"Tunkkaiset macho-arvot syrjäyttivät Nobel-akatemian korkeat tavoitteet" – kulttuuri-Ruotsi kirjallisuuspalkinnon jäädyttämisen kannalla

Päivän päätös on saanut yhden Akatemia-työskentelystä vetäytyneen jäsenen kertomaan versionsa tapahtumista.

Nobelin palkinnot
Kirjailija Kjell Espmark (keskellä) Ruotsin akatemian vuosittaisessa kokoontumisessa Tukholman vanhassa pörssitalossa.
Kirjailija Kjell Espmark (keskellä) Ruotsin akatemian vuosittaisessa kokoontumisessa Tukholman vanhassa pörssitalossa.Jonas Ekstromer / EPA

Neljä tuolinsa Ruotsin akatemiassa tänä keväänä jättänyttä kirjailijaa on kehottanut Nobel-säätiötä puuttumaan Akatemian kriisiin. Heidän joukossaan on eronnut entinen pysyvä sihteeri Sara Danius.

Kirjailija Kjell Espmark päätti kertoa asiasta sanomalehti Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun) sen jälkeen, kun Ruotsin Akatemia ilmoitti, ettei se jaa Nobelin kirjallisuuspalkintoa tänä vuonna.

Hän kertoo, että kirjailijajoukko on pyytänyt Nobel-säätiötä asettamaan kriisikomission selvittämään Akatemia-sotkua. Nobel-säätiön tehtävänä on hallinnoida Alfred Nobelin omaisuutta ja rahoittaa Nobelin palkintoja.

"Akatemiassa moraalinen rappio"

Espmark korostaa, että hän päätti jättäytyä Akatemian työskentelystä sen moraalisen rappion vuoksi. Hänen mielestään korkea moraali ja integriteetti ovat Akatemian elinehto.

– Akatemian korkeat arvot ovat saaneet väistyä korruption, tehtyjen virheiden peittely-yritysten, jääviyssääntöjen törkeiden rikkomisten, tunkkaisten macho-arvojen ja ylimielisen muiden yläpuolelle asettumisen tieltä, Espmark sanoo Dagens Nyheterille.

Espmark ei ole pyytänyt lopullista eroa Akatemiasta, eikä se nykysääntöjen mukaan ole mahdollistakaan. Sääntömuutos on kuitenkin tekeillä.

Espmark ei aio erota, niin kauan kuin kokee pystyvänsä vaikuttamaan Akatemian muutokseen ulkopuolelta.

"Miten Akatemia voisi uudistua?"

– Voisi kysyä, miten Akatemian jäännös ylipäätään voi uusiutua, kun siinä ei ole riittävää määrää jäseniä uusien jäsenien valitsemiselle? Kuka nerokas kirjailija haluaisi istua tuolille, jonka vanhempi kollega on jättänyt paha maku suussaan? Millainen humanistinen taituri haluaisi joukkoon, josta tutkijatkin ottavat etäisyyttä?

Espmark ei ole ainoa, joka on huolissaan Akatemian arvojen ja uskottavuuden palauttamisesta. Kulttuuri-Ruotsi on reagoinut voimakkaasti päivän Akatemia-uutiseen.

"Välttämätön päätös"

Akatemian päätöstä olla jakamatta kirjallisuuspalkintoa tänä vuonna Espmark pitää välttämättömänä. Samaa mieltä on yhtä aikaa Akatemia-työskentelystä vetäytynyt kirjailija Peter Englund, kertoo yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

"He tarvitsevat perheterapiaa"

Kirjallisuuden professori Ebba Witt-Brattströmin mielestä perusongelmaa, eli Akatemian yhteyksiä Jean-Claude Arnault'hoon, ei pidä unohtaa. Hän ei myöskään usko, että Akatemia pystyy vuodessa palauttamaan yleisön luottamuksen.

– Mielestäni he tarvitsevat kriisiapua ja perheterapiaa. Heidän on mentävä itseensä. Ei voi sanoa, että kriisinhoito on suurempi ongelma kuin itse kriisi, Witt-Brattström sanoo.

Hän oli aiemmin naimisissa Akatemian jäsenen Horace Engdahlin kanssa.

"Metoo jätti jälkensä vanhoihin organisaatioihin"

Myös SVT:n kulttuuriuutisten kirjallisuusarvostelija Ingrid Elam ja Ulrika MIlles pitävät päätöstä oikeana. Elam arvioi, että Nobel-komitea, joka valitsee kemian, fysiikan ja lääketieteen palkintojen saajat, on voinut vaikuttaa päätökseen.

– Historian kirjoihin kirjoitetaan, että jotakin tapahtui vuonna 2018, ja se tapahtui oikeasti. #Metoo on jättänyt jälkensä vanhoihin organisaatioihin ja saanut ne huojumaan, Ulrika Milles sanoo.

"Surullista kirjallisuuden kannalta"

Kulttuuriministeri Alica Bah Kuhnken mielestä päivän päätös on ymmärrettävä viimeaikaisten tapahtumien valossa.

– Kaikki tapahtunut on kirjallisuuden ja taiteen kannalta ylipäätään hyvin surullista, Bah Kuhnke sanoo.

Myös pääministeri Stefan Löfven pitää Akatemian ratkaisua ikävänä kirjallisuudelle ja kulttuurille. Toisaalta hän uskoo, että kohu on vahingoittanut paitsi Akatemian, myös Ruotsin mainetta.

– Siksi on tärkeää, että Akatemia työskentelee uutterasti palauttaakseen luottamuksensa.

Kriisin juuret #metoo-liikkeessä

Akatemian kriisi juontaa viime syksyn #metoo-kampanjaan, ja 18 naisen ulostuloon, jossa he syyttivät Akatemian jäsenen puolisoa Jean-Claude Arnault'a seksuaalisesta häirinnästä. Myöhemmin Arnault'ta on syytetty myös kirjallisuuspalkinnon saajien nimien vuotamisista julkisuuteen ja taloudellisista epäselvyyksistä.

Akatemia on ollut haluton ottamaan etäisyyttä Arnault'hon tai hänen johtamaansa kulttuuriklubiin, jota Akatemia on tukenut taloudellisesti.

Lue myös:

Suomen kirjailijaliiton vetäjä on tyytyväinen siihen, että kirjallisuuden Nobel jää jakamatta – "Nyt ei tarvitse epäillä, miten palkinnon saaja on valittu"

Analyysi: Ruotsin akatemia yritti pitää kiinni ikuisista tuoleistaan ja uhrasi samalla kirjallisuuden Nobelin maineen

Nobelin kirjallisuuspalkintoa ei jaeta tänä vuonna – #metoo-kohun surkea hoito pakotti Akatemian päätökseen