1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pablo Escobar

Medellínin kokaiini ja Rihannan rakkaussuhde olivat liikaa – Muusikkoparia vaaditaan pyytämään hittiään anteeksi naisilta ja Medellínin kaupungilta

Medellínin pormestarin mielestä huumeparoni Pablo Escobarista kertovat laulut ja tv-sarjat saavat lapset haaveilemaan huumeparonin urasta.

Pablo Escobar
Nainen kiinnittää seinään julistetta huumeparoni Pablo Escobarista.
Kolumbialaisnainen kiinnittää seinään julistetta huumeparoni Pablo Escobarista.Luis Eduardo Noriega / EPA

Kolumbialaisen Medellínin kaupungin pormestari vaatii puertoricolaiselta muusikkokaksikolta anteeksipyyntöä näiden uusimmasta hitistä, jossa viitataan Medellínin julmaan huumeparoniin Pablo Escobariin, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Pormestari Federico Gutiérrez syyttää muusikkoja Victor Manuellea ja Farrukoa Escobarin ihannoinnista Amarte Duro -kappaleessaan.

Escobarin aikakausi on Medellínille arka asia. Medellinín huumekartelli (siirryt toiseen palveluun) hallitsi huippuaikoinaan suurinta osaa Yhdysvaltoihin suuntautuneesta kokaiinin salakuljetuksesta. Kartelli hallitsi väkivallalla ja korruptiolla ja Escobar kokosi itselleen valtavan omaisuuden.

Escobar kuoli vuonna 1993 ammuskelussa poliisin kanssa.

"Lapset haaveilevat huumeparonin urasta"

Rankasta rakkaudesta kertovasta Amarte Durossa lauletaan muun muassa:

"Se, mitä tunnen sinua kohtaan on kuin Medellinin kokaiini. En ole Pablo, mutta tiedät, mistä puhun."

Medellín, Kolumbian toiseksi suurin kaupunki, on kasvattanut nopeasti suosiotaan turistien keskuudessa.
Medellín, Kolumbian toiseksi suurin kaupunki, on kasvattanut nopeasti suosiotaan turistien keskuudessa.Heidi Lipsanen / Yle

Gutiérrez sanoo avoimessa krjeessään, että Amarte Duro jättää huomiotta Escobarin aikakauden 20 000 uhria. Hänen mukaansa monet lapset haaveilevat yhä huumeparoniudesta tätä ihannoivien tv-sarjojen ja laulujen vuoksi.

– Älkää aliarvioiko niiden vaikutusta nuorempiin sukupolviin, Gutiérrez sanoo.

Escobarin elämää kuvaava Netflix-sarja Narcos on luonut Medellíniin uuden tuottoisan bisneksen. Sarjan innoittamina turisteja tulee kaupunkiin tutustumaan Escobarin kotikaupunkiin. Heille on tarjolla niin Escobar-teemaisia turistikierroksia kuin Escobar-matkamuistojakin.

Gutiérrez syyttää Victor Manuellea ja Farrukoa siitä, etteivät nämä kunnioita medelliniläisten tuskaa. Kaupunki yrittää mennä eteenpäin ja vähin, mitä he voisivat tehdä, on kunnioittaa sitä.

"Myös naisilta pyydettävä anteeksi"

Victor Manuelle Las Vegasissa vuonna 2016.
Victor Manuelle Las Vegasissa vuonna 2016.Mike Nelson / EPA

Gutiérrez syyttää laulua myös naisiin kohdistuvan väkivallan ylistämistä. Hänen mielestään Manuellen ja Farrukon pitäisikin pyytää anteeksi sekä Medellinin kaupungilta että naisilta.

Laittomuudet, huumekauppa ja naisiin kohdistuva väkivalta eivät ole leikkiä, Gutiérrez tviittaa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Syytökset naisiin kohdistuvan väkivallan ihannoinnista liittyvät Amarte Duron kohtaan, jossa viitataan muusikkojen Chrisin ja Rihannan suhteeseen. Chris pahoinpiteli Rihannaa vuonna 2009, ja arvostelijat ovat epäilleet laulun ihannoivan väkivaltaa naisia kohtaan.

Victor Manuelle kiistää epäilyt. Hän sanoo pyytävänsä anteeksi, jos joku on pahoittanut mielensä, mutta korostaa, ettei voisi missään oloissa edistää väkivaltaa. Chris ja Rihanna -kohdan hän sanoo viitanneen parin intensiiviseen rakkaussuhteeseen ennen pahoinpitelyä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

Lue myös:

Netflix-sarja Narcos vetää matkailijoita huumeparoni Escobarin kotikaupunkiin – Entiset palkkatappajatkin opastavat turisteja

Lue seuraavaksi