Hyppää sisältöön

Pelimusiikki ei ole sisäänheittotuote – "Kuuntelijoita eivät lähtökohtaisesti kiinnosta esimerkiksi klassisen musiikin traditiot"

Helsingin Kulttuuritalolla vietettiin lauantaina Suomen ensimmäistä pelimusiikkifestivaalia. Pääesiintyjänä nähtiin pelimusiikkiorkesteri Game Music Collective.

Game Music Collective on Suomen ensimmäinen ammattimainen pelimusiikkiorkesteri. Pelimusiikkifestivaalilla GMC:n riveissä oli 20 soittajaa sekä mieskuoro Euga. Kuva: Nella Nuora / Yle

Hadouken!

Guilen ikoninen tunnusmusiikki Street Fighter 2:ssa tuo mieleen Super Nintendo -sessiot lapsuudenkodin olohuoneen lattialla 1990-luvulla. Pelihahmon kotikenttä oli lentotukikohta hävittäjineen päivineen. Grafiikka hiveli silmiä, vaikka pikselit olivat valtavia.

Samalla kentällä taisteli tappelupelien klassikkohahmo Ryu. Karateka saattoi päihittää Guilen helpolla mutta tehokkaalla erikoishyökkäyksellä: "Hadouken!"

Moni muukin kohtaus vilisi silmissä, kun Quinsonitus-yhtye esitti pelimusiikkia Suomen ensimmäisellä pelimusiikkifestivaalilla Helsingin Kulttuuritalossa. Sadat katsomossa istuneet kuuntelijat todistivat nostalgian voimaa.

Yleisöä Helsinki Game Music Festivalilla. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Pelimusiikkikonserteissa hurrataan ja vihelletään

Pelimusiikkia alettiin soittaa Suomessa vasta viisi vuotta sitten. Silloin juuri Quinsonitus piti ensikonserttinsa Raisiossa.

– Mutta nyt lähes jokainen kaupunginorkesteri Suomessa on esittänyt pelimusiikkia. Sitten löytyy erilaisia kokoonpanoja, jotka soittavat pelimusiikkia, toteaa festivaalin järjestäjä Nikolas Broman.

Nikolas Broman on Suomen ensimmäisen pelimusiikkifestivaalin, Helsinki Game Music Festivalin järjestäjä. Kuva: Nella Nuora / Yle

Alan kehitys on yhä kesken, mutta fanien riemu on säilynyt ennallaan. Pelimusiikkikonserteissa näytetään tunteita: hurrataan ja vihelletään, kun siltä tuntuu.

Myös pelialalla on kiinnostuttu siitä, mitä konserttisaleissa tapahtuu. Broman onkin sitä mieltä, että tulevaisuus näyttää pelimusiikin suhteen hyvältä.

– Sanoisin, että pelimusiikki on ollut suosittua koko ajan, mutta sitä ei ole ollut helposti kuunneltavissa – ei netissä, ei cd-levyllä, eikä konserteissa ainakaan Suomessa.

Festivaalilla esiintynyttä Quinsonitusta pidetään Suomen ensimmäisen pelimusiikkikonsertin järjestäjänä. Se tapahtui Raisiossa vuonna 2013. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

"Soittamista ei ole viety taiteellisesti kovinkaan pitkälle"

Nostalgia on osa pelimusiikin viehätystä, mutta ei sen perusta. Pelimusiikki ja sen esittäminen on oma genrensä ja populaarikulttuurin ilmiönä laajempi kuin osaisi kuvitella.

Juuri sen puolesta puhuu festivaalin pääesiintyjäksi buukattu, Suomen ensimmäinen ammattimainen pelimusiikkiorkesteri, Game Music Collective.

– Meidän sukupolvemme soittajille pelimaailmat ja pelit ovat osa nuoruutta ja nykyisyyttä. Ne ovat osa kulttuuriamme. Haluamme soittaa pelimusiikkia livenä, ja mikä parasta, tuolla on jengiä, joka haluaa kuulla sitä, GMC:n perustaja ja sellisti Lukas Stasevskij sanoo.

– Yläasteella jätin monta aamua menemättä kouluun. Sen sijaan pelasin Half-Lifea Tampereen konservatorion tietokoneluokassa, Game Music Collectiven perustaja ja sellisti Lukas Stasevskij kertoo. Kuva: Nella Nuora / Yle

Jo pitkään esimerkiksi seikkailupelien musiikit ovat olleet täyspainoista sinfonista tykitystä, johon on lisätty mausteeksi elektronisen musiikin elementtejä. Pelimusiikki onkin eräänlaista hybridimusiikkia, jonka esityskäytännöt ovat laahanneet musiikillisen laadun perässä.

GMC aikoo kuroa eron umpeen.

– Hybridimusiikin soittamista ei ole viety taiteellisesti kovinkaan pitkälle. Pelimusiikin hienous on mielestäni siinä, että sitä tekevät maailman kovimmat säveltäjät, jotka imevät vaikutteita kaikilta musiikin kentiltä. Pelimusiikki on ihan oman kuuloinen juttunsa, Stasevskij toteaa.

Japanissa järjestettiin ensimmäinen pelimusiikkikonsertti vuonna 1987. Suomen ensimmäisellä pelimusiikkifestivaalilla vuonna 2018 esiintyi japanilainen pelimusiikkiyhtye Meine Meinung. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Pelimusiikki ei ole sisäänheittotuote

Sinfoniaorkestereiden viime vuosien kiinnostus pelimusiikkia kohtaan on auttanut genreä eteenpäin, ja samalla sinfoniaorkesterit ovat saaneet yleisöksi tavallista nuorempaa väkeä. Stasevskij'n mielestä pelimusiikki ansaitsee enemmän kuin paikan sisäänheittotuotteena.

– Pelimusiikin kuuntelijoita eivät lähtökohtaisesti kiinnosta esimerkiksi klassisen musiikin traditiot. Tarkoitukseni ei ole ohjata yleisöä klassisen musiikin puolelle. Pelimusiikki on pelimusiikkia, Stasevskij tähdentää.

GMC on festivaalin järjestäjän kanssa samassa veneessä edistämässä pelimusiikkikulttuuria. Orkesteri esiintyy toukokuussa Turussa ja Tampereella.

Konserttien välissä sai pelata retropelejä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
.
.