Brittiviranomainen: Kohuyhtiö Cambridge Analytican luovutettava ihmiselle hänestä kerätyt tiedot

Lisäksi yhtiön pitää kertoa, miten se sai tiedot ja mitä se niillä teki. Facebookin mukaan Cambridge Analyticalle on annettu luvattomasti jopa 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot.

Cambridge Analytica
Lasinen kerrostalo kadunkulmassa.
Cambridge Analytican toimistorakennus Lontoossa.Andy Rain / EPA-EFE

Brittiläinen data-analyysiyhtiö Cambridge Analytica on määrätty luovuttamaan amerikkalaismiehelle kaikki tästä kerätyt tiedot. Cambridge Analytica nousi julkisuuteen aiemmin keväällä, kun se pääsi käyttämään väärin miljoonien Facebookin käyttäjien tietoja.

Cambridge Analytica myi palvelujaan muun muassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaalikampanjalle ja Britannian puolustusministeriölle.

Virallisesti Britannian tietosuojaviranomaisen ICO:n määräys (siirryt toiseen palveluun) koskee Cambridge Analytican emoyhtiötä SCL:ää. ICO määräsi myös, että yhtiön pitää kertoa tietoja pyytäneelle yhdysvaltalaismiehelle, miten se sai datan ja mitä se sillä teki. Muutoin yhtiötä uhkaa rikostutkinta.

Brittilehti Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyseessä on ennakkopäätös: se avaa oven jopa 240 miljoonalle amerikkalaisäänestäjälle vaatimaan itseään koskevan datan palauttamista. Guardianin mukaan yhtiö ei ole kommentoinut ICO:n määräystä.

Yhtiö sai lähes 90 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot

Facebookin mukaan Cambridge Analyticalle on annettu luvattomasti jopa 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot. Suurin osa käyttäjistä on Facebookin mukaan yhdysvaltalaisia.

Cambridge Analytica ilmoitti keskiviikkona lopettavansa heti toimintansa. Yhtiö sanoi myös jättävänsä hakemuksen maksukyvyttömyydestä Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Viranomaisen mukaan lopettaminen ei kuitenkaan vaikuta asiaan, vaan yhtiön pitää luovuttaa tietonsa siitä huolimatta.

Lähteet: AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus