Suomen muinainen supertulivuori oli nelinkertainen Yellowstonen jättiläiseen verrattuna – "Käytännössä kaikki, mitä luonnossa nähdään, vesikin, on peräisin tulivuoren purkauksista"

Satojen miljoonien vuosien takaiset tulivuorenpurkaukset näkyvät edelleen pääkaupunkiseudun kallioperässä.

tulivuoret
Suorakaiteen muotoinen tyynylaava kivi. ympärillä osittain vedessä jääkauden pyöristämiä rantakiviä.
Ari Tuhkanen / Yle

Akatemiatutkija Jussi Heinonen lukee geologin harjaantuneella silmällä kosteaa rantakalliota Uutelassa, Itä-Helsingissä.

– Tämä on purkauskiveä, ilmaan lentänyttä tuhkaa, joka on kerrostunut tulivuoren edessä olleeseen matalaan meriveteen.

Muutaman metrin päässä kalliosta, osittain vedessä, jääkauden pyöristämien rantakivien joukosta, erottuu suorakaiteen muotoinen kivi. Sekin paljastuu muinaisten kotimaisten tulivuorten purkaustavaraksi.

– Tämä on tyynylaavakappale. Muoto kertoo, että se ei ole kaukaa. Todennäköisesti se on mannerjäätikön irroittama kappale täältä Uutelasta.

Itä-Helsingissä sijaitsevan Uutelan kosteaa rantakalliota, jonka juuressa pyöristyneitä rantakiviä. Kallion edessä seisoo punainen pipo päässään akatemiantutkija Jussi Heinonen.
Akatemiantutkija Jussi Heinonen näkee Uutelan kallioissa muinaisten tulivuoren purkauksien jäänteitä.Ari Tuhkanen / Yle

Suomi sijaitsi purkauksen aikaan päiväntasaajalla

Tulivuori purkautui Heinosen mukaan 1900 miljoonaa vuotta sitten. Purkaus on ajoitettu radioaktiivisilla ajoitusmenetelmillä. Suomi sijaitsi silloin päiväntasaajan kulmilla. Kun laava purkautui kylmään meriveteen, se säikähti eli jähmettyi tyynymäisiksi ja varvasmaisiksi rakenteiksi.

– Nykyisten toimivien tulivuorten läheltä löydetään täysin samanlaisia rakenteita, kertoo akatemiatutkija Jussi Heinonen Helsingin yliopistosta.

Myös Uutelan kivien koostumus on yhtenevä nykyään toiminnassa olevien tulivuorten läheltä löydettyjen kivien kanssa.

Heinonen näyttää sormella kallion pinnassa olevia kerroksia, jotka kertovat muinaisista tulivuorenpurkauksista.
Uutelan rantakallion kerrokset ovat syntyneet satoja miljoonia vuosi sitten tulivuorenpurkauksissa.Ari Tuhkanen / Yle

– Jos yhdestä kerroksesta otettaisiin näyte, alkuaineiden pitoisuudet olisivat täysin samanlaisia kuin esimerkiksi toiminnassa olevissa tulivuorissa Indonesiassa.

Samanikäisiä kerrostumia löytyy Suomesta pinta-alallisesti vähän, mutta niitä on monessa paikassa. Pääkaupunkiseudun parhaat tulivuorikivimuodostelmat sijaitsevat Vuosaaressa ja Kaivopuiston edustalla.

Käytännössä kaikki materiaali, mitä luonnossa nähdään ovat peräisin tulivuoren purkauksista.

Jussi Heinonen

– Harakan saaressa on pääkaupunkiseudun hienoin tyynylaavamuodostuma. Akvaariotalon rannassa, vesirajassa on poikkileikkaus 1900 miljoonaa vuotta sitten merenpohjaan purkautuneesta laavasta.

Pääkaupunkiseudun lisäksi hyvin säilyneitä muodostumia löytyy esimerkiksi Tampereelta.

Kotimaisen tulivuoren rinnalla Yellowstonen supertulivuorikin jää toiseksi

Uutelan rannalla (siirryt toiseen palveluun), kuten useassa muussakin paikassa pääkaupunkiseudulla, on myös muinaisen kotimaisen supertulivuoren jäänteitä, punertavia suurikokoisia kivilohkareita, joita kutsutaan rapakivigraniitiksi. Niitä käytetään yleisesti rakennuskivinä. Rapakivigraniitti on Kaakkois-Suomessa sijainneen muinaisen supertulivuoren magmasäiliön jäänne. Jäävuoret ovat työntäneet lohkareet pääkaupunkiseudulle Kaakkois-Suomesta yli 10 000 vuotta sitten.

Kaksi metriä korkea punertava kivenlohkare, jonka ympärillä pienempiä muita kiviä. Taustalla näkyy melkein tyyni meri.
Kaakkois-Suomen supertulivuoresta peräisin oleva rapakivigraniittilohkare.Ari Tuhkanen / Yle

Kotimaisen muinaisen supertulivuoren magmasäiliön koko oli yli 10 000 neliökilometriä, joka on nelinkertainen Yhdysvalloissa Yellowstonen kansallispuistossa toiminnassa olevaan supertulivuoreen nähden.

– Jos Yellowstonissa supertulivuoreen porattaisiin muutaman kilometrin syvyinen reikä, sieltä löytyisi samanlaista kivisulapuuroa, josta nämä rapakivigraniittilohkareet ovat muodostuneet.

Suomen kallioperän kartta, johon kivilajit on merkitty eri väreillä. Kaakkois-Suomesta erottuu liilana laaja alue, missä toimi 1600 miljoonaa sitten muinainen supertulivuori.
Muinainen supertulivuori näkyy kallioperäkartassa laajana liilana alueena Kaakkois-Suomessa.Geologian tutkimuskeskus

Lähes kaikki elollinen ja eloton on peräisin tulivuorenpurkauksista

Geologian kiertokulussa materiaalit muuttuvat ja jalostuvat, mutta vielä siis paikoin satojen miljoonien vuosien takaiset tulivuorien purkaukset ovat edelleen luettavissa maamme kallioperästä. Se saattaa tuntua uskomattomalta, mutta ehkä vielä ihmeellisempää on se, kuinka keskeinen rooli tulivuorilla on kaiken sen synnyssä, mitä ympärillämme näemme.

– Käytännössä kaikki materiaali, mitä luonnossa nähdään, multa ja vesikin, on peräisin tulivuoren purkauksista, kertoo akatemiatutkija Jussi Heinonen Helsingin yliopistosta.

Suuri osa merivedestäkin on Heinosen mukaan tulivuorenpurkausten seurausta.

– Tulivuorista nousee purkauksissa ilmaan savupilviä. Niissä on vettä, hiilidioksia ja rikkiyhdisteitä, jotka tiivistyvät taivaalla ja lopulta satavat jonnekin eli vettäkin tulee tulivuorista, kertoo akatemiatutkija Heinonen.

Muokattu 8.5. klo 8:51 Loppuun lisätty lyhyt selitys siitä, miten tulivuorista tulee vettä.