Talkootyö kukoistaa taas Karviassa: Kantin kylä saa oman näyttämön

Kantin kylään nousee esittävän taiteen näyttämö muun muassa kesäteatterin käyttöön. Vuoden loppuun mennessä valmistuva kokonaisuus on niellyt tuhansia talkootunteja.

talkoot
Rakenteilla oleva katsomorakennus Karviassa
Tapio Termonen / Yle

Karvian Kantin kylässä rakenteilla oleva näyttämökokonaisuus hahmottuu jo hyvin, vaikka töitä on vielä paljon edessä. Näyttämöön on kaadettu puut Karvian kunnan metsästä ja töitä on paiskinut ahkera talkooporukka. Ydinjoukko on kymmenkunta henkilöä, mutta tarpeen tullen talkoolaisia on ollut enemmänkin. Tähän mennessä talkoita on tehty jo yli 5 000 tuntia.

– Kyllä se varmasti 9 000 tuntiin nousee ennen kuin kaikki on valmista, arvioi talkoiden rakennustoimikunnan puheenjohtaja Joni Vainionpää.

Talkootuntien ja ilmaiseksi käyttöön saatujen koneiden arvo rahaksi muutettuna on noin 300 000 euroa. Se on melkein puolet hankkeen kokonaiskustannuksista. Hankkeen loppurahoitus koostuu ely-keskukselta saadusta EU-rahasta, Valtiokonttorin ohjaamasta karvialaisen perikunnan testamentista ja Karvian kunnalta. Vaikka rahoitusta tulee myös yhteiskunnalta, ei hanketta olisi voitu ilman talkoohenkeä toteuttaa.

– Nykyinen tilanne on jokaisella kunnalla aika heikko. Kyllä poliittinen päätöksenteko olisi ollut tätä hanketta vastaan, sanoo Karvian matkailuyhdistyksen puheenjohtaja Kaija Kangas.

Kantissa on kokemusta myös aiemmista talkoista

Talkootöiden tekeminen Karviassa on jo tuttua. Aiemmin talkoilla on valmistunut muun muassa kevyen liikenteen väylää. Joni Vainionpää arvioi, että Karvian kokoiset kunnat eivät pysy elinvoimaisina ilman vahvaa talkoohenkeä.

– Myös tämä katsomorakennus on hyvä osoitus siitä, että pystytään tekemään, jos halua riittää, Vainionpää sanoo.

Ulkomuodoltaan linnakemainen rakennuskokonaisuus kielii alueen historiasta. Esikuvana on lähellä sijainnut Skanssin linnake 1600 -luvulta. Kesäteatterin rakenteisiin tulee muun muassa laskusilta. Katsomopaikkoja on yli 400.

Käyttäjiä uskotaan löytyvän paikallisten teatteriryhmien lisäksi myös muualta.

– Meille on tulossa jo muun muassa italialainen nuorista koostuva teatteriryhmä esittämään kevyttä oopperaa. Vain mielikuvitus on rajana siihen, mitä täällä voi tehdä, Kaija Kangas kertoo.