Yhdysvaltalaissenaattori McCain syöpähoitojen keskellä: ”En halua Trumpia hautajaisiini”

McCain sanoo katuvansa Sarah Palinin valintaa varapresidenttiehdokkaakseen vuoden 2008 vaaleissa.

Yhdysvaltojen politiikka
Arizonan senaattori John McCain (kesk.) ja Etelä-Carolinan senaattori Lindsey Graham (oik.) tiedotustilaisuudessa Washingtonissa 10. tammikuuta 2017.
Arizonan senaattori John McCain (kesk.) ja Etelä-Carolinan senaattori Lindsey Graham (oik.) tiedotustilaisuudessa Washingtonissa 10. tammikuuta 2017. Shawn Thew / EPA

Heikossa kunnossa oleva Arizonan republikaanisenaattori John McCain on vastaanottanut runsaasti vieraita ja onnentoivotuksia rankkojen syöpähoitojen ja leikkauksen jälkeen.

Viime sunnuntaina maan entinen varapresidentti Joe Biden tapasi McCainia puolentoista tunnin ajan, kertovat uutistoimisto AP:n lähteet molempien lähipiireistä. Bidenin vierailua ennen McCainin ovat tavanneet muun muassa Etelä-Carolinan senaattori Lindsey Graham ja entinen Conneticutin osavaltion senaattori Joe Lieberman, joka vieraili McCainin luona Phoenixin Mayo Clinic –sairaalassa kaksi viikkoa sitten.

The New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vierailijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa on tullut selväksi, että McCain haluaa maan varapresidentin Mike Pencen osallistuvan mahdollisiin hautajaisiinsa presidentti Donald Trumpin sijasta. Lehden mukaan Valkoista taloa on informoitu asiasta.

Katuu Palinin valintaa

81-vuotias senaattori on ollut tehtävässään vuodesta 1987. Hän on toivonut palaavansa tehtäväänsä senaattiin, mutta tämä ei ole ollut mahdollista syöpähoitojen, leikkauksen ja viimekuisen suolistoinfektion takia.

McCainilta löydettiin viime heinäkuussa aivokasvain. Kyseessä on sama harvinainen syöpätyyppi, joka koitui hänen hyvän ystävänsä, demokraattisenaattori Ted Kennedyn kohtaloksi vuonna 2009.

McCain sai kansainvälistä julkisuutta vuoden 2008 presidentinvaaleissa, joissa hän oli Barack Obaman vastaehdokkaana. McCainin varapresidenttiehdokkaana toimi Alaskan kuvernööri Sarah Palin. Toukokuussa julkaistavassa kirjassaan McCain kertoo katuvansa sitä, ettei valinnut varapresidenttiehdokkaakseen Palinin sijasta Joe Liebermania.

Vietnamin sodassa McCain toimi laivaston lentäjänä. Hänet ammuttiin alas, jolloin hän joutui sotavangiksi viiden vuoden ajaksi.

Lue lisää:

John McCainilta löytyi aivokasvain

McCain astuu autoonb. Otsassa näkyy tikkelä aivoleikkauksen jäljiltä.
Aivoleikkauksesta toipuva senaattori John McCain lähtemässä senaatin kokouksesta tiistaina 25. heinäkuuta 2017.Michael Raynolds / EPA