Taiteilija keksi keinon, jolla ihmisten luontoon heittämät roskat saadaan hyötykäyttöön – lapset keräävät nyt innoissaan likaisia pulloja ja tölkkejä

Koko Suomi roskaa -kampanja haastaa myös aikuiset miettimään roskaamisen syitä.

roskaaminen
lastenrhanopettaja Kati Laaksonen, taiteilija Maija Raikamo, Koria, Upseerin päkoti, lapset tekevät taidetta roskista
Taiteilija Maija Raikamo (keskellä) ja lastentarhanopettaja Kati Laaksonen kuuntelivat lasten keksimiä tarinoita roskaamisesta Korialla Upseerin päiväkodin pihalla.Juha Korhonen / Yle

Ruosteiset metallinkappaleet sekä likaiset pullot ja tölkit ovat saaneet lapset ja nuoret hullaantumaan.

Kouvolalainen taiteilija Maija Raikamo aloitti tänä keväänä Pläästik – Koko Suomi roskaa (siirryt toiseen palveluun)–kampanjan, jossa luonnosta löytyneistä roskista tehdään taidetta. Raikamo on saanut yhteistyökumppaneikseen noin 200 lasta ja nuorta, päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin.

– Tähän mennessä koululaiset ovat kyhänneet roskista muun muassa ihmis- ja eläinhahmoja, robotteja sekä kyliä ja kaupunkeja.

Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa opiskeleva Raikamo on taiteilijan urallaan keskittynyt esittävään taiteeseen. Roskia ja taidetta yhdistävän kampanjan hän halusi aloittaa kotiseudullaan Kymenlaaksossa. Tämän ja ensi vuoden aikana kampanja leviää vähitellen koko maahan.

Maija Raikamo korostaa, että kampanja ei jää pelkästään roskien keräämiseen taidetta varten.

– Kaikkiin teoksiin sekä luonnosta löytyneisiin roskiin kehitetään myös tarina. Näin voidaan miettiä sitä, miksi luontoa roskataan, selventää kampanjan ideaa Maija Raikamo.

Kampanjaan voi lasten ja nuorten lisäksi osallistua kuka tahansa sosiaalisessa mediassa. Poikkileikkausta "Roska – Suomesta" hakevassa kampanjassa julkaistaan kuvia roskataiteesta sekä Facebookissa että Instagramissa.

Metallia, muovia ja linnunpelättimiä

Korialaisen päiväkodin pihalla lapset ovat tohkeissaan. Pihapöydällä ja sen ympärillä maassa on runsaasti roskia.

– Lapion kahva, tynnyri ja tölkkejä, luettelee 7-vuotias Upseerin päiväkodin esikoululainen Lauri Piiparinen tekemiään löytöjä.

Myös metalliromua on tarttunut lasten mukaan luonnossa kävellessä.

– Niin ja se semmoinen pulkan vetojuttu. Semmoinen muovinen, lisää Lauri.

Löydetyistä tavaroista on tarkoitus tehdä ainakin linnunpelättimiä.

metsästä kerättyjä roskia pihapöydällä, Koria, Upseerin päiväkoti
Päiväkotilasten roskien keräämiseen keskittyneet kävelyretket tuottivat tulokseksi ja tulevien taideteosten raaka-aineeksi lähinnä muovia ja metallia.Juha Korhonen / Yle

Pelättimillä on jo nimetkin – Anton Petteri, Hermanni ja Rusetti. Lasten kehittämien tarinoiden mukaan linnunpelättimet ovat äskettäin muun muassa juhlineet herkuttelemalla täytekakulla ja jäätelöllä, käyneet uimahallissa uimassa ja tietysti hätistelleet lintuja.

Niin ikään 7-vuotias esikoululainen Sanni Laitinen touhuaa roskista täyttyneen pöydän ympärillä. Hän pyörittelee käsissään rosoreunaista ja ruosteista ruokalautasen kokoista metallilevyä.

Tytön mukaan esine tuntuu kädessä hieman karkealta ja möykkyiseltä.

– Tämä voisi olla vaikka jonkin eläimen kuppi, mietiskelee Sanni metalliromun jatkokäyttöä taiteellisessa mielessä.

– Kaikki nämä ovat löytyneet kävelyretkillämme lähimaastosta, täydentää lastentarhan opettaja Kati Laaksonen.

Päiväkodin lähimaasto on vanhalla varuskunta-alueella lähellä Kymijoen rantaa ja vuoden 2019 asuntomessualuetta.

Laaksonen on innoissaan siitä, miten taideprojektiin osallistumalla voi yhdistää lasten päiväkotiarjen ja ympäristön siistinä pitämisen jatkossakin.

– Mietimme roskan löydettyämme, että viemmekö sen päiväkodin roskikseen vai keksimmekö sille jotain uutta käyttöä. Uskoisin, että roskien keruusta tulee ihan pysyvä käytäntö arkeemme.

Kuka roskaa?

Kampanja roskien ja taiteen yhdistämiseksi lasten ja nuorten arjessa tavoittelee tuloksia myös kaukana tulevaisuudessa.

Maija Raikamo haluaisi, että nyt kampanjaan osallistuneet lapset muistaisivat esimerkiksi 15–20 vuoden kuluttua, miten paljon roskaa luonnosta löytyi. Raikamo on tulevaisuuden suhteen ainakin lievän optimistinen.

– Nämä lapset elävät aikuisina kuitenkin ihan erilaisessa maailmassa kuin me nyt. Toivottavasti tästä jää pieneen ihmiseen ajatus siitä, miten roskaaminen vaikuttaa.

kaksi lasta maalaa muovikanisteria, Koria, Upseerin päiväkoti
Maastosta löytynyt muovikanisteri sai uuden elämän Upseerin päiväkodin lapsilta Korialla.Juha Korhonen / Yle

Raikamo pitää roskaamista vakavana ongelmana. Hän ei silti halua tuoda asiaa esiin ryppyotsaisesti.

– Olen halunnut tähän positiivisen lähestymistavan. Roskia ja roskaamista voi miettiä myös taiteellisuuden ja leikkimielisyydenkin kautta.

Kiehtovinta roskissa ja roskaamisessa ovat Raikamon mielestä tarinat.

–Kuka sen esineen on maastoon hylännyt, ja millainen ihminen hän on ? kysyy Raikamo ääneen.

Ja yrittää samalla saada kuulijansakin miettimään asiaa.