HSL esittää neljää suoraa ruuhkalinjaa Espoosta Kamppiin – "Päädyttiin palauttamaan suoria busseja, kun aamun junat ovat olleet kovin täysiä"

HSL:n hallitus päättää ensi viikon tiistaina, otetaanko ruuhkalinjat käyttöön. Myös metrovuorojen lisäämistä Matinkylään saakka kokeillaan toukokuussa.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Yle kertoi helmikuussa, että Espoon kaupunginhallitus vaatii Helsingin seudun liikennettä eli HSL:ää avaamaan suoria bussilinjoja Kamppiin ruuhka-aikoina.

Espoon kaupunki on ollut tyytymätön julkiseen liikenteeseen sen jälkeen, kun länsimetron ja sen liityntäliikenteen käyttöönoton myötä monien espoolaisten matka-ajat pidentyivät. Länsimetro on myös ollut tupaten täynnä ruuhka-aikoina.

Nyt näyttää siltä, että espoolaispoliitikkojen purnaus on kuultu HSL:ssä.

Länsimetron jatkeen viivästyminen taustalla

Tiistaina 8. toukokuuta HSL:n hallitus saa pohdittavakseen toimitusjohtaja Suvi Rihtniemen esityksen. Jos hallitus päättää toteuttaa sen, Espoosta alkaa liikennöimään suoraan Kamppiin neljä ruuhkalinjaa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsiväylä (siirryt toiseen palveluun).

Rihtniemi sanoo, että ruuhkalinjoja tarvitaan länsimetron jatkeen viivästymisen vuoksi.

– Länsimetron jatkeen piti valmistua 2021–2022, mutta keväällä tuli tieto, että se valmistuu aikaisintaan vuoden 2023 lopussa. Tulee sen verran pitkä aika mennä liityntäliikenteellä Kivenlahdesta saakka Matinkylään, ja sinne on tulossa koko ajan uutta asutusta.

– Päädyttiin palauttamaan suoria busseja, kun aamun junat ovat olleet kovin täysiä, niin se leikkaa ruuhkaa, Rihtniemi toteaa.

Uudet ruuhkalinjat ovat 143A Soukka-Iivisniemi-Kamppi, 146A Kivenlahti-Espoonlahti-Kamppi, 147A Laurinlahti-Soukka-Kamppi ja 164A Saunalahti-Kivenlahti-Kamppi.

Rihtniemen mukaan linjat saadaan liikenteeseen aikaisintaan syksyn aikatauluihin siirryttäessä, mutta viimeistään vuoden loppuun mennessä.

Kolme junaa neljästä Matinkylään saakka?

Lisäksi HSL harkitsee, että nykyistä useampi metrovuoro kulkisi Matinkylään saakka. Tällä hetkellä joka toinen metro ajaa vain Tapiolaan ja joka toinen Matinkylään.

Huhtikuussa HSL kokeili yhtenä päivänä kaikkien vuorojen ajamista Matinkylään saakka, mutta aikataulut eivät pitäneet.

Toukokuun aikana HSL aikoo kokeilla, onnistuuko se ajamaan kolme vuoroa neljästä Matinkylään saakka. Tällaiseen käytäntöön siirtymistä pohditaan kuitenkin toden teolla vasta sitten, kun uudesta kokeilusta saadaan tuloksia.