Intian huoli: Taj Mahal muuttumassa vihertäväksi ja ruskehtavaksi

Saasteet muuttavat valkoisesta marmorista rakennetun monumentin väriä.

Taj mahal
Taj Mahal
Ilmansaasteet vaikuttavat Taj Mahalin väriin.EPA-EFE

Ikuisen rakkauden symbolin Taj Mahalin pitäisi hohtaa valkoisena Intian Agrassa. Sen sijaan monumentti on muuttumassa vihertäväksi ja ruskehtavaksi, kertoo muun muassa The Times of India (siirryt toiseen palveluun).

Intian korkeimman oikeuden mielestä viranomaiset ovat epäonnistuneet marmorimonumentin suojelemisessa.

– Aiemmin sen väri oli muuttumassa keltaiseksi. Nyt siitä on tulossa ruskea ja vihreä. Se on todella vakavaa. Vaikuttaa siltä, että olette avuttomia, Intian korkein oikeus totesi The Times of Indian mukaan.

Oikeus kehotti viranomaisia kääntymään asiantuntijoiden puoleen, arvioimaan nykyiset vahingot ja restauroimaan monumentin. Heidän on esitettävä oikeudelle suunnitelma tilanteen korjaamiseksi keskiviikkoon mennessä.

Taj Mahalin värimuunnosten taustalla ovat saasteet. Ne ovat aiheuttaneet monumentin huoltajille päänvaivaa jo pitkään, ja niitä on pesty pois kalkilla.

Korkein oikeus on seurannut Taj Mahalin tilanteen kehittymistä yli 30 vuotta. Oikeus on esimerkiksi kieltänyt puiden hakkuun yli 10 000 neliökilometrin kokoiselta, puolisuunnikkaan muotoiselta alueelta, jossa sijaitsevat Taj Mahalin lisäksi Agran linnoitus ja Fatehpur Sikrin kaupunki. Kaikki kolme ovat Unescon maailmanperintöluettelossa.

Suurmogulien valtakunnan hallitsija Shah Jahan rakennutti Taj Mahalin 1600-luvulla lempivaimonsa muistoksi.

Aiheesta muualla:

Taj Mahal threatened by polluted air and water (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP