1. yle.fi
  2. Uutiset

Juoksutapahtumat valtasivat Helsingin – Edessä ei ollut vain kilometrejä, vaan talon kokoinen lumikasa, oranssi väripilvi tai nokkeluutta vaativa anagrammi

Väri pöllysi ja nauru raikasi, kun tuhannet ihmiset ottivat kevään vastaan juosten. Erilaiset este- ja hupijuoksukilpailut täyttivät pääkaupunkiseudun lauantaina.

Juoksukilpailut
Ihmisiä juoksee väripilven läpi juoksutapahtumassa
Väriaine pöllysi lauantaina Kaisaniemessä, kun juoksutapahtuman osallistujat saivat väriä pintaan.Pekka Tynell / Yle

Värjätty maissitärkkelys leijaili Kaisaniemessä lauantaina, kun tuhannet innokkaat juoksijat puskivat väriesteiden läpi. Hyvää kuntoa ei tarvita, kunhan mukana on iloista mieltä.

– Tämä on aika monipuolista, koska tässä saa pitää hauskaa ja samalla tulee urheiltua, sanoo kisareitillä pysäytetty nurmijärveläinen Anni Lehmuskoski.

Erilaiset este- ja hupijuoksut ovat nostaneet viime vuosina suosiotaan perinteisten maratonien kyljessä. Lauantaina pelkästään pääkaupunkiseudulla juostiin useissa eri tapahtumissa.

Tyttö juoksee väripilven läpi värijuoksukilpailussa.
Värijuoksu-tapahtumassa kilpailijat juoksevat erilaisten esteiden läpi samalla, kun heidän päälleen heitellään väriainetta.Pekka Tynell / Yle

Kaisaniemessä pidetty The Color Obstacle Rush on hiljalleen kasvanut yhdestä tapahtumasta useaksi tapahtumakiertueeksi. Tapahtuman toimitusjohtajana toimivan Markus Niemelän mukaan huono sää ei estä tapahtumaa, mutta lauantaina nähty kaunis auringonpaiste toi oman lisänsä tunnelmaan.

– Ilolla Aurinko otetaan aina vastaan, vaikka räntäsateessakin ollaan joskus juostu. Tästä lähtee kaksi kiertuetta käyntiin, mikä tarkoittaa kahta tapahtumaa per viikonloppu eri paikoissa, sanoo Niemelä.

Kaksi nunnaksi pukeutunutta naista tanssii yleisötapahtumassa
Laura Jäppinen ja Jonna Salminen ottivat ilon irti lauantaina Hakunilan urheilupuistossa pidetyssä Extremerun-tapahtumassaPekka Tynell / Yle
Rosvoksi pukeutunut mies polvistuu poliisiksi pukeutuneen naisen eteen yleisötapahtumassa.
Pekka Karukka ja Elisa Koukkari lähtivät haastavalle extreme-juoksupätkälle voron ja pollarin asuissa.Pekka Tynell / Yle

Samalla kun Kaisaniemessä leikittiin väreillä, startattiin Vantaan Hakunilan urheilupuistossa extreme-osuudelle. Jo useana vuonna peräkkäin järjestetty Extremerun keräsi jälleen tuhansia hassusti pukeutuneita juoksijoita. Mukana kirmasivat niin palomiehet, supernaiset kuin perinteiset pelletkin.

– Se on tämä rento ilmapiiri, joka saa tulemaan tänne vuosi toisensa jälkeen. Täällä ei kukaan otsa kisaa liian vakavasti ja tuolla reitilläkin juostaan tavallaan kaikki yhdessä, sanoo Helsingistä juoksemaan saapunut Sonja Luhtanen.

Ihmisiä juoksee lähtöalueella juoksutapahtumassa
Vantaalla Hakunilan urheilupuistossa järjestettävä Extremerun kerää vuosittain tuhansia hassuihin asuihin pukeutuneita juoksijoita.Pekka Tynell / Yle

Radalla juoksijoiden on ylitettävä esimerkiksi autonromuja ja hyisiä vesiesteitä. Ideana on se, että kaikki saadaan liikkumaan.

– Tänä vuonna radalta löytyy myös muun muassa kolme omakotitalon kokoista lumikasaa. Sieltä voi sitten jokainen lasketella omalla tyylillä alas, kuvailee tapahtuman järjestäjä Mika Hirvinen.

Hirvisen mukaan huumoripainotteinen tapahtuma innostaa mukaan myös sellaiset ihmiset, jotka eivät osallistu perinteisiin juoksukilpailuihin. Etenkin naiset ovat hänen mukaansa ottaneet tapahtuman omakseen.

Kaksi miestä esittelee juoksumitallejaan kameralle.
Mikko Orava ja Pekka Lehtinen juoksivat maaliin viidentenä City Survivorsin kilpasarjassa lauantaina Helsingin Meripuistossa.Pekka Tynell / Yle

Helsingin Ullanlinnassa otettiin juoksukunnon lisäksi mittaa myös älykkyydessä. Uusi tulokas City Survivors haastoi pelaajat erilaisilla rasteilla, jotka oli ripoteltu pitkin kaupungin ydinkeskustaa.

– Meidän jako oli se, että toinen on nokkela ja toinen fiksu. Hyvä veto oli, vaikka nyt onkin ihan puhki, totesi viidentenä maaliin parinsa kanssa juossut Mikko Orava.

Toista vuotta järjestettävän tapahtuman idea on lähtöisin yhdysvaltalaisesta tositelevisiosarjasta Amazing Race. Kilpailijat etsivät ympäri kaupunkia sijoitettuja rasteja vihjeiden ja arvoituksien avulla. Tehtävät vaativat joko päättelykykyä, tietoa tai fyysistä suorituskykyä.

– Olen itse käynyt paljon erilaisissa juoksukilpailuissa ja aina kaivannut sinne jotain lisää. Siitä se ajatus lähti ja aloin kehitellä televisiosarjan tapaista tapahtumaa Suomeen, sanoo City Survivorsin perustaja Tuukka Pursiainen.

Pursiaisen mukaan ihmiset etsivät jatkuvasti uusia tapoja liikkua ja tämän kaltaisille tapahtumille riittää nyt hyvin kysyntää. Lauantaina fiilis oli korkealla kaikissa kolmessa tapahtumassa.

Ihmiset hyppivät yleisötapahtuman yhteisjumpassa.
Vauhtia juoksuun haettiin Vantaalla yhteisestä alkujumpasta.Pekka Tynell / Yle
Lue seuraavaksi