1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sijoittaminen

Työryhmäevästys sijoitussäästötiliin: Luovutusvoitot verovapaita tilin sisällä, mutta osinkojen verotus järjestelmän ulkopuolella

Työryhmän mukaan sijoitussäästötilin käyttöönotolla arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia verotuottoihin. Se suosittaa toimivan mallin tarkempaa selvittelyä jatkovalmistelussa.

sijoittaminen
Kahdenkymmenen euron seteleitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Työryhmän mukaan jatkovalmistelussa tulisi selvittää toimivaa mallia tarkemmin

Keskusteluun sijoitussäästötilistä saatiin tänään uusia sytykkeitä, kun asiaa selvittänyt työryhmä julkisti raporttinsa. Mitään yksinuottisia mullistuksia työryhmän raportti ei tarjoa, sillä raportin mukaan jatkovalmistelussa tulisi selvittää toimivaa sijoitussäästötilin mallia tarkemmin.

Jos sijoitussäästötili halutaan ottaa käyttöön, perustelluimpana vaihtoehtona työryhmä pitää mallia, jossa luovutusvoitot olisivat verovapaita sijoitussäästötilin sisällä, mutta osinkojen ja muiden juoksevien tulojen verotus olisi järjestelmän ulkopuolella.

Tuottoa verotettaisiin aina varoja nostettaessa, ja sijoitussäästötilistä syntyvät tappiot olisivat vähennyskelpoisia tilin lopettamisen yhteydessä.

Sijoittajan näkökulmasta tämä malli toisi luovutusvoittojen verotukseen saman verojen lykkääntymisedun kuin säästöhenkivakuutuksissa ja kapitalisaatiosopimuksissa.

Työryhmän mukaan sijoitussäästötilin käyttöönotolla arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia verotuottoihin. Työryhmä on arvioinut erilaisia vaihtoehtoisia malleja toteuttaa sijoitussäästötili Suomessa.

Kaikki työryhmän käsittelemät verotusmallit johtaisivat luovutusvoitoista saatavien verojen pienenemiseen ja verokertymän lykkääntymiseen, koska luovutusvoitoista ei maksettaisi veroja niiden syntymishetkellä.

Sijoitussäästötilejä on käytössä maailmalla, ja tili voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Kysymyksiä liittyy muun muassa siihen, mitä kaikkea sijoitussäästötili voisi sisältää.

Työryhmän mielestä PS-lain sallimia sijoituskohteita voitaisiin pitää jatkovalmistelussa lähtökohtana. PS-lain sallittuja sijoituskohteita ovat muun muassa pörssiosakkeet, sijoitusrahastot ja pankkitilit.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) totesi maaliskuussa, että tavoitteena on löytää tapa, jolla sijoitussäästötili toteutetaan. Orpon mukaan päätökset on mahdollista tehdä vielä tämän hallituksen aikana.

– Minun tavoitteenani on se, että kun työryhmän työ saadaan valmiiksi, niin sen jälkeen lähdetään nopeasti eteenpäin ja budjettiriihessä olisi mahdollisuus tehdä päätöksiä, Orpo sanoi toimittajille Vero 2018 -tapahtumassa maaliskuussa.

Hän totesi, että tavoitteena on yksinkertainen järjestelmä, joka tekee piensijoittamisen helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi.

Ehdotukset myös kapitalisaatiosopimuksiin ja kertamaksullisiin eläkkeisiin

Eri sijoitusmuotojen verokohtelua arvioivan työryhmän tehtävänä oli selvittää eri sijoitusmuotojen sekä kertamaksullisen eläkkeen verokohtelua. Työryhmän mukaan työn aikana esille nousivat myös sijoitus- ja osakesäästötilit.

Tänään julkaistuun työryhmän raporttiin onkin ladattu myös paljon muuta kuin sijoitussäästötilikysymykset.

Paljon kritiikkiä aiheuttaneista kapitalisaatiosopimuksista raportissa todetaan, että niiden verokohtelusta tulisi säätää vastaavalla tavalla kuin säästöhenkivakuutusten verokohtelusta. Nostetuista varoista tulisi aina katsoa veronalaiseksi tuloksi se osa, joka vastaa sopimukseen maksetuille määrille kertyneen tuoton suhteellista osuutta säästöstä.

Kapitalisaatiosopimuksissa nostetut varat katsotaan nykyisessä verotuskäytännössä ensisijaisesti pääoman palautukseksi ja vasta viimesijaisesti verotettavaksi tuotoksi.

Raportissa otetaan kantaa myös kertamaksullisiin eläkkeisiin, jotka eivät muun muassa nykyisen verokohtelun takia ole ottaneet Suomessa tulta alleen.

Työryhmä esittää, että kertamaksullisten eläkkeiden nykyinen verosanktio poistetaan ja että niihin sovelletaan samaa verotustapaa kuin säästöhenkivakuutuksiin ja kapitalisaatiosopimuksiin.

Lue myös

Maksa verot vasta vuosien päästä: Työryhmältä luvassa vaalean vihreää valoa sijoitussäästötileille

Orpo: Osinkojen verotusta ei kiristetä, neljä riskiä vaanii jo talouden kasvun taustalla

Lue seuraavaksi