1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Kuinka kuvailla sairauskohtausta, uusi taksilaki tulee, sää lämpenee etelässä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Keravan hätäkeskus
Hätäkeskuspäivystäjä työssään.Jouni Immonen / Yle

”Meillä on sairauskohtaus täällä” – Lähes joka kolmas sydänpysähdys jää hätäpuhelun aikana tunnistamatta

Tampereen ammattikorkeakoulun ensihoitajaopiskelijat Erik Lydén ja Jan Kurki huomasivat, että Suomessa ei ole koskaan tutkittu hätäpuheluissa käytettyjä sanoja, joilla soittajat kuvailevat elotonta ihmistä. Tutkimusaineistoa penkoessaan heille valkeni, kuinka tärkeässä roolissa on hätäkeskuspäivystäjän kyky tunnistaa sydänpysähdys, ja kuinka ammattitaitoisia he ovat.

Uusi taksilaki mullistaa kaiken – 10 taksiasiakasta askarruttavaa kysymystä ja vastausta taksiuudistuksesta

Taksialalle ryhtyminen, taksin tilaaminen ja hinnoittelu muuttuvat. Taksiuudistus vaatii asiakkaalta valppautta ja valmiutta hinnoittelun vertailuun. Heinäkuun alusta voimaan tulevan uudistuksen tarkoituksena on lisäksi laajentaa taksinkuljettajiksi ryhtyvien joukkoa ja madaltaa ammattiin pääsyn kynnystä.

Whim-mobiilisovellus älypuhelimen näytöllä, taustalla kaupunkipyöriä.
Suomalaisella Whim-sovelluksella pystyy maksamaan kaupunkipyörän ja muun julkisen liikenteen pääkaupunkiseudulla. Lisäksi sovelluksen avulla voi tilata taksin tai vuokrata auton.Jaani Lampinen / Yle

Pellettitehdas paloi Luumäellä

Etelä-Karjalan Luumäellä sijaitseva Deletec Oy:n pellettitehdas on tuhoutunut tulipalossa. Palo saatiin hallintaan hieman ennen keskiyötä. Pelastuslaitoksen mukaan palo ei vaatinut henkilövahinkoja. Syttymissyy on toistaiseksi epäselvä. Palon arvioidaan alkaneen puruvarastosta. Arvion mukaan vahingot nousevat yli miljoonan euron.

Pellettitehtaan tulipaloa sammutetaan.
Luumäen Taavetissa Etelä-Karjalassa syttyi tulipalo Deletec Oy:n pellettitehtaassa Puukyläntiellä 4. toukokuuta.Etelä-Karjalan Pelastuslaitos

Etelä-Korean presidentti vierailulle Valkoiseen taloon

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in saapuu vierailulle Valkoiseen taloon 22. toukokuuta. Asiasta kertoneen Valkoisen talon mukaan Moonin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin välisen tapaamisen tarkoitus on vahvistaa maiden välisiä siteitä. Presidenttien on määrä keskustella myös Trumpin lähestyvästä tapaamisesta Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kättelevät.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (vas.) ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in.Korea Summit Press / EPA

Maanjäristys vavisutti taas Havaijia

Yhdysvaltain Havaijia on jälleen vavisuttanut maanjäristys. Paikallista aikaa perjantaina iltapäivällä sattunut järistys oli ensitietojen mukaan voimakkuudeltaan 6,9 richteriä, ja sitä seurasi uusia purkauksia Kilauea-tulivuoresta.Havaijin suurimmalla saarella sijaitseva Kilauea purkautui kertaalleen jo paikallista aikaa torstaina useiden järistysten jälkeen. Tuhansia ihmisiä on kehotettu jättämään kotinsa.

Kīlauea-tulivuoren savua 2. toukokuuta.
Kīlauea-tulivuoren savua 2. toukokuuta.Bruce Omori / EPA

Mitä Euroopan nuorin kansa ajattelee ikääntymisestä?

Kaikissa Euroopan maissa väestö ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee. Mutta yksi maa poikkeaa muista: Irlannissa yli viidesosa väestöstä on lapsia ja mediaani-ikä on EU-maiden nuorin. Yle Uutiset tapasi Dublinissa kaksi naista, jotka kertovat, miten Irlanti varautuu ikäihmisten osuuden nousuun, ja mitä Suomen ehkä kannattaisi tehdä.

katukuvaa
Yli viidesosa irlantilaisista on alle 14-vuotiaita.Paul-Michel Ledoux / Yle

Sää poutaantuu ja lämpenee

Sää muuttuu poutaiseksi ja lämpenee. Maan etelä- ja keskiosassa on päivällä selkeää. Päivän ylin lämpötila on 12–18 astetta. Maan pohjoisosassa tulee monin pakoin vesi- tai lumisateita, mutta sää selkenee päivän mittaan. Pohjoisessa päivän ylin lämpötila on 5–12 astetta. Ajokeli on aluksi huono osassa Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Sääkartta
Yle

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi