Ennätysmäärä venäläisiä hakee nyt turvapaikkaa Yhdysvalloista – samaan aikaan Venäjällä spekuloidaan maastamuuton estämisellä

Huhtikuun aikana Venäjällä on käyty keskustelua siitä, miten esimerkiksi opiskelijat ja ohjelmoijat voitaisiin saada pysymään maassa.

Venäjä
Teknologiakeskus Novosibirskissä.
Teknologiakeskus Novosibirskissa Siperiassa.Kirill Kukhmar / AOP

Venäjältä pakenee Yhdysvaltoihin enemmän ihmisiä kuin kertaakaan vuoden 1994 jälkeen, kertoo uutissivusto Radio Free Europe (siirryt toiseen palveluun).

Sivuston saamien tietojen mukaan yli 2 600 venäläistä haki turvapaikkaa Yhdysvalloista vuoden 2017 syyskuun loppuun mennessä. Se on ennätys Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen aloitetuissa tilastoissa.

Turvapaikanhakijoiden määrä on ollut jyrkässä kasvussa vuodesta 2012, jolloin presidentti Vladimir Putin aloitti kolmannen kautensa maan johdossa. Samana vuonna aloitettiin erityisesti kansalaisjärjestöjen ja aktivistien toimintamahdollisuuksia sekä sukupuolivähemmistöjen oikeuksia heikentävien lakien säätäminen.

Tilastoista ei käy ilmi, miten hakijat perustelevat tarvettaan turvapaikalle tai mitkä ihmisryhmät hakevat juuri nyt turvapaikkaa. Radio Free Europen haastattelussa tapauksia käsittelevä asianajaja mainitsee esimerkkinä liikemiehet, jotka uskovat joutuneensa poliittisesti motivoitujen syytteiden kohteeksi.

Uutissivuston tiedot perustuvat Yhdysvaltojen kansalais- ja maahanmuuttoviraston vielä julkaisemattomiin tilastoihin, jotka Radio Free Europe sai käsiinsä.

Aivovuoto herättää huolta

Kotimaansa jättävistä venäläisistä vain murto-osa on turvapaikanhakijoita. Venäjältä muuttaa vuosittain noin 100 000 ihmistä, kertoo Moscow Times viitaten tutkimuslaitos RANEPA:n raporttiin (siirryt toiseen palveluun).

Muuttajista 40 prosenttia on korkeakoulutettuja. Neljännes kertoi valtion tutkimuslaitoksen tekemässä kyselyssä, että lähdön syynä on Venäjän politiikka.

Maastamuutto ja aivovuoto ovat Venäjällä toistuvia puheenaiheita. Huhtikuun aikana venäläisiin viestimiin on kuitenkin putkahtanut uutisia, jotka varmasti huolestuttavat erityisesti ulkomailla asumisesta haaveilevia opiskelijoita.

Uutissivusto Republic on pannut keskustelun merkille (siirryt toiseen palveluun) ja puhuu jo "venäläisten orjuuttamisesta käytävästä keskustelusta". Erityisen huomion kohteena näyttävät olevan korkeakouluopiskelijat ja ohjelmoijat, joiden muuttamista haluttaisiin rajoittaa.

Taloustieteen opiskelijoita
Venäläispankki Sberbankin opiston opiskelijoita luennolla.Mikhail Japaridze / AOP

Opiskelijat pakolla valtiolle töihin

Venäjän liittokokouksessa eli parlamentin ylähuoneessa käytiin huhtikuun lopulla keskustelu siitä (siirryt toiseen palveluun), miten aivovuotoa voitaisiin ehkäistä.

Edustajien kuulemat asiantuntijat ehdottavat keinoiksi esimerkiksi sitä, että ne venäläiset opiskelijat, joiden koulutuksen valtio on maksanut, pakotettaisiin maksamaan velkansa takaisin työskentelemällä valtiolle tai valtio-omisteisille yrityksille valmistumisensa jälkeen.

Samaa on ehdotettu jo huhtikuun alkupuolella duumaedustajan toimesta (siirryt toiseen palveluun).

Asiantuntijat ehdottavat myös, että opiskelijat voitaisiin velvoittaa takaisinmaksuun myös esimerkiksi patenteista ja tekijänoikeuksista saaduista tuloista perittävillä lisämaksuilla.

Opiskelija taulun ääressä.
Matematiikan opiskelija oppitunnilla Dagestanissa.AOP

Kolmantena ideana ehdotetaan, että Venäjä peruisi muiden maidensa kanssa tekemänsä sopimukset yliopistodiplomien vastaavuuksista. Tämä tarkoittaisi sitä, että Venäjällä opiskeltu tutkinto olisi arvoton ulkomailla.

Myös ulkomailla jo opiskelevat halutaan takaisin Venäjälle. Valtiollinen Rossodtrudnichestvo-virasto julkaisi hiljattain ohjelman (siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoituksena on saada opiskelijat palaamaan Britanniasta "ja muista Venäjään epämiellyttävästi suhtautuvista maista" takaisin kotimaahan.

Palaaville opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta opiskella moskovalaisessa eliittiyliopistossa MGIMO:ssa tai päästä töihin esimerkiksi Venäjän Kaukoitään.

Ohjelmoijat täytyy pitää maassa

Venäjän hallinnon lehden Parlamentskaja Gazetan mukaan aivovuoto on huolestuttavaa erityisesti Venäjän turvallisuuden kannalta. Liittokokouksessa aiheesta käydyssä keskustelussa puhuttiin teknologian merkityksestä maanpuolustuksen ja tulevien sotien kannalta.

Keskusteluun osallistuneiden asiantuntijoiden mielestä teknisten osaajien ja esimerkiksi ohjelmoijien pitäminen maassa on tästä syystä tärkeää.

Teknologiakeskus Novosibirskissä.
Ajanviettoa teknologiakeskuksessa Novosibirskissa.Kirill Kukhmar / AOP

Myös valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin sivuilla on julkaistu artikkeli (siirryt toiseen palveluun), jossa ohjelmoijien työskentelyä erityisesti Yhdysvalloissa paheksutaan. Artikkelissa myös väitetään, että Yhdysvallat pakottaa venäläisiä ohjelmoijia työskentelemään itselleen.

Onko aivovuoto todellinen?

Siitä, kuinka vakava ongelma aivovuoto on Venäjälle, on hyvin erilaisia tulkintoja. Keskustelua aiheesta käytiin erityisesti vuonna 2016, kun Yhdysvaltalainen ajatushautomo Stratfor julkaisi Venäjän aivovuotoa käsittelevän artikkelin (siirryt toiseen palveluun). Stratforin tulkinta tuomittiin esimerkiksi Vtsiom-tutkimuskeskuksen arvioissa liioitteluksi (siirryt toiseen palveluun).

Toisaalta riippumattoman Levada-keskuksen kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) noin joka viides venäläinen ilmoitti vuonna 2016 haluavansa muuttaa pysyvästi pois Venäjältä.

Vielä useampi opiskelija haluaisi muuttaa. Moskovan kauppakorkeakoulun vuosi sitten julkaistun tutkimksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) jopa 26 prosenttia venäläisistä opiskelijoista haluaisi muuttaa pysyvästi pois maasta.