1. yle.fi
  2. Uutiset

Turku väläyttää kaupunkipyöräjärjestelmän yhdistämistä Tukholman kanssa

Turku suunnittelee järjestelmän laajentamista myös kaupungin ulkopuolelle.

Turku
Föllärit otettiin Turussa käyttöön vappuna
Lassi Lähteenmäki / Yle

Kaupunkipyöräjärjestelmän hankepäällikkö Stella Aaltonen kertoo, että teoriassa Turun ja Tukholman kaupunkipyöräjärjestelmät voitaisiin saada toimimaan yhdessä, esimerkiksi samalla kortilla tai koodilla.

Tukholma on juuri kilpailuttamassa paikallista kaupunkipyöräjärjestelmää, joten aivan pian Turun ja Tukholman yhteinen pyöräjärjestelmä ei kuitenkaan näe päivänvaloa.

Turku ja Tukholma ovat mukana EU-rahoitteisessa Civitas Eccentric -hankeessa, johon osallistuvat kaupungit tavoittelevat korkeampaa hiilineutraaliutta. Kaupunkipyöräyhteistyö voisi tapahtua hankkeen puitteissa.

Käyttäjälle järjestelmien yhdistäminen voisi esimerkiksi tarkoittaa, että Tukholmaan laivalla matkustava pyöräilijä voisi ajaa Turussa terminaaliin kaupunkipyörällä, hypätä laivaan ja jatkaa taas Tukholmassa samalla kortilla.

Kokoamisasemia ulkopaikkakuntalaisille

Turku jatkaa tuoreen kaupunkipyöräjärjestelmän kehittämistä myös kotimaassa. Stella Aaltonen uskoo, että tulevaisuudessa fölläreillä poljetaan myös Turun keskustan ulkopuolella.

Suunnitelmissa on perustaa keskustan ulkopuolelle liityntäpysäköintipaikkoja, joihin ulkopaikkakunnilta Turkuun tulevat voivat jättää autonsa ja jatkaa matkaa keskustaan esimerkiksi kaupunkipyörällä.

– Niitä on jo pääkaupunkiseudulla ja meille Turkuunkin liityntäasemat sopisivat hyvin, Aaltonen kertoo.

Turun Fölifillareita Aurajokirannassa.
Turun Fölifillareita Aurajokirannassa.Vesa-Matti Ruuska / Yle

Lisäksi myös Turun naapurikunnissa olisi mahdollista päästä kaupunkipyörien kyytiin. Aaltosen mukaan Turku kilpailuttaa mahdollisuutta ottaa kaupunkipyöräjärjestelmä käyttöön myös Naantalissa, Kaarinassa, Liedossa ja Raisiossa.

Alkukankeudesta ollaan pääsemässä

Alun teknisten ongelmien korjaaminen alkaa Stella Aaltosen mukaan olla voiton puolella. Vappuna kävi ilmi, että osa pyöristä ei tunnistanut aseman tunnusta.

– Olemme vielä viime yönä korjanneet monta asemaa ja pyörien pitäisi alkaa tunnistaa asemat kuten kuuluu, Aaltonen vakuuttelee.

Lue seuraavaksi