1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: 6G tulee pian, turvapaikanhakijat käännynnäisinä, etelässä kesälämpimiä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Oulun yliopisto, CWC-keskus
6G-teknologia mahdollistaa entistä nopeammat kuvien ja muun datan siirrot langattomassa verkossa. Siitä hyötyisivät esimerkiksi virtuaalisovellukset.Mikko Törmänen / Oulun yliopisto

6G tulee pian 5G:n jälkeen ja tieto kulkee entistä nopeammin

Oulun yliopistossa tutkitaan kiivaasti jo seuraavan sukupolven langatonta tietoliikenneteknologiaa. 6G-verkossa kuvat ja data liikkuisivat entistä liukkaammin ja mahdollistaisivat jo liikenteen automatisaation, henkilökohtaisen terveyden seurannan ja virtuaalikokemukset nykyistä tehokkaammin. Akatemiaprofessori Matti Latva-ahon vetämä tutkimus tähtää siihen, että Suomi olisi valmis aikanaan 6G:n tuloon 2020-luvun lopulla.

Turvapaikanhakijoita kääntyy helluntailaisiksi

Lähes 1 000 turvapaikanhakijaa on käyttänyt oleskeluluvan hakemisessa perusteena kääntymystään islamista kristinuskoon. Valtaosa on saanut Suomelta kielteisen päätöksen. Suosituimpia kristinuskon suuntauksia muslimeilla ovat helluntalaisuus ja vapaat suuntaukset. Vasta näiden jälkeen tulee luterilaisuus.

Maisun Al-Muhammadawi ja Päivi Torni.
Maisun Al-Muhammadawi ja Päivi Torni ovat uskonystäviä, jotka lukevat usein yhdessä Raamattua.Janne Ahjopalo / Yle

Tietovisa pitää autoilijoita hereillä Australian tuhansien kilometrien taipaleilla

Millaista on autoilu valtavien etäisyyksien mantereella, Australiassa? Yle kävi tutustumassa autoiluun Queenslandissa, jossa autoilijoita yritetään pitää hereillä muun muassa tietovisan avulla.

"Driver fatigue crash zone next 95 km" -merkki varoittaa autoilijoita.
Liikennemerkki varoittaa, että seuraavat 95 kilometriä tylsää, mutta vaarallista taivalta.Toni Määttä / Yle

Ruotsi ottaa roolia Syyrian lähialueilla

Ruotsi on aloittanut Syyriaan ja mahdollisesti sen lähialueille kohdistuvan tiedusteluoperaation Välimerellä. Ruotsin kone operoi varsinaisessa tehtävässään kansainvälisessä ilmatilassa. Ruotsille voi olla hyötyä esimerkiksi Syyriassa sijaitsevista Venäjän tukikohdista kaappaamistaan signaaleista, koska niitä jakamalla voi tiedusteluyhteisöissä varmistaa myös omaa tiedonsaantia muilta mailta.

Ruotsin ilmavoimien Gulfstream G550 matkustajakone
Ruotsin ilmavoimien Gulfstream G550 -kone kuvattuna Ostravan kentällä, Tšekissä syksyllä 2015.AOP

Rokkari Mara Balls on aran Maria Mattilan haarniska mielen mörköjä vastaan

Muusikko ja ITE-taiteilija Maria Mattila on oppinut valjastamaan mielenterveytensä haasteet taiteensa rakennuspalikoiksi. Nyt hän kiertää Suomea kertomassa, miten se tapahtui, ja toivoo voivansa auttaa muita vaikeuksiensa kanssa painivia. Ensimmäisiä kertoja Mattila uskaltaa esiintyä ilman apuolentoaan, hurjaa Mara Balls-rockräjähdystä.

Mara Balls keikalla
Mara Balls keikalla.Arto Alho

Etelä-Suomeen kesäisiä lämpötiloja

Maan etelä- ja keskiosissa on vaihtelevaa pilvisyyttä ja poutaa. Lämpötila on päivällä 15–20 astetta, viileintä on rannikolla. Pohjoisessa on puolipilvistä tai pilvistä ja päivällä paikoin vesisadetta. Päivälämpötila on Pohjois-Pohjanmaalla 6–12 astetta ja Kainuussa 12–17 astetta.

Sääkartta
Yle

Lue lisää Ylen sääsivuilta.