten? Kokosimme asiakkaalle 10 keskeisintä kysymystä ja vastaukset niihin

Taksiyrittäjäksi ryhtyminen, taksin tilaaminen ja hinnoittelu muuttuvat heinäkuussa. Taksiuudistus vaatii asiakkaalta valppautta ja valmiutta hinnoittelun vertailuun.

Suomalaisella Whim-sovelluksella pystyy maksamaan kaupunkipyörän ja muun julkisen liikenteen pääkaupunkiseudulla. Lisäksi sovelluksen avulla voi tilata taksin tai vuokrata auton. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Heinäkuun alusta alkaen taksiliikenteessä mikään ei ole kuin ennen.

Heinäkuun 1. päivänä astuu voimaan uusi liikennepalvelulaki. Suomi siirtyy tiukasti säännellystä ja rajoitetusta järjestelmästä täysin vapaaseen markkinajärjestelmään, jossa kukaan ei rajoita autojen ja kuljettajien määrää.

Kaduilla kurvailee jatkossa kirjava joukko erinäköisiä, -laatuisia ja -hintaisia takseja. Uudistuksen jälkeen on tarkoitus, että asiakkaat tilaavat suurimman osan, jopa 90 prosenttia kyydeistä erilaisten taksisovellusten kautta. Kyytien hintavertailu jää paljolti asiakkaan itsensä vastuulle.

Uudistuksen tarkoituksena on lisäksi laajentaa taksinkuljettajiksi ryhtyvien joukkoa ja madaltaa ammattiin pääsyn kynnystä. Tähän asti pakollisen taksikurssin käymistä ei enää vaadita. Kuljettajaksi ryhtyvä testataan kuitenkin edelleen ajokokeen ja ajoluvan läpäisyn perusteella.

Uutta taksilakia on valmisteltu liikenne- ja viestintäministeriössä.

Kysyimme ministeriön palveluosaston ylijohtajalta Olli-Pekka Rantalalta, mitä uudistus tarkoittaa asiakkaalle.

Uusi taksilaki näyttäisi tuovan väljyyttä hinnoitteluun. Onko näin?

– Tähän asti taksijärjestelmä on ollut hyvin säännelty. Taksien säännellyt enimmäishinnat ovat olleet käytännössä ne tosiasialliset hinnat. Hinnoitteluun tulee enemmän joustavuutta. Kuluttajalle hinnat voivat olla edullisempiakin kilpailun myötä kuin mitä ne ovat olleet tähän asti. Kuluttajan valinnanvapaus kasvaa, Rantala sanoo.

Mistä taksiasiakas jatkossa tietää ja löytää kaikki eri taksipalveluiden tarjoajat? Soittaako hän edelleen johonkin taksikeskukseen vai hoidetaanko tilaukset pelkästään älypuhelimilla?

– Varmasti molemmat ovat mahdollisia. Välityskeskuksia, joihin soitetaan, tulee olemaan jatkossakin. Kun soittaa välityskeskukseen, pystyy selvittämään kyydin hinnan. Mobiili-sovelluksella kyytiä tilattaessa sovellukset ovat sellaisia, että kyydin hinta yleensä myös maksetaan etukäteen. Hinta on kiinteä. Hinta ja hinnoittelun perusteet pitää kertoa asiakkaalle ennen matkan alkamista selkeästi etukäteen.

Mistä asiakas saa tietää mitä kaikkia toimijoita markkinoilla on?

– Niin kuin muillakin liiketoiminnan alueilla, taksiyritykset ja välityskeskukset mainostavat ja markkinoivat itseään. Jo nyt voi kaupungilla nähdä taksiyritysten mainostavan palveluitaan, mikä on meillä uusi ilmiö. Heidän intressinsähän on, että kuluttajat tietävät, keitä he ovat. Sama välityskeskus ei välttämättä välitä kaikkien taksiyritysten kyytejä.

Takseja ja taksikuskeja Rautatieaseman edustalla Helsingissä. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Jos asiakkaalla on kiire, kuinka todennäköistä on se, että hänellä on aikaa, osaamista ja mahdollisuus tehdä kyytien hintojen kilpailutusta?

– Hinta määräytyy asiakkaalle etukäteen ilmoitettujen hinnoitteluperusteiden mukaan. Jos soittaa taksikeskukseen, niin kyllä niillä on selkeä hinnasto. Todennäköistä ei ole, että jokaisen yksittäisen kyydin hinnasta neuvoteltaisiin etukäteen.

Toisaalta on kerrottu, että uudessa järjestelmässä hinnat määräytyvät markkinaperusteisesti ja ovat kovan kysynnän huippuina kalleimmillaan. Onko näin?

– Hintajoustavuus lisääntyy. Yritykset varmasti hinnoittelevat niin, että ne saisivat asiakkaita tasaisesti eri aikoihin – myös hiljaisempiin aikoihin. Kun alalle ryhtymisen kynnys madaltuu ja taksien määrä, esimerkiksi osa-aikaisesti ruuhka-aikoina työskentelevien kautta lisääntyy, tarjonnan lisääntyminen vaikuttaa hintaan.

Kuinka paljon uusia takseja oletetaan tulevan liikenteeseen?

– Nyt kun alalle tulon sääntelyä on helpotettu, alalle voi tulla lisää osa-aikaisia kuljettajia, esimerkiksi opiskelijoita ja maaseudulla monialayrittäjiä. Taksiala itse ennustaa autojen määrän merkittävää kasvua esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Pakollinen kuljettajakurssi poistuu, mitä tulee tilalle?

– Kuljettajakoe säilyy. Mukana ovat edelleen myös terveysvaatimukset ja rikostaustan selvitys. Taksin käyttö on jatkossakin turvallista. Edelleen on oltava asianmukainen kuljettajalupa.

Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Miten taksitolpalla toimitaan jatkossa, jos jonon ensimmäisenä oleva asiakas ryhtyy kilpailuttamaan takseja, kun ensimmäisen taksin hinta ei kelpaa? Voiko tilaisuus houkuttaa ylihinnoittelemaan kyytejä?

– Tähän asti, kun kaikilla on ollut sama hinta, niin tällaista kysymystä ei ole tullut. Kuitenkin se, että tulee vaihtoehtoja ja tulee hintakilpailua, kuluttaja siitä kuitenkin hyötyy. Muissa maissa kehitys on mennyt siten, että valtaosa kyydeistä on kuitenkin etukäteen tilattuja. Taksitolpat ovat toki edelleen olemassa.

Taksamittaria ei enää jatkossa vaadita autoihin. Miten hinta sovitaan asiakkaan ja taksinkuljettajan välillä? Onko sopimus vain suullinen vai pitääkö se kirjata johonkin?

– Hinta tai hinnoittelun määräytymisen perusteet pitää olla selkeästi asiakkaan tiedossa ennen matkan alkamista. Jos hinta on kaikkina vuorokauden aikoina aina sama, se voi olla joku tarra tai näyttö, jossa se lukee. Suuret hinnat eivät voi tulla yllätyksenä matkan päättyessä.

Liikenne- ja viestintäministeriön palveluosaston ylijohtaja Olli-Pekka Rantala haluaa muistuttaa, että uuden taksilain ja uudistuksen tavoitteena on päästä eroon taksin maineesta kalliina ja ylellisenä kulkumuotona. Rantala tietää, että suomalainen kotitalous käyttää keskimäärin 60 euroa vuodessa taksipalveluihin. Suurin osa ihmisistä välttää taksin käyttämistä viimeiseen saakka.

Uudistuksessa ei puhuta pelkästään taksimarkkinasta. Tarkoitus on, että taksijärjestelmä on osa suomalaista joukkoliikennettä. Kuluttajalle annetaan mahdollisuus hankkia matkaketjuja, joissa taksimatka voi olla vain yksi osa.

Vieläkö takseja voi jatkossakin ottaa niin sanotusti "lennosta"?

– Niin sanotun taksikuvun käyttäminen ei ole autolle pakollista jatkossa. Toisaalta ne taksit, jotka haluavat ottaa asiakkaita "lennosta", haluavat käyttää sellaista merkkiä, että asiakkaat tunnistavat ne. Ennen kuin auto lähtee liikkeelle, kyydin hinnoittelun perusteet pitää kertoa asiakkaalle ymmärrettävästi.

Lue lisää:

Taksien uusi aika tuo rattiin jopa tuhansia uusia kuskeja – luvassa varma työpaikka, mutta epätasaiset tienestit

Haastateltavan kommentteja täsmennetty manantaina 7.5.2018 klo: 11.00. Lisäksi tarkennettu tieto, että "Tähän asti pakollisia taksikursseja ei enää järjestetä" muotoon "Tähän asti pakollisen taksikurssin käymistä ei enää vaadita. Kuljettajaksi ryhtyvä testataan kuitenkin edelleen ajokokeen ja ajoluvan läpäisyn perusteella."