Karl Marxilla kolmituntinen synttärijuhla Porin torilla: Vetonaulana kakku ja otteita Kommunistisesta manifestista

Yhteiskuntafilosofi Karl Marxin syntymästä tulee kuluneeksi lauantaina 200 vuotta.

Vasemmiston kannattajia Marxin patsaalla Chemnitzissä eli entisessä Karl-Marx-Stadtissa vappuna. Kuva: Franz Fischer / EPA

Porin torilla järjestetään lauantaina hieman tavallisuudesta poikkeavat syntymäpäiväjuhlat, joihin harvemmin pääsee osallistumaan. Kakkukahvit nautitaan nimittäin itsensä Karl Marxin kunniaksi kello 10–13.

Nykyaikaisen sosialismin johtavana teoreetikkona pidetyn Marxin syntymästä tulee kuluneeksi 200 vuotta. Marxin syntymäpäiväjuhlat järjestää Suomen kommunistisen puolueen Satakunnan-piiri.

Luentaa ja puheita

Juhlayleisö saa kolmetuntisessa tapahtumassa nauttia muun muassa Marxin kuuluisimpien teosten – Kommunistisen manifestin ja Pääoman – sivuilta luetuista otteista.

Satakunnan kommunistien piirisihteeri Pekka Lundgren kertoo, että tilaisuuteen on hänen tietonsa mukaan tulossa uutisoimaan jopa maailman suurimman kommunistimaan eli Kiinan tietotoimisto.

Porin torilla järjestetään lauantaina iloiset syntymäpäiväjuhlat. Kuva: Kati Rantala / Yle

Puhujina tilaisuudessa ovat muun muassa SKP:n puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen, laitoshuoltaja Jone Puumala ja SKP:n keskuskomitean jäsen Kristiina Kumlander. Paikalla kuullaan myös Porin kaupungin tervehdys sivistyspuolen toimialajohtajan Esa Kohtamäen lausumana.

Marx oli palvonnan kohde

Karl Marx on ollut sekä sosiaalidemokratian että kommunismin aatepohjaan merkittävästi vaikuttanut teoreetikko. Länsimaiden sosialististen ja kommunististen puolueiden ohjelmat perustuivat niiden syntyvaiheessa ja pitkään sen jälkeenkin Marxin käsityksiin luokkataistelusta, työn ja pääoman ristiriidasta sekä vallankumouksesta.

Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!

Karl Marx

Neuvostoliitossa ja kommunistisessa liikkeessä Marx oli voimakkaan palvonnan kohteena yhdessä hänen teoriaansa kehitelleen ja kommunistidiktatuurin perustaneen Vladimir Leninin kanssa. Kiinassa kommunistipuolueen ja valtion johtaja Xi Jinping on kannustanut kiinalaisia palaamaan marxismin juurille ja lukemaan Marxin teoksia.

SKP lupaa tarjota Marxin kunniaksi mansikkakakkua. Kuva: Heli Kaski / Yle

Suomessa marxilaisuus on viime vuosina jäänyt lähinnä vasemmistolaisten sirpalepuolueiden kuten SKP:n ohjenuoraksi. SKP:n kannatus viime eduskuntavaaleissa vuonna 2015 oli 0,3 prosenttia. Toki myös vasemmistoliitossa ja SDP:ssä Marxin merkitys puolueiden historiassa tunnustetaan.