1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. InSight-luotain

Curiosity saa kaverin Marsin pinnalle – Nasa lähetti robotin tutkimaan planeetan sisuksia

Nasa vertaa tehtävää "terveystarkastuksen" antamiseksi Marsille.

Yksi InSight-robotin mittalaitteista selvittää Marsin sisuksien lämpötilaa. Kuva: JPL-CALTECH / NASA

Jos kaikki onnistuu tänään, marraskuun 26. päivä on Yhdysvaltain avaruushallinnolle eli Nasalle juhlapäivä. Nasa laukaisi lauantaina kello 14.05 Suomen aikaa raketin, joka saattaa InSight-nimisen robotin kohti Mars-planeettaa. Perillä robotin on määrä olla noin kuuden kuukauden kuluttua.

InSight on vuonna 2012 Marsiin laskeutuneen Curiosity-mönkijän serkku. Yhä Marsin pinnalla vaeltavan Curiosityn (siirryt toiseen palveluun) tehtävänä on ollut selvittää, onko planeetta koskaan ollut olosuhteiltaan elinkelpoinen mikrobeille.

InSight selvittää ehkäpä vielä vaikeampaa kysymystä. Sen tehtävä on etsiä vastauksia siihen, miten Mars on syntynyt.

Nasa vertaa tehtävää "terveystarkastuksen" antamiseksi Marsille.

– InSight tekee tämän mittaamalla planeetan "elintoiminnot": sen "pulssin" eli seismologian, "ruumiinlämmön" eli lämpövirran sekä "refleksit" tekemällä tarkkuusseurantaa, Nasa kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Kunnollista tietoa marsinjärjistyksistä

InSight on varustettu useilla välineillä (siirryt toiseen palveluun), joista yksi porautuu pinnan alle ja mittaa Marsin sisusten lämpötilaa. Toinen mittari yrittää selvittää sitä, onko Marsin ydin vielä sula.

Robottikäteen kiinnitetty seisminen mittari taas tutkii marsinjäristyksiä.

Järistyksiä yritettiin tutkia jo 1970-luvulla, mutta silloin mittarit oli pultattu epäonnisesti tutkimuslaitteiden päälle. InSightin mittari tutkii maan värähtelyitä huomattavasti loogisemmin suoraan Marsin pinnalla.

InSight oli ratkoitus laukaista avaruuteen jo vuonna 2016, mutta laukaisua lykättiin kun robotin työkaluissa havaittiin ongelmia. Kuva: Lockheed Martin / JPL-CALTECH / NASA

Kahden vuoden yksinäisyys?

InSight toimii aurinkovoimalla ja sen on määrä raportoida tietoja Marsista kahden vuoden eli noin yhden Mars-vuoden ajan. Suunnitelmien mukaan InSight laskeutuu Elysium Planitialle, joka on tuliperäinen alue Marsissa.

InSightille kaavailtu sijainti on noin 600 kilometrin päässä paikasta, jolle Curiosity vuonna 2012 laskeutui. Curiosity oli toukokuun 4. päivään mennessä matkannut tutkimustensa aikana kaiken kaikkiaan alle 20 kilometriä, joten robottien kohtaaminen vaikuttaa epätodennäköiseltä. InSight itse ei liiku.

InSight Vanderbergin lentotukikohdassa Kaliforniassa ennen laukaisuaan. Kuva: Michael Peterson / EPA

Uutista on päivitetty: Raketti laukaistiin suunnitelmien mukaan klo 14.05 Suomen aikaa.

Lue lisää aiheesta:

Oululainen Lauri Holappa tutkii pian Aurinkoa Nasassa – "Mitä paremmin ymmärrämme sen toimintaa, sitä paremmin voimme varautua riskeihin"

USA ja Venäjä rakentavat yhdessä avaruusaseman Kuun lähelle – ensimmäistä matkaa Marsiin valmistellaan