Tavaraähky iskee yhä useampaan muuttajaan – ”Koteihin ja tavaroihin ei pidä rakastua, on mukava miettiä uutta ja tulevaa”

Yhä useampi asunnonvaihtaja haluaa päästä suurista tavaramääristä eroon jo ennen varsinaista muuttoa. Nuorten suosima tapa on levinnyt jo vanhemmillekin sukupolville.

muutto
Pukupussit edustavat kevyintä muuttokuormaa Kytölöillä.
Pukupussit edustavat kevyintä muuttokuormaa Kytölöillä.Arvo Vuorela / Yle

Muuttokuormassa siirtyy kertaheitolla koko irtaimisto ja omaisuus uuteen kotiin. Muutto on monille raskasta aikaa, kun on nopeasti tehtävä valintoja vanhan ja uuden välillä.

Minna ja Ilpo Kytölä jaksavat hymyillä keskellä muuttorumbaa omakotitalossaan Jyväskylässä. Noin 200 neliön talo menikin nopeasti kaupaksi, ja edessä on ensin muutto väliaikaiseen kerrostaloasuntoon ja sitten rakenteilla olevaan uuteen kotiin vuoden kuluttua.

– Aikaisemmissa muutoissa lapset olivat pieniä ja tultiin pienemmästä asunnosta isompaan. Se oli yksinkertaisempaa, kun tavaraa ei ollut niin paljon. Nyt joudutaan tekemään karsintaa kaiken sen valtavan tavaramäärän kanssa, mitä parinkymmenen vuoden aikana on kertynyt, Minna Kytölä huokailee.

Joukkovoimaa somesta tavaraähkyä vastaan

Kolmen alle kouluikäisen lapsen äiti Saara Järvinen on yksi kolmesta ylläpitäjästä Facebookin Konmari Suomi -ryhmässä. Yli 55 000 jäsenen ryhmän ajatuksena on luopua kaikesta turhasta tavarasta.

– On totuttu siihen, että pitää olla tietyt tavarat ja esineet joka kodissa ja ei uskalleta luopua niistä. Varmuuden vuoksi säästellään kaikkea, jos vaikka tulisi tarvetta. Kun tavaraa kertyy liikaa, niin tulee ähky ja halu päästäkin eroon kaikesta, tamperelainen Saara Järvinen pohtii.

Konmari -kirjonen suomenkieliset versiot.
KonMarin siivous- ja järjestysmetodit ovat suosiossa niin kirjakaupoissa kuin sosiaalisessa mediassakin.Saara Järvinen

Järvisen mukaan sukupolvilla on eroja. Vanhemmat eivät halua herkästi luopua kaikesta. Nuoremmat sukupolvet ovat saattaneet periä paljon tavaraa ja suhtautuvat siihen kriittisesti.

– Kun he ovat nähneet vanhempien ja isovanhempien tavarapaljoudet, niin eivät enää halua samaa tavaramäärää kasailla.

Muuttopalveluyrityksistä vahvistetaan, että nyt korostuvat vihreät arvot ja kierrätys myös asunnon vaihtoon liittyvissä muutoissa.

Nyt näkee selvästi, että tavaran hamstraaminen vähenee.

Ilari Tuomaala

Vanhemmista ikäpolvista löytyy vielä hamstraajaluonnetta, mutta nuoret sen sijaan pyrkivät minimalistisempaan tyyliin. Nuoret ovat entistä tietoisempia ympäristöseikoista ja huomioivat nämä myös valinnoissaan.

– Kierrätyspalveluiden kysyntä lisääntyy jatkuvasti ja nyt näkee selvästi, että tavaran hamstraaminen vähenee ja ihmiset haluavat muuttojen yhteydessä monesti kaikesta ylimääräisestä tavarasta eroon, vahvistaa avainasiakaspäällikkö Ilari Tuomaala Niemi Palvelut Oy:stä.

Ilari Tuomaala Niemi Palveluista arvioi hamstraamisen vähentyneen viime aikoina.
Ilari Tuomaala Niemi Palveluista arvioi hamstraamisen vähentyneen viime aikoina.Arvo Vuorela / Yle

Suuresta pienempään on haaste

Minna ja Ilpo Kytölä ehtivät asua 200 neliön omakotitalossa liki 20 vuotta. Lapsista toinen asuu jo omillaan ja jälkimäinenkin lentää kohta pesästä. Omakotitalon mentyä kaupaksi Kytölät päätyivät vuokraamaan 85 neliön asunnon vuodeksi ennen kuin uusi 105 neliöinen valmistuu Tuomiojärven rannalle vuoden kuluttua.

– Tavaramäärästä on siis päästävä jollain tavalla eroon. Suurimmat huonekalut täyttävät helposti pienet kämpät mitä nykyisin on tarjolla. On siis pakko tehdä suunnitelma ja valmistelevaa työtä ennen muuttoa, Ilpo Kytölä tuumailee muuttourakan keskellä.

Tamperelainen Saara Järvinen oli jo alustavasti tutustunut Konmari-metodiin, kun oma muutto osui kohdalle. Ennakkopohdiskelusta oli hyötyä muutossa.

– Kyllä se helpotti ja teki muutosta mielenkiintoisen projektin eikä pakollista pahaa. Oli kiva visioida ja suunnitella minkälaisen elämän haluaa uuteen kotiin.

Saara Järvinen on yksi ylläpitäjä suuressa Konmari Suomi -ryhmässä Facebookissa.
Saara Järvinen on yksi ylläpitäjä suuressa Konmari Suomi -ryhmässä Facebookissa.Minka Järvinen

Japanilaisen siisteysgurun Marie Kondon lanseeraama KonMari-metodi on kolmessa vuodessa levinnyt maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Ajatuksena on käydä läpi koko omaisuus ja luopua kaikista iloa tuottamattomista ja tarpeettomista tavaroista. Helmikuussa suoratoistopalvelu Netflix tiedotti, että Marie Kondolta on tilattu kahdeksanosainen sarja siivoustietoudesta.

Varastosta on tyhjennettävä kaikkea pois kiertoon.

Minna Kytölä

Minna Kytölä tietää konmaroinnin periaatteen eli että karsitaan kaikki turha pois ja otetaan vain se mikä on tällä hetkellä käytössä.

– Tässä muutossa on ”konmaroitu” sen verran, että tavarat ovat siirtyneet pullistelevaan varastoon. Ainoastaan arkipäivässä käytetty tavara on jätetty kaappeihin. Nyt konmarin on pakko herätä meilläkin ja varastosta on tyhjennettävä kaikkea pois kiertoon.

Tunnesiteet jarruna luopumiselle

Harva nauttii muuttorumbasta ja monille se onkin raskas urakka. Kytölän perheessä Minna arvioi muuton itselleen raskaimmaksi. Etenkin kun itse suunnittelemasta talosta on muotoutunut vuosien saatossa rakas kotipaikka, jossa lapset ovat viettäneet lapsuutensa.

– Lapset ovat pienenä tehneet käsitöitä ja piirustuksia, rakkaimmat satukirjat ja nallet, niistä on raskas luopua. Mitä jos he kaipaavatkin isona näitä muistoja? Ehkä se on enemmän minun ongelma, Minna Kytölä mietiskelee.

Eihän kaikkea vaan voi säästää.

Saara Järvinen

Konmari-aktiivi Saara Järvinen myöntää, että tunneside moniin tavaroihin on vahva, mutta side heikkenee, kun antaa ajan kulua.

– Itselläni on kolme alle kouluikäistä lasta ja askarteluja tuodaan kaksin käsin kotiin. Eihän kaikkea vaan voi säästää. Muistoksi voi ottaa vaikka valokuvia.

Minna Kytölä osaa kääntää muuttoahdistuksen jopa kasvun paikaksi.

– Hyvä vaihe tämä on näinkin. Tuntuu puhdistavalle käydä tavarat läpi ja mennä kohti uutta.

Minna ja Ilpo Kytölä muuttavat kahdesti vuoden sisällä.
Minna ja Ilpo Kytölä muuttavat kahdesti vuoden sisällä.Arvo Vuorela / Yle

Saara Järvinen tunnustaa, että hän on säästänyt vielä päiväkirjansa ja takaraivossa vähän painaa ajatus luopua niistäkin jossain vaiheessa.

– Yksi idea muuttoon liittyen on se, että ottaa uudessa kodissa muuttolaatikoista tarvikkeita sitä mukaa kun tarvitsee. Kuukauden päästä kun katsoo laatikoihin, niin on helpompaa luopua niistä tavaroista.

Talo tyhjeni monilla konsteilla

Kytölän omakotitaloa ryhdyttiin tyhjentämään jo ennen muuttoa määrätietoisesti myymällä painavaa ja isoa tavaraa nopeasti tori.fi –palvelussa.

– Kurantti tavara saadaan hyvin uudelleen käyttöön. Ei niistä kovaa hintaa saa, mutta kun laittaa hinnan kohdalleen niin kyllä lähtee ja jos antaa ilmaiseksi, niin edelletys on, että se tullaan noutamaan. Itse ei lähdetä mitään viemään, koska se sotkee koko muuttoprosessin, Ilpo Kytölä vinkkaa.

Aku Ankkoja ja kirjoja lähti aika iso lasti koulujen iltapäivätoimintaan.

Minna Kytölä

Verkkokaupan avulla Kytölät pääsivät eroon muun muassa isoista huonekaluista, pihanhoitotarvikkeista ja oksasilppureista.

– Lasten tavaroita, pelejä, Aku Ankkoja ja kirjoja lähti aika iso lasti koulujen iltapäivätoimintaan. Vaatteita on mennyt SPR:n kirpputorille ja roskalavalle päätyy Mustankorkealle lähteväksi iso määrä tavaraa, mikä ei ole relevanttia kenellekään, Minna Kytölä luettelee.

Muuttopalveluritykset hoitavat tarvittaessa myös lainmukaisen kierrätyksen.
Muuttopalveluritykset hoitavat tarvittaessa myös lainmukaisen kierrätyksen.Arvo Vuorela / Yle

Muuttamisen ammattilainen Ilari Tuomaala myöntää, että etukäteen tavaroista luopuminen helpottaa ja nopeuttaa muuttoa ja muistuttaa, että muuttofirmat tarjoavat oheistuotteena kierrätyspalvelua. Ammattimaisia toimijoita sitoo jätelaki ja sen mukainen etusijajärjestys.

– Ylimääräinen tavara, esimerkiksi vanhemmat ja huonokuntoiset kalusteet, saadaan sujuvasti hävitettyä muuton yhteydessä. Ensisijaisesti pyritään löytämään kalusteille ja tavaroille uusiokäyttöä ja jos se ei onnistu, niin toissijainen vaihtoehto on hyödyntää ne joko materiaalina tai energiana, Ilari Tuomaala kertoo.

Tavaraan ja koteihin ei pidä rakastua

Ilpo Kytölä korostaa, että muutossa mennään aina eteenpäin ja uuteen vaiheeseen ja uutta tulevaa on mukava miettiä. Tavaraan ja koteihin ei pidä rakastua.

– En ole kokenut pienintäkään tuskaa tavaroista, en edes cd-levyistä ja 160 vinyylilevystä, jotka laitoin myyntiin tori.fihin. Ne lähti puolessa tunnissa ja pyydettiin toimittamaan Helsinkiin. Myin kaikki pois, koska sitä ennen myin meidän vinyylisoittimen, Kytölä nauraa.

Tuo raskas piano on ilmeisesti pakko pitää.

Ilpo Kytölä

Entistä useampi kodinvaihtaja tilaa nykyisin täyden palvelun muuton alan ammattilaisilta. Kytölät turvautuvat myös itsepalveluun ja talkooväkeen.

– Muuttofirmalla pitää olla pari riuskaa miestä. Tuo raskas piano on ilmeisesti pakko pitää ja se täytyy raahata myös väliaikaiseen vuokra-asuntoon.

Kytölöiden piano ei jouda kierrätykseen.
Kytölöiden piano ei jouda kierrätykseen.Arvo Vuorela / Yle

Pianon nuottitason päällä komeilee Suomipoppien ja discolaulujen nuottikirjat. Ne kuuluvat Minnan muuttokuormaan.

– Joo, totta kai, että saadaan livemusiikkia kuulla pianon säestyksellä, myhäilee Ilpo Kytölä.