Hyppää sisältöön

Ruotsi ottaa roolia Syyrian lähialueella – Nuuskinut Välimerellä venäläisten signaaleita tiedustelukoneellaan jo viisi päivää

Kaliningradin edustalle Ruotsin aiemmin suorittamat lennot ovat ärsyttäneet venäläisiä.

Kuva: Tanja Ylitalo / Yle Uutisgrafiikka

Ruotsi on aloittanut Syyriaan ja mahdollisesti sen lähialueille kohdistuvan tiedusteluoperaation Välimerellä. Asia selviää nettiin jaetuista, käytettävän tiedustelukoneen itsensä julkaisemista sijaintitiedoista.

Ruotsi on operoinut Syyrian rannikolla Gulfstream-bisnesjettiin rakennetulla signaalitiedustelualustallaan jo viiden päivän ajan. Kone lähti alueelle maanantai-iltana ja sen lentoreitti kulki Ranskan kautta. Koneen tukikohta alueella on Kyproksen Larnakassa.

Ruotsin tiedusteluretkeä on seurannut myös Twitterin CivMilAir-käyttäjä (siirryt toiseen palveluun), jonka tekemien huomioiden perusteella on aiemmin uutisoitu muun muassa Yhdysvaltain miehittämättömien koneiden operaatioista Itä-Ukrainassa.

Ruotsin kone operoi varsinaisessa tehtävässään kansainvälisessä ilmatilassa, jossa periaatteessa myös Suomen puolustusvoimien Casa-tiedustelukone voisi toimia ja testata juuri käyttöön otettua, Lockheed Martinin toimittamaa Dragon Shield –tiedustelujärjestelmää. Lentoposti-uutissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomi on saavuttanut järjestelmän käyttövalmiuden helmikuussa.

Aiemmin Ruotsi on suorittanut signaalitiedustelua ja ärsyttänyt venäläisiä esimerkiksi Kaliningradin edustalle suuntautuvilla tiedustelulennoillaan. Viime kesäkuussa Venäjän SU-27-hävittäjä lensi vain muutamien metrien päähän kansainvälisessä ilmatilassa lentäneestä Ruotsin tiedustelukoneesta Kaliningradin edustalla. Tämä pakotti aseistamattoman koneen häipymään alueelta.

Ruotsille voi olla myös hyötyä esimerkiksi Syyriassa sijaitsevista Venäjän tukikohdista kaappaamistaan signaaleista, koska niitä jakamalla voi tiedusteluyhteisöissä varmistaa myös omaa tiedonsaantia muilta mailta.

.
.