1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eutanasia

Päijät-Hämeen kansanedustajat erimielisiä eutanasiasta – saattohoidon tehostaminen saa kannatusta kaikilta

Eduskunta on hylännyt eutanasian eli kuolinavun sallivan kansalaisaloitteen. Sekä eutanasian kannattajat että vastustajat toivovat saattohoidon tason parantamista.

eutanasia
Hoitaja pitelee vanhuksen kättä.
AOP

Päijät-Hämeen kansanedustajat saivat itse päättää, äänestävätkö he eutanasian sallimista vaativaa kansalaisaloitetta vastaan vai sen puolesta. Eduskuntapuolueista vain kristillisdemokraatit oli yhtenä rintamana eutanasiaa vastaan, muissa puolueissa ryhmäpäätöksiä ei tehty.

Yle Lahti tavoitti ennen äänestystä viisi maakunnan kahdeksasta kansanedustajasta. Rami Lehto (ps.) ja Martti Talja (kesk.) eivät kannata eutanasian laillistamista. Eutanasian sijaan pitäisi Lehdon mielestä panostaa saattohoitoon ja hyvään loppuelämään.

– Kukaan ikääntyvä ei saisi kokea itseään taakkana, Lehto sanoo.

Samoilla linjoilla on Martti Talja. Hänen mielestään saattohoitoa on parannettava, mutta hän pitää hyvänä myös sitä, että asiantuntijaryhmä tekee asiassa lisäselvityksiä.

Kansalaisaloite oli erittäin hyvä, koska se nosti vaikean asian julkiseen keskusteluun.

Anne Louhelainen

Lehdon puoluetoveri Jari Ronkainen (ps.) on valmis hyväksymään eutanasian. Ronkaisen tiedossa on lukuisia tapauksia, joissa kuolinavun antaminen olisi ollut ihmisoikeuksien kannalta oikein.

– Saattohoitoa on kuitenkin kehitettävä samalla, sillä nämä asiat eivät sulje toisiaan pois, sanoo Ronkainen.

Ville Skinnari (sd.) piti kansalaisaloitteesta käydyssä keskustelussa kolme puheenvuoroa. Hän kertoi joutuneensa asian kanssa silmäkkäin oman isänsä kuoleman lähestyessä.

– Pari päivää ennen kuolemaansa isäni kysyi minulta, voisinko järjestää hänelle menolipun Geneveen. Lääkärit eivät ymmärtäneet, mitä hän tarkoitti, eivätkä hoitajat, mutta minä ymmärsin.

Skinnarin mukaan isän vihje kuolinavusta auttoi häntä tekemään päätöksen ja kannattamaan kansalaisaloitetta.

Kukaan ikääntyvä ei saa kokea itseään taakkana.

Rami Lehto

Kansanedustaja Anne Louhelainen (sin.) kertoo kannattavansa eutanasian sallimista, mutta hän korostaa ensisijaisesti nykyistä paremman saattohoidon merkitystä.

– On käsittämätöntä, miten vähän lääkäreiden koulutuksessa satsataan tällä hetkellä palliatiiviiseen lääkehoitoon ja läheisten kohtaamiseen. Kansalaisaloite oli erittäin hyvä, koska se nosti vaikean asian julkiseen keskusteluun, Louhelainen toteaa.

Kansanedustaja Juha Rehulaa (kesk.) ja Kalle Jokista (kok.) ei tavoitettu ennen äänestystä. Mika Kari (sd.) on puolestaan valiokuntamatkalla Libanonissa eikä hän ollut paikalla perjantain täysistunnossa.

Kansalaisaloite kaatui äänestyksen jälkeen

Eduskunta hylkäsi eutanasian sallimisesta tehdyn kansalaisaloitteen perjantaina. Samassa yhteydessä hyväksyttiin kuitenkin lausunto, jossa hallitukselta edellytetään asiantuntijaryhmän asettamista selvittämään elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa. Lisäselvityksessä on käytävä läpi myös eutanasian mahdollinen käyttöönotto Suomessa.

Eduskunta päätti asiasta äänestyksen jälkeen. Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti yksimielisesti kansalaisaloitteen hylkäämistä mutta kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen teki lausumaehdotuksen, jonka mukaan valtioneuvosto alkaisi valmistella eutanasian laillistamista.

Heinosen esitys hävisi äänestyksen äänin 128–60. Kaikki kristillisdemokraatit äänestivät valiokunnan mietinnön puolesta ja kaikki vasemmistoliiton edustajat Heinosen ehdotuksen puolesta. Vihreistä enemmistö oli Heinosen ehdotuksen takana, RKP:llä äänet menivät tasan. Muista puolueista enemmistö kannatti valiokunnan mietintöä.

Lue seuraavaksi