Hyppää sisältöön

Sinulla on todennäköisesti liian vähän kenkiä ja käytät niitä väärin

Yksi pari arkikenkiä ei riitä, koska kengät tarvitsevat lepoa jo neljän tunnin käytön jälkeen. Juttu on julkaistu toukokuussa 2018.

Moni mies kuluttaa kenkänsä kirjaimellisesti loppuun asti, vaikka suositeltu käyttöaika olisi pari sesonkia. Kuva: Timo Nykyri / Yle

OULU Säännöllisessä käytössä olevien kenkien suositeltu käyttöikä on yllättävän lyhyt, yhdestä kahteen sesonkia.

Jalkaterapeutti, Turun yliopiston hoitotieteen dosentti Minna Stolt sanoo, että kenkien ominaisuudet, kuten iskunvaimennus kuoleentuvat melko nopeasti, jos kenkiä käytetään joka päivä. Kengille olisi hyvä jättää lepopäiviä.

Esimerkiksi kävelyä harrastavalla jalkineiden keskimääräinen käyttöikä on puoli vuotta, jos kenkiä käytetään lenkkeilyyn kolmesta neljään tuntia viikossa. Käyttöikä laskee kolmeen kuukauteen, mikäli kengillä kävellään tunnin ajan joka päivä.

Kulunut kenkä voi aiheuttaa terveyshaittoja

Stoltin mukaan kevät on hyvä aika käydä läpi kenkien kunto, kun siirrytään paksummista talvikengistä kevyempiin jalkineisiin. Näin jalka ei ole vielä tottunut kenkiin ja epäkohdat on helpompi havaita. Usein jalkavaivojen syy voi löytyä kuluneista kengistä.

– Kun vanhoista kengistä alkaa tulla rakkoja ja hiertymiä, hälytyskellojen pitäisi soida.

Laadukkaat nahkakengät voivat kestää vuosia, mutta silloin niitä ei kannata käyttää päivittäin. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Vaikka kenkiä suositeltaisiin vaihtamaan melko tiheään, käytäntö on kuitenkin monesti toinen. Stoltin mukaan varsinkin miehet uusivat kenkiään harvakseltaan.

– Jos kenkäparista on maksanut joskus sata euroa, ei niitä haluta heittää pois, vaikka ominaisuudet olisivat kärsineet.

Kenkätehtailija pitää kenkiä intiimituotteena

Myös työkenkien osalta suositeltu käyttöaika on melko lyhyt. Mikäli kengät ovat jalassa kolmesta neljään kertaa viikossa, käyttöikä on keskimäärin vuosi.

Työkenkiä valmistavan Sievin toimitusjohtaja Juha Jokinen vahvistaa asian. Hänen mukaansa työkenkä olisi hyvä vaihtaa uuteen kerran vuodessa, mikäli kenkiä pidetään jalassa kymmenen tuntia päivässä.

Jokisen mukaan vuoden vaihtoväliä suositellaan hygieniasyistä. Hän pitää kenkiä intiimituotteena, jotka ovat lähellä ihoa, mutta joita ei kuitenkaan pestä.

– Työkenkiä olisi hyvä olla kahdet, ja niitä tulisi vaihtaa kesken päivän, sillä kengillä on iso merkitys koko hyvinvoinnin kannalta.

Kengät kostuvat noin neljän tunnin pitämisen jälkeen, ja koko päivän pidettyjen kenkien kuivuminen kestää noin vuorokauden.

Kengät eivät ole ikuisuustuote

Jokisen mukaan työkenkien ominaisuudet eivät heikkene vielä vuodessa, mutta eivät nekään määrättömästi kestä.

– Kengät ovat kulutushyödyke.

Jokinen kertoo toisinaan saavansa palautetta kenkien heikentyneestä kestävyydestä. Asiakkaat ovat voineet esimerkiksi ihmetellä, miksi kymmenen vuotta vanhoista työkengistä alkavat pohjat murentua.

– Kyse on samasta ilmiöstä kuin esimerkiksi polkupyörän renkaiden ja kuminauhojen kanssa: ne alkavat aikaa myöten ja pitkään varastoituna hapertua, kuten kaikki kumi- ja muovituotteet.

Jos miesten kenkä sopii betonitalkoisiin ja hautajaisiin, silloin sitä on helppo myydä.

Jukka Turunen

Myös EU:n tiukentuneet kemikaalisäädökset vaikuttavat siihen, millaisia aineita Suomessa ja Euroopassa valmistettavissa kengissä voi käyttää. Haitalliset ja vaaralliset kemikaalit on joko kielletty tai niiden käyttöä on voimakkaasti rajoitettu.

– Tämän vuoksi kengänpohjien kestävyydessä ei päästä enää samanlaiselle tasolle kuin ennen, mutta toisaalta tämä on hyvä asia terveyden ja ympäristön kannalta, Jokinen sanoo.

Jokaisella tulisi olla 14 paria kenkiä

Hyvällä hoidolla ja kenkiä vaihtelemalla jalkineilleen voi saada lisää käyttöikää. Kenkiä olisikin hyvä olla useita pareja. Kenkien keskimääräisiä käyttöikiä on listattu Terveet jalat 2016-kirjaan, jota Stolt on ollut tekemässä. Kirjan mukaan kenkäkaapista olisi hyvä löytyä kengät joka säälle ja joka tilaisuuteen.

Kenkiä olisikin hyvä löytyä jokaiselta noin 14 paria. Eniten käytettäviä arki-, työ- ja vapaa-ajan kenkiä ja urheilujalkineita olisi hyvä olla vähintään kaksi paria.

Minna Stolt arvelee todellisen kenkämäärän olevan 6-8 paria.

Kenkäostoksiin käytettävän rahamäärän pienentymistä selittää osaksi halpakauppasektorin iso osuus kenkämarkkinoista. Suomalaiset ostavat yhä enemmän aikaisempaa halvempia jalkineita. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Alalla vuosikymmeniä ollut kenkäkauppias Jukka Turunen Kenkämeklarista sanoo, että varsinkin miehillä on tapana ostaa yhdet kengät, jotka he käyttävät loppuun ennen kuin ostavat uudet tilalle.

– Vanha kenkäalan vitsi on, että jos miesten kenkä sopii betonitalkoisiin ja hautajaisiin, silloin sitä on helppo myydä.

Ommel paljastaa laatukengän

Turusen mukaan laadukkaatkin kengät saa kulutettua loppuun vuodessa, mikäli samoja kenkiä käyttää joka päivä eikä niistä pidä huolta. Toisilla ihmisillä samanlaiset kengät voivat kestää jopa vuosikymmeniä, mutta se edellyttää kenkiin panostamista.

– Eli kenkiä tulee puhdistaa, rasvata ja käyttää tarvittaessa suutarilla, Turunen sanoo.

Myös kenkien laadulla on iso merkitys kestävyyden kannalta. Turunen ottaa hyllystä nahkakengät, joiden pohjissa näkyvät ompeleet. Hänen mukaansa läpiommeltujen pohjien voi olettaa myös kestävän.

– Mikäli kengissä on kahdet ompeleet, puhutaan jo kenkien Rolls Royce -luokasta.

Turunen muistuttaa, että näiden myyntiosuus on tosin marginaalinen.

Lue lisää:

.
.