Merenkurkun maailmanperintökohdetta esittelevä Merten talo vihdoin valmistumassa: "Ulappa on sen verran iso, että tulee tunne että meren lähellä ollaan"

Merenkurkun maailmanperintökohde on vihdoin saamassa neuvontapisteen Raippaluodon sillan kupeeseen.

Merenkurkku
Merten talon korkea pääjulkisivu aukeaa merelle päin
Merten talon korkea pääjulkisivu aukeaa merelle päinAntti Haavisto/Yle

Vuosikausia suunniteltu Merten talo on vihdoin valmistumassa Raippaluodon sillan kupeeseen Mustasaareen. Toiveena on, että talo päästään vihkimään käyttöön ennen juhannusta. Valmista piti olla jo huhtikuussa, mutta rakennusaikataulu on jonkin verran venynyt, koska ikkunatoimitus oli virheellinen.

– Sitten on myös haluttu, että kaikki kuivuu kunnolla, ja on toimittu sen kustannuksella että ollaan noin kuukausi myöhässä. Aikataulu oli kuitenkin reilusti mitoitettu eli viivästys ei haittaa kesän toimintaa, valottaa Kiinteistö Oy Merten talon hallituksen puheenjohtaja Erik Sjöberg.

Hän iloitsee toisaalta siitä, että hanke on pysynyt budjetissa. Hinnaksi tulee reilut 800 000 euroa. Pinta-alaltaan Merten talo on 320 neliömetriä.

Vuosikausien hanke

Merten taloa tai välillä Maailmanperintöportiksikin kutsuttua hanketta on valmisteltu vuosikaudet. Suunnitelmat olivat alun perin massiiviset, kun taloa suunniteltiin sillan viereiselle saarelle. EU-rahan puuttuessa suunnitelmista luovuttiin ja palattiin lähtökuoppiin.

Viime vuodet matkailijoita on palvellut Raippaluodon sillan vieressä Merten Talo -nimellä kulkeva pieni hirsirakennus.

Merenkurkun saaristo otettiin mukaan UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2006 ja se on Suomen ainoa luonnonperintökohde.

Huikeat näkymät

Merten Talon kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja Erik Sjöberg kehuu rakennuksen arkkitehtuuria ja kustannustehokkuutta
Merten Talon kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja Erik Sjöberg kehuu rakennuksen arkkitehtuuria ja kustannustehokkuuttaAntti Haavisto/Yle

Merten talo tarjoaa tietoa Merenkurkun maailmanperintökohteesta ja siellä järjestetään esimerkiksi näyttelyitä. Rakennuksen suuret ikkunat avautuvat merelle itä-pohjoissuunnassa.

– Aurinko ei häikäise ja Raippaluodon ulappa on sen verran iso, että tulee tunne että meren lähellä ollaan, Sjöberg hehkuttaa.

Avajaisten yhteydessä 15. kesäkuuta pienemmässä näyttelyhuoneessa avautuu taidenäyttely. Suurin 4 metriä korkea tila ei ole tuolloin vielä esineistöltään täysin valmis. Virallista käyttöönottojuhlaa vietetäänkin vasta syksyllä.

Viereisen saaren hyödyntämistäkään ei ole täysin unohdettu. Sinne on suunnitteilla kevyen liikenteen silta ja kävelyreitti.