Ekaluokkalaiset keräävät roskia, koska aapisessakin tehdään niin: "Eläin kärsii, jos siihen jää roska kiinni"

Mikkeliläinen koululuokka päätti haastaa kaikki mukaan ympäristön siivoustalkoisiin. Haaste leviää kaverilta kaverille ja sosiaalisessa mediassa.

Kotimaa
Miisa Liukkonen ja Viivi Kauhanen keräävät roskia koulun lähiympäristössä.
Mikkelin Tuppuralan koulun 1B-luokan oppilaat haluavat haastaa kaikki keräämään roskan päivässä.

Mikkelin Tuppuralan koulun 1 B luki tarkkaan, mitä aapisessa kerrottiin roskien keräämisestä. Kun luokassa mietittiin, miten monta roskaa saataisiin kasaan, jos jokainen luokan oppilas keräisi roskan päivässä, innostus tempaisi luokan vauhtiin.

– Aapisessa kerättiin roskia, niin meillekin tuli mieleen, että aletaan keräämään, kertoo Patrik Peltoranta.

– Luettiin semmoinen juttu, yksi aapisen ihminen tai siis eläin, joka keräsi roskia pihalta kun joku oli heittänyt, sanoo Veikka Lindqvist.

Luokan oppilaat ovat keränneet roskia sekä koulussa että vapaa-ajalla. Apuna ovat varta vasten suunnitellut puiset pihdit, jotka on toteutettu teknisen työn luokassa. Lapsia on ohjeistettu, että esimerkiksi ruiskuihin ei pidä koskea paljain käsin.

Koululla siivoustalkoita on järjestetty aiempinakin vuosina, mutta 1 B päätti, että tänä vuonna haaste heitetään ilmoille laajemminkin.

– Mietittiin, että jos kaikki Mikkelissä keräisivät roskan päivässä, miten paljon se olisi ja miten puhdasta tulisi. Joku oppilaista heitti, että tästä pitäisi ilmoittaa laajemminkin, ja päätettiin laittaa tekstiviesti Länsi-Savon palstalle. Siitä se kaikki lähti, ja nyt haaste leviää myös sosiaalisessa mediassa, kertoo luokanopettaja Kaisa Mäntyvaara.

Myös esimerkiksi Tuppuralan kaupunginosaseura on päättänyt järjestää siivoustalkoot. Samoin Facebookissa on tempauduttu mukaan. Luokka seuraa mielenkiinnolla, miten moni innostuu asiasta.

Yhdessä luokkaan toimitetussa kirjeessä kerrotaan, että eskarilaiset ovat tarttuneet haasteeseen.

– Ovessa oli perjantaina aamulla iso kirjekuori, jossa oli viesti ja kuva, jossa näkyi miten paljon roskia eskarilaiset ovat keränneet, toteaa Mäntyvaara.

Kenda Särkkä ja Viivi Aalto metsästävät roskia vauhdilla.
Susanna Pekkarinen / Yle

Samalla vaivalla roskakoriin

Kun oppilailta kyselee, miten ihmiset saadaan innostumaan roskien keräämisestä, kulmat kurtistuvat ja ilmeet vakavoituvat.

– Roskaaminen on kauheaa. Se on ihan sama laittaa tämä roskihin kun maahan, sanoo Miisa Liukkonen. Hän poimii maasta muovisen rasian ja jatkaa matkaa seuraavien roskien kimppuun.

Oppilaat liikkuvat koulun lähiympäristössä nopein ja tottunein kääntein, ja roska toisen perään katoaa roskapussien uumeniin.

Oppilaisiin ovat vaikuttaneet uutisissa esillä olleet eläimet, jotka ovat vahingoittuneet tai kuolleet ihmisen jättämien roskien takia. Esimerkiksi jutut tölkin niellaiseista lehmistä tai myrkkysyöttejä syöneistä koirista ovat koskettaneet oppilaita.

– Roskaaminen vahingoittaa eläimiä. En itse tykkää siitä, toteaa Viivi Kauhanen.

– Eläin kärsii, kun siihen on jäänyt roska kiinni, sanoo Patrik Peltoranta.

Veikka Lindqvist ja Patrik Peltoranta tarttuvat roskiin varmoin ottein.
Susanna Pekkarinen / Yle

Viime viikkoina oppilaat ovat keskustelleet myös maailmalla leviävästä Roska päivässä -liikkeestä ja miettineet keinoja, joilla vaikuttaa laajemminkin ympäristöön. Luokka on varma, että jos asiaa kerrotaan eteenpäin ja jos aihe on esillä mediassa, sillä on vaikutusta.

– Kun laitetaan nää jutut telkkariin, ne katsoo kuitenkin ja miettii, mitä pitäis tehdä, arvioi Viivi Aalto.