1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trump matki Ranskan joukkoampujaa – Isku olisi hänen mukaansa voitu estää löysemmillä aselaeilla

Trump antoi vahvan tukensa aseiden omistajille NRA:n kokouksessa pitämässään puheessa.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisella talolla Washingtonissa 28. huhtikuuta 2017.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisella talolla Washingtonissa 28. huhtikuuta 2017.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n kokouksessa lausumat kommentit ovat aiheuttaneet suuttumusta Ranskassa. NRA:n kokouksessa perjantaina puhunut Trump vihjasi, että Pariisiin veriset terrori-iskut olisi voitu estää, jos Ranskan aselait olisivat löysemmät. Trump myös matki ampujaa.

– Pariisilla, Ranskalla on maailman tiukimmat aselait. Kenelläkään ei ole asetta Pariisissa, ei kenelläkään. Me kaikki muistamme, että yli 130 ihmistä (kuoli). Lisäksi valtavan suuri määrä ihmisiä haavoittui todella, todella pahoin, Trump sanoi.

– Heidät surmasi brutaalisti pieni joukko terroristeja. He (terroristit) ottivat aikansa ja ampuivat heidät (uhrit) yksi kerrallaan. Pum! Tule tänne. Pum! Tule tänne! Pum! hän jatkoi.

– Mutta, jos edes yhdellä ihmisellä huoneessa olisi ollut ase, joka olisi suunnattu toiseen suuntaan, terroristit olisivat juosseet tai heidät olisi ammuttu.

Ranskan ulkoministeriö reagoi asiaan lauantaina sanomalla Ranskan paheksuvan syvästi Trumpin kommentteja ja kehotti kunnioittamaan vuoden 2015 iskujen uhrien muistoa. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) iskujen aikaan Ranskan presidenttinä toiminut Francois Hollande puolestaan kutsui Trumpin kommentteja häpeällisiksi.

Pariisin iskuissa 13. marraskuuta vuonna 2015 kuoli yli 130 ihmistä ja haavoittui yli 350.

Trumpilta vahva tuki aseiden omistajille

Trump antoi kokouksessa myös vahvan tukensa aseiden omistajien oikeuksille. Hän sanoi, että aseiden omistajien oikeudet ovat "piiritettyinä", mutta hänen hallintonsa suojelee niitä. Trump toisti myös aiemman kantansa, että koulujen opettajien pitäisi antaa kantaa aseita, kunhan heidät on siihen koulutettu.

Vielä pari kuukautta sitten Trump vaikutti suhtautuvan myötämielisesti aselakien tiukennuksiin. Hän myös näytti ottavan etäisyyttä vaikutusvaltaiseen NRA:han.

Keskustelu aselaeista ryöpsähti valloilleen, kun kouluampuja surmasi helmikuussa 17 ihmistä Floridassa. Lakien tiukennusvaatimuksia on tehostettu valtaviksi paisuneilla mielenosoituksilla, jotka lähtivät liikkeelle opiskelijoiden aloitteesta.

Yhdysvalloissa kirjataan vuosittain yli 30  000 aseisiin liittyvää kuolemantapausta, uutistoimisto AFP kertoo.

Lue seuraavaksi