Analyysi: Ruotsin akatemia yritti pitää kiinni ikuisista tuoleistaan ja uhrasi samalla kirjallisuuden Nobelin maineen

Kirjallisuuden Nobel-palkinto lykättiin ensi vuoteen, mutta Ruotsin akatemian kohtalo jäi auki.

Ruotsin akatemia
Ruotsin akatemia
Ruotsin akatemian rakennus Tukholmassa.Fredrik Sandberg/Epa

Ruotsin akatemia joutui taipumaan ulkoisen paineen edessä ja jättämään Nobelin kirjallisuuspalkinnon jakamatta tänä vuonna. Ratkaisun poikkeuksellisuutta kuvaa se, että palkinto on jätetty jakamatta vain hyvin harvoin, esimerkiksi maailman mullistuessa toisen maailmansodan aikana.

Akatemia perusteli päätöstään sillä, että ulkomaailman luottamus akatemiaan on heikentynyt viimeaikaisen kohun jälkeen.

Kohu sai alkunsa syksyllä kun 18 naista syytti Dagens Nyheter-lehdessä Akatemian jäsenen, Katarina Frostensonin puolisoa Jean-Claude Arnaultia seksuaalisesta ahdistelusta. Myöhemmin on kerrottu, että Arnault on ahdistellut myös akatemian jäseniä, heidän perheenjäseniään ja kruununprinsessa Viktoriaa.

Ruotsin akatemia ei itse pystynyt ratkaisemaan ympärillään vellonutta seksikohua talven aikana, vaan riitaantui ja jakaantui asiassa kahteen leiriin. Kuusi uudistuksia halunnutta jäsentä jätti akatemian huhtikuussa.

Akatemian ensimmäisen naispuolisen sihteerin Sara Daniuksen lähtö aiheutti oman someilmiönsä ja mielenosoituksia.

Monet poliitikot ja tavalliset ruotsalaiset pukeutuivat Daniuksen tavaramerkkinä pidettyyn huivipuseroon hänen eronsa jälkeisenä päivänä tukeakseen akatemian naisjäseniä ja uudistuslinjaa.

Kuilu 1700-luvun perinteeseen nojaavan kuninkaallisen Ruotsin akatemian ja ruotsalaisten kadunihmisten välillä repeytyi. Ruotsin television mielipidekyselyssä paljastui, että enemmistö ruotsalaisista (60%) ei enää luota akatemiaan.

Akatemian perustehtävä on vaalia ruotsin kieltä. Sen perinteitä puolustamaan jääneistä kymmenestä jäsenestä kaksi on syntynyt 20-luvulla ja kuusi 30- ja 40-luvulla. Jäsenyys on elinikäinen. Jäseniä on pidetty arvostettuina ruotsin kielen ja kirjallisuuden tuntijoina, mutta kevään mediakeskusteluissa jäljelle jääneitä jäseniä on kutsuttu armotta papparaisiksi ja ukkoklubiksi.

Akatemia alkoi kohun myötä näyttää pölyiseltä ja salaiselta linnakkeelta tasa-arvoisessa Ruotsissa. Akatemian palkkiot, asuntoedut ja jäsenten hankkeilleen saamat rahoitukset on kaivettu esiin. Hyötysuhteiden tutkinta jatkuu edelleen.

Ruotsin akatemian tärkein rooli on ollut jakaa arvostettu Nobelin kirjallisuuspalkinto. Akatemian toiminnan myötä myös Nobelin kirjallisuuspalkinnon maine on tahriintunut kansainvälisesti. New York Times ja BBC uutisoivat nolosti, ettei palkintoa jaeta seksiskandaalin takia.

Ruotsalaiset, sekä poliitikot että kansalaiset, ovat ensireaktioissaan olleet tilanteesta kiusaantuneita ja surullisia. Akatemian jäljellä olevat jäsenet yrittävät jatkaa ja sanovat jo pohtineensa uusien jäsenten nimittämistä ja uudistuksia nyt, kun kuningas on ilmoittanut sääntöjen sen sallivan.

Useimmissa ruotsalaisarvioissa kuitenkin uskotaan, että koko akatemian on vaihduttava, jotta luottamus sekä sen toimintaan että kirjallisuuden Nobel-palkintoon palautetaan.

Mediassa esitettyä rajua arvostelua ei ole ainakaan vielä kohdistettu akatemian suojelijaan ja viimekätiseen päätöksentekijään, kuninkaaseen.

Lue lisää: Nobelin kirjallisuuspalkintoa ei jaeta tänä vuonna – #metoo-kohun surkea hoito pakotti Akatemian päätökseen

Suomen kirjailijaliiton vetäjä on tyytyväinen siihen, että kirjallisuuden Nobel jää jakamatta – "Nyt ei tarvitse epäillä, miten palkinnon saaja on valittu"